Horticultorul.ro

feb. 08 2020

Begonia fedor: ingrijire, inmultire, udare, fertilizare

Familia: Begoniaceae

Denumirea populara: Begonia fedor

Denumirea stiintifica: Begonia Rex Fedor

Proprietati ornamentale: Begonia fedor este o planta erbacee perena rizomatoasa, ce poate ajunge la inaltimi de 20-30 cm.

Begonia Rex Fedor este o planta decorativa prin frunze si flori, cultivata ca planta de apartament.

Frunzele cresc pe tulpini scurte, au forme asimetrice, lungimea de 5-10 cm, acoperite cu perisori fini de culoare rosie, colorate intr-o varietate de culori: roz, rosu, gri-argintiu, violet sau turcoaz cu nervurile de culoare violet sau verde inchis.

Florile la Begonia fedor apar grupate in partea superioara a tijelor florale, au dimensiuni mici si culoare roz.  Pentru a dirija toata energia plantei in cresterea frunzelor, se recomanda eliminarea florilor.

Substratul pentru Begonie trebuie sa fie usor, bine drenat, cu fertilitate moderata si un pH intre 5,5-6.

Udarea la Begonia fedor se realizeaza regulat, de 1-2 ori pe saptamana (in functie de temperatura), folosind cantitati suficiente de apa, mai ales in perioada de crestere si inflorire, pentru a pastra substratul reavan. Se recomanda ca intre doua udari, substratul de la suprafata sa fie uscat in primii centimetrii.

Udarea insuficienta a plantelor poate conduce la ofilirea frunzelor. Umiditatea excesiva la nivelul radacinilor sau pe frunze, poate provoca aparitia putregaiurilor.

Lumina este foarte importanta in cresterea si inflorirea la Begonia Rex Fedor. Aceasta necesita spatii luminoase, insorite sau semiumbrite, dar trebuie ferita de actiunea directa a razelor de soare de la orele pranzului, acesta poate cauza arsuri la nivelul frunzelor.

Temperatura optima pentru plantele de Begonia Rex Fedor poate varia intre 14-24°C. Temperatura minima nu trebuie sa scada sub 12°C, iar cea maxima sa nu depaseasca 30-33°C.

Inmultirea la Begonia fedor se face prin butasi de frunze.

Inmultirea se poate realiza pe tot parcursul anului, prin taierea butasilor de frunze impreuna cu cateva frunze. Acestia se pot introduce in vase cu apa, iar in momentul cand radacinile au crescut, se pot planta in spatiile de cultura.

Fertilizarea Begonia fedor se realizeaza de 1-2 ori pe luna, de primavara pana toamna, folosind ingrasaminte lichide sau cu eliberare lenta, specifice plantelor decorative prin frunze.

Boli si daunatori: Afide, Tripsi, Musculita alba, Paduchi testosi, Paduchi lanosi, Putregaiuri, etc.

“Intotdeauna cititi si utilizati produsul (pesticidul) conform recomandarilor  de pe eticheta”

Fig. 1 Begonia Rex Fedor

Fig. 2 Begonia Rex Fedor

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Begonia fedor: ingrijire, inmultire, udare, fertilizare

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.