Horticultorul.ro

ian. 16 2011

Bradul alb (Abies alba): descriere, inmultire

Familia: Pinaceae

Denumire populara: Brad, Brad alb

Denumire stiintifica: Abies alba sin Abies pectinata

Origine:

Specie indigena raspandita in (Europa Centrala si de Sud). In tara noastra specia este raspandita din zona de campie (190 metri altitudine) si pana in regiunile montane  (1.750 metri altitudine).

Conditii de crestere pentru Brad (Abies alba):

–        bradul (Abies alba) nu suporta: perioadele de ger extrem  (<-30ºC), ingheturile tarzii si insolatia;

–        vegeteaza pe soluri: fertile, profunde, reavene si bine drenate;

–        nu suporta solurile: calcaroase, mlastinoase si inundabile;

–        in conditii de seceta si uscaciune, bradul vegeteaza slab si are o longevitate redusa;

–        Bradul alb (Abies alba) este specie cu temperament pronuntat de umbra (prefera locurile cu umbra);

–        bradul (Abies alba) este o specie rezistenta la vanturi puternice, data inradacinarii sale profunde si pivotante;

–        specie sensibila la poluarea din marile orase;

–        bradul alb are o crestere lenta in primii ani de viata (15-20 ani), dupa care crestereile vor fi mult mai active, chiar si pana la varste inaintate;

–        Bradul vegeteaza bine in zonele de deal si munte. In zonele de campie, bradul are o crestere lenta si o perioada de viata mult mai scurta.

Proprietati ornamentale:

  • Specie decorativa prin coroana sa piramidala, care la varste inaintate formeaza in varf asa numitul „cuib de barza”. La arborii plantati izolat coroana porneste de la nivelul solului;
  • Frunzele „acele” sunt persistente, cu forma liniara, turtite, de 15-30 mm lungime, 2-2,5 mm latime, pe fata sunt verzi-intunecate, lucitoare, iar pe dos frunzele au doua dungi de stomate (Vezi fig. la microscop), albe argintii. Acele sunt pozitionate pe 2 siruri intr-un singur plan – pectinate (asezat ca dintii unui pieptene);
  • Conurile sunt cilindrice, de 16-30 cm lungime, cu o pozitie erecta pe ramura (Vezi fig). Conurile se coc in primul an (toamna)  iar la maturare solzii se desprind de pe axul conului si cad eliberand semintele aripate;
  • Bradul (Abies alba) se planteaza: solitar, pe marginea aleilor (aliniamente in parcuri) si in masive ca specie de amestec.

Bradul alb (Abies alba) se planteaza  de Toamna (imediat dupa ce a cazut prima bruma) pana Primavara – cu conditia ca solul sa nu fie inghetat. La plantarea bradului alb se vor folosii numai plante cu pamant pe radacina (plante cu balot sau cultivate la ghiveci-container).

Longevitatea Bradului Alb (Abies alba):  exemplarele de brad pot atinge varste de pana la 700-800 de ani.

Bradul (Abies alba), este in ROMANIA principala specie „de brad”, apreciata  iarna ca Brad-Pom de Craciun. Ca Pom de Craciun bradul alb poate fi pastrat la container „ghiveci” in casa pe o perioada de maxim 7 zile într-o camera cu caloriferul oprit si o temperatura <20°C iar substratul ghiveciului se mentine permanent reavan.  Pastrarea pe o perioada mai lunga a bradului la ghiveci in locuinta calduroasa poate conduce la uscarea plantei atunci cand va fi scoasa sau plantata in teren.

Dimensiuni, varietati, port:

Bradul alb (Abies alba) este un arbore a carui inaltime este de 20-25 m cu diametrul plantei de 4-6 metri. In conditii favorabile, la munte bradul poate atinge si inaltimi de 50  m metri.

Inmultirea Bradului Alb (Abies alba):

Plantele de brad alb, se obtin si comercializeaza ca plante cu balot (plante cu pamant pe radacini).

Bradul alb (Abies alba) se inmulteste prin seminte – conurile se recolteaza in parga (inainte de dezmembrarea si diseminarea naturala), procentul de germinatie este redus (capacitatea germinativa nu se pastreaza mai mult de 1 an). Semanatura de toamna este metoda optima. De la brad (Abies alba) se pot recolta conuri numai in parga – direct din arbore, altfel putem recolta numai seminte de la baza arborelui-de pe sol (conul de brad la maturitate se dezmembreaza pe arbore si imprastie semintele).

Plantarea se face utilizand plante cu pământ pe rădăcini (balot sau crescute in ghiveci)  in perioada de repaus vegetativ (15 noiembrie – 10 martie). Pe  perioada iernii  se poate planta in ferestrele iernii (perioade cu temperaturi pozitive „peste + 5°C” in aer si lipsa inghetului la sol „sol dezghetat”). Distanta de plantare intre plante se recomanda sa nu fie mai mica de 6 metri.

Brad "Brad alb" (Abies alba)

Fig. 1 Brad „Brad alb” (Abies alba)

Brad-alb-inmultire-plantute

Fig. 2 Brad „Brad alb” (Abies alba), plantute din semanatura

Abies-alba-inmultire-conuri

Fig. 3 Brad „Brad alb” (Abies alba)

Brad-alb-arbore-ornamental-conifer

Fig. 4 Brad „Brad alb” (Abies alba), conuri

Brad-Abies-alba-plantare

Fig. 5 Brad „Brad alb” (Abies alba), arbore ornamental conifer

Brad-alb-Abies-alba-conuri-poze

Fig. 6 Brad „Brad alb” (Abies alba), conuri

Brad - Brad alb _microscop_stomate

Fig. 7 Brad „Brad alb” (Abies alba), stomate – vedere microscop

Brad alb-Abies alba-stomate-la microscop

Fig. 8 Brad „Brad alb” (Abies alba), stomate – vedere microscop

Categorie: Arbori & Peisagistica

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Bradul alb (Abies alba): descriere, inmultire

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii