Get Adobe Flash player

Horticultorul.ro

Mai 17 2010

Gutuiul japonez & gutui japoneze (Chaenomeles japonica)

Familia: ROSACEAE

Denumire populara: Gutui japonez

Denumire stiintifica: Chaenomeles spp. (Chaenomeles japonica, Chaenomeles x superba, Chaenomeles lagenaria)

Originea gutuiului japonez:

Arbusti originari din Japonia si China

Conditii de crestere pentru plantele de Gutui japonez:

  • Gutuiul japonez este o  specie rezistenta la ger, seceta si umbra;
  • Gutuiul japonez  traieste in locuri insorite, dar si de semiumbra;
  • Gutuiul japonez se poate cultiva de la litoral pana la munte (1400 m).

Proprietati ornamentale ale Gutuiului japonez:

  • Specie decorativa prin flori, cu o durata a infloririi de 20 zile;
  • Florile de gutui japonez sunt rosii; roz-inchis C. x superba varietatea Pinck Lady sau albe varietatea Nivalis;
  • Infloreste in luna martie-aprilie;
  • Suporta tunderea (plantele se pot tunde sau se tund exemplarele ce formeaza garduri vii). Tunderea plantei se face primavara;
  • Specie rezistenta la fum;
  • Se planteaza atat ca exemplare solitare, in grupuri, in vase „ghivece”, in componenta masivelor forestiere (mici paduri), gard viu;
  • Plantele de Gutui Japonez  sunt apreciate in Japonia pentru posibilitatea de a fi conduse ca plante miniaturale Bonsai.

Dimensiuni:

-        Gutuiul japonez este un arbust a carui inaltime maxima este de 1-2 m, cu diametrul plantei de 2 metri;

Inmultirea gutuiului japonez:

  • Gutuiul japonez se inmultestea prin seminte, ce se recolteaza toamna (se stratifica 1-2 luni). Semanatul se face primavara;
  • Gutuiul japonez se inmultestea prin butasire, efectuata in lunile iunie-iulie cu ajutorul stimulatorilor de inradacinare „Radistim”;
  • Gutuiul japonez se inmultestea prin marcotaj – primavara se  musuroieste planta la baza, toamna se pot desprinde noi plante inradacinate;
  • Gutuiul japonez se inmultestea prin drajoni (despartirea tufei)– intrucat gutuiul japonez drajonea (cresc noi lastari direct de pe radacini), acesti lastari pot fi separati de planta impreuna cu o bucata de radacina. Separarea se face cu multa grija (toamna tarziu sau primavara devreme);
  • Gutuiul japonez se inmultestea si prin altoire.

Fructele de gutui japonez sunt comestibile, acestea sunt bogate in vitamina C (au un gust puternic acrisor, cu aroma specifica ‘de lamaita’). Gutuile japoneze ( (Vezi fig.) se recolteaza toamna tarziu, dupa ce au cazut 2-3 brume (sfarsit de Octombrie). Din gutuile japoneze se pot prepara gemuri, dulceata, etc.

Bolile gutuiului japonez:

Gutuiul japonez poate fi grav atacat de Focul bacterian (Erwinia amylovora).

Daunatorii Gutuiului Japonez:

Gutuiul Japonez este frecvent atacat de catre Paduchele de San Jose.

Fig. 1 Gutui japonez (Chaenomeles spp.)

Fig. 3  Gutui japonez (Chaenomeles spp.)

Fig. 4 Gutui japonez (Chaenomeles spp.)

Fig. 5 Gutui japonez (Chaenomeles spp.)

Fig. 6 Fructe in parga de Gutui japonez (Chaenomeles spp.)

Fig. 6   Gutui japonez (Chaenomeles spp.), Fructe bune de recoltat

gutui japoneze_japonez_chaenomeles japonica_1

Fig. 7   Gutui japonez (Chaenomeles spp.), Gutui japoneze

gutui japoneze_japonez_chaenomeles japonica_dulceata-recolta

Fig. 8   Gutui japonez (Chaenomeles spp.), Gutui japoneze sectiune

gutui japoneze_japonez_chaenomeles japonica_2

Fig. 9   Gutui japonez (Chaenomeles spp.), Gutui japoneze sectiune

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (6 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...Loading...

Categorie: Arbori & Peisagistica

De la: Dan

No responses yet

Comments RSS

Leave a Reply

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.