Horticultorul.ro

aug. 21 2017

Pregatirea trandafirilor pentru iarna

Intrucat temperaturi scazute din tara noastra pot afecta anumite specii/cultivaruri pe perioada iernii, se recomanda, ca odata cu apropierea perioadei reci din an, sa  executam cateva pregatiri.

Rolul protejarii trandafirilor impotriva inghetului este acela de a mentine planta la: temperaturi sub limita de inghet (aceasta difera de la  < -16°C … -23°C) si temperaturi cat mai uniforme, pe tot parcursul iernii. Temperaturile joase, dar si alternarea temperaturilor joase cu cele ridicate in perioada rece din an, conduc de la afectarea grava a tulpinilor pana la moartea plantelor (in general a speciilor/cultivarurilor – sensibile).

Etapa 1 (inainte de intrarea in repaus vegetativ)

I. Inca din timpul vegetatiei (la sfarsitul lunii iulie), se recomanda stoparea fertilizarii, pentru a conduce la o buna maturare a lemnului, marindu-se astfel rezistenta plantelor la ger.

II. Se recomanda ca de la sfarsit de august –septembrie, sa nu se mai indeparteze florile trecute, astfel planta va ști ca se apropie perioada de repaus,  ea isi va forma fructe, iar in final, va matura corespunzator lemnul.

III. Lastariilor formati la finele verii si care nu vor apuca sa înflorească, li se va ciupii vârful pentru a determina lignificarea, pregătindu-i astfel pentru iarna.

Etapa 2 (in repaus vegetativ)

Momentul optim pentru pregatirea trandafirilor pentru iarna in repaus vegetativ, este acela cand primul inghet (primele brume au aparut) determina caderea tuturor frunzelor si temperaturile sunt negative si pe timpul zilei.

IV. Se recurge la indepartarea tururor resturilor vegetale care sunt in general – afectate de boli/daunatori (sursa de innfectie & infestare pentru anul urmator), din jurul tufelor de trandafiri, acestea ar putea afecta plantele in urmatorul an.

V. Taierea de usurare la trandafiri. Pentru inceput, se verifica daca plantele necesita taieri. Aceste taieri sunt recomandate pentru usurarea tufelor, taierile realizandu-se la circa 60-70 cm deaspura solului (in functie de varietate) si doar la soiurile/cultivarurile care se preteaza (conduc la aceste inaltimi). Atentie !!! nu vom aplica aceste taieri la: trandafiri urcatori/cataratoritrandafiri de peisaj (inalti de peste 1,5 m), etc.  Momentul taierii tufelor de trandafiri este prielnic si pentru indepartarea ramurilor uscate sau bolnave.

VI. Dupa caderea tuturor frunzelor (sfarsit de octombrie-noiembrie, dupa ce au cazut 2-3 brume), se recomanda efectuarea unui tratament de toamna-iarna (prin imbaierea imbaierea tufei) cu solutie de ulei horticol. Aceasta are rolul de a combate formele hibernante de insecte si acarieni.

VII. Musuroirea tufelor de trandafiri se impune pentru a proteja baza plantelor impotriva inghetului. Musuroirea se poate realiza folosind pamant afanat, pe circa 20-30 cm deasupra solului.

VIII. Pentru trandafirii cataratori, se impune intinderea tulpinilor (daca este posibil, cu grija sa nu le rupem) pe sol si acoperirea acestora cu un strat de pamant afanat, sau se pot lasa in pozitia in care au crescut si proteja cu paie sau frunze uscate acoperite stranse cu plasa, sau se poate utiliza acoperirea cu panza de Agril.

Fig. 1 Pregatirea trandafirilor pentru iarna, musuroirea

Fig. 2 Pregatirea trandafirilor pentru iarna, taiere de usurare

Fig. 3 Pregatirea trandafirilor pentru iarna

Categorie: Arbori & Peisagistica

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Pregatirea trandafirilor pentru iarna

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii