Horticultorul.ro

ian. 24 2015

Mosmonul japonez (Eryobotria japonica)

Mosmonul japonez-Eryobotria japonicaFamilia: Rosaceae

Denumire populara: Mosmonul japonez

Denumire populara in engleza: Loquat, Japanese medlar, Japanese loquat, Japanese plum

Denumire stiintifica: Eryobotria japonica sin. Mespilus japonica, Photinia japonica

Origine, raspandire:

Arbust/pom originar din  regiunile cu ierni blande, din Japonia si China de Sud.

Utilizare

Pomicola (pom fructifer, fructe comestibile) si decorativa (arbore sau arbust decorativ).

Conditii de crestere si fructificare:

Eryobotria japonica este pretentios  fata de sol/substrat prefera solurile fertile, bine drenate si reavene. Mosmonul japonez vegeteaza bine pe solurile mijlocii: lutoase, nisipoase, calcaroase. Pentru plantele la container (ghiveci) se va utiliza un un substrat format din: pamant de padure: nisip: turba sau substrat universal pentru plante de apartament. Planta prefera un pH de 5.5-6.5, dar suporta o reactie a solului – pH in intervalul 5-7.5;

Mosmonul japonez prefera temperaturi in intervalul 21-27ºC. Temperatura minima absoluta in vegetatie este de 9ºC iar cea maxima absoluta de 37ºC. Cresterile tinere pot fi afectate de inghet la tempeaturi < -1 ºC. Florile si fructele tinere nu tolereaza temperaturile scazute.

Specie sensibila la gerurile din iarna, astfel planta este afectata de temperaturile < -10…-12 ºC. In perioada rece din an mosmonul japonez se pastreaza in sere, verande, holuri luminoase, etc.;

Planta cu temperament de lumina (prefera locurile insorite).

Plantele cultivate la container se vor fertiliza in timpul sezonului de vegetatie la 1-2 luni utilizand ingrasaminte lichide sau hidrosolubile de la YARA (KRISTALON), pentru plante decorative prin flori.

Proprietati ornamentale si pomicole:

Specie arbustiva decorativa prin flori, frunze, fructe, port;

Florile sunt albe de 2 cm diametru, grupate in inflorescente de tip panicul. Infloreste toamna in septembrie-octombrie;

Frunze sunt persistente (permanent verzi), simple, lungi de 15-25 cm, de culoare verde-inchis, cu marginea serata, (Vezi fig. 1).

Fructele sunt comestibile, se matureaza primavara, sferice sau ovoide, lungi de 3-5 cm cu diametru de 2 cm, de culoare galben-pal pana la portocalie si au la interior 3-4 seminte (Vezi fig.). Acestea au gustul dulce-acrisor, cu aroma ce aduce impreuna piersica-citrice-mango. Sunt suculente, bogate in vitamina C, potasiu si carbohidrati. Se consuma in stare prospata, in prajituri, sau in prepararea de bauturi alcoolice.

In conditiile din tara noastra planta formeaza fructe doar daca este cultivate in sera calda.

Coroana este globuloasa (Vezi fig.).

Se utilizeaza ornamental cultivat  la ghiveci – container.

 Dimensiuni:

Arbust a carui inaltime ajunge la 4-5m, iar diametrul plantei de 4-5 m.

Inmultirea:

Prin seminte semanate imediat (primavara) ce necesita pentru germinare un substrat reavan si temperature de 14-17 ºC;

Prin butasi semi-lemnificati in perioada de vara.

Daunatori:

Paduchii lanosi, etc.

Boli:

Mana (Phytophthora cactorum), etc.

Mosmonul japonez (Eryobotria japonica)

Fig. 1 Mosmonul japonez (Eryobotria japonica), Austin – Texas

Mosmonul japonez (Eryobotria japonica)

Fig. 2 Mosmonul japonez (Eryobotria japonica), fructe

Mosmonul japonez (Eryobotria japonica)

Fig. 3 Mosmonul japonez (Eryobotria japonica), Austin – Texas

Mosmonul japonez (Eryobotria japonica)

Fig. 4 Mosmonul japonez (Eryobotria japonica)

Mosmonul japonez (Eryobotria japonica)

Fig. 5 Mosmonul japonez (Eryobotria japonica), Thassos – Grecia

Mosmonul japonez (Eryobotria japonica)

Fig. 6 Mosmonul japonez (Eryobotria japonica), Paris – Franta

Mosmonul japonez (Eryobotria japonica)

Fig. 7 Mosmonul japonez (Eryobotria japonica), Paris – Franta

Mosmonul japonez (Eryobotria japonica)

Fig. 8 Mosmonul japonez (Eryobotria japonica), Austin – Texas

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (8 votes, average: 4,75 out of 5)
Încarc...

Categorie: Arbori & Peisagistica

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Mosmonul japonez (Eryobotria japonica)

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.