Horticultorul.ro

apr. 19 2015

Cymbidium – Orhideea barca: ingrijire

Cymbidium-Orhideea barcaFamilia: ORCHIDACEAE

Demumire populara: Cymbidium, Orhideea barca

Denumire stiintifica: Cymbidium  spp.

Origine: Cymbidium este un gen de Orhidee care cuprinde peste 100 specii. Acestea sunt plante originare din zone ca: Nordul Indiei, Japonia, China, Malaezia si Australia de Nord.

Proprietati ornamentale: Cymbidium cuprinde plante terestre si epifite, perene ce au aspect de tufa ce pot ajunge la inaltimi de 40-90 cm.

Frunzele sunt persistente, subtiri, de culoare verde crescute din pseudobulb. Radacinile sunt carnoase si prezinta pseudobulbi din care cresc frunzele si inflorescentele.

Orhideele Cymbidium sunt foarte cunoscute si cultivate datorita formei, marimii si culorii florilor. Speciile din acest gen se cultiva usor, sunt viguroase si au o perioada lunga de timp flori (50-60 zile). Pe o tija florala pot aparea chiar 15-25 de flori.

Speciile din genul Cymbidium se folosesc mai ales a flori taiate, acestea rezistand dupa taiere 8-10 saptamani. Florile pot avea foarte multe culori, exceptand albastru.

Inflorirea are loc in special primavara , la unele specii pana in iunie. Plantele din acest gen infloresc o singura data pe an.

Substratul (pamantul)  trebuie sa fie format din scoarta, turba si perlit, pentru permite patrunderea aerului la nivelul radacinilor. Un substrat foarte dens nu este tolerat de aceasta planta.

Transplantarea se poate realiza la interval de 2-3 ani, dupa ce florile s-au uscat sau substratul a devenit prea tasat. Inainte de transplantare se inlatura partile uscate si se curata radacinile urmand ca dupa tranplantarea planta sa nu se mai ude timp de 2-3 saptamani. In aceasta perioada se va pulveriza apa doar la suprafata solului. Vasul pentru transplantare nu trebuie sa fie foarte mare, deoarece atunci, planta va tinde sa isi dezvolte sistemul radicular  in loc sa creasca partea aeriana.

Udarea trebuie sa se faca cu regularitate, o data pe saptamana in perioada de crestere si inflorire (primavara-vara) si mai rar in sezonul rece. Intre doua udari este recomandat sa lasati substratul sa se usuce pentru a evita putrezirea radacinilor cauzate de excesul de umiditate. Se recomanda reducerea cantitatii de apa folosita pentru udare, la inceputul toamnei, cand bulbii au ajuns la maturitate. In perioada de vara se poate pulveriza apa pe planta pentru a creste umiditatea atmosferica.

Temperatura optima in perioada de crestere si inflorire a Cymbidium pe timpul zilei poate varia intre 24-30°C, iar noaptea  intre 10-16 °C.

Pentru a stimula procesul de inflorire a orhideelor Cymbidium ar trebui ca diferenta de temperatura dintre zi si noapte sa fie intre 6-7°C timp de 3 saptamani. Pe timpul iernii temperatura in timpul zilei ar trebui sa varieze intre 14-18°C si noaptea intre 7-13°C.

Cresterea tijei florale si inflorirea la Cymbidium au loc daca temperatura pe timpul noptii nu depaseste 10-14°C.

Lumina pentru Cymbidium este foarte importanta pentru cresterea si inflorirea acestora. Planta poate fi amplasata in ferestrele cu expozitie sudica sau estica de-a lungul intregului an. In sezonul cald, la orele pranzului, se recomanda ferirea plantei prin umbrire de actiunea directa a razelor de soare.

Inmultirea  se poate face prin divizarea bulbilor. Pentru noile plantute este necesar sa ramana cel putin 3-5 bulbi.

Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) se recomanda sa se realizeze de doua ori pe luna in perioada de crestere folosind ingrasaminte cu concentratii egale de N-P-K. In momentul cand tija florala este formata fertilizarea trebuie facuta cu ingrasaminte bogate in potasiu. Iarna fertilizarea se poate realiza o data pe luna sau mai rar. Se recomanda ca fertilizarea sa se aplice cand substratul orhideei este ud, nu uscat, pentru a nu afecta radacinile si frunzele plantei.

Boli si daunatori:

“Intotdeauna cititi si utilizati produsul (pesticidul) conform recomandarilor  de pe eticheta”

Boli la orhidee:

Putrezirea coletului cauzata de Pythium spp, boala  apare in conditii de umiditate crescuta (in sera);

Fuzarioza (Fusariun bulbigenum) provoaca putrezirea coletului atunci cand substratul nu este bine drenat;

Daunatorii la orhidee:

Paduchele lanos su Cosenile fainoase – combaterea acestora se face cu insecticide specifice din clasa neonicotinoizi. Administrarea foliara (pe frunze) a insecticidelor se face impreuna cu un adjuvant penetrant. Administrarea la sol prin udare cu solutie de insecticid din clasa neonicotinoizi;

Acarienii, in special Paianjenul rosu comun (Tetranychus urticae) – se combat cu acaricide specifice;

Afidele “Paduchi de plante” (paduchi de frunze) – combaterea acestora se face cu insecticide specifice din clasa neonicotinoizi, etc.

Specii si varietati:

  •  Cymbidium devonianum;
  • Cymbidium Golden Elf ‘Sundust’;
  • Cymbidium dayanum;
  • Cymbidium eburneum;
  • Cymbidium pumilum; etc.
Cymbidium - Orhideea barca: ingrijire

Fig. 1 Orhideea barca (Cymbidium spp.)

Cymbidium - Orhideea barca: ingrijire

Fig. 2 Orhideea barca (Cymbidium spp.)

Cymbidium Golden Elf Sundust

Fig. 3 Orhideea barca (Cymbidium Golden ‘Elf Sundust’)

Cymbidium-ingrijire

Fig. 4 Orhideea barca (Cymbidium spp.)

Cymbidium-ingrijire

Fig. 5 Orhideea barca (Cymbidium spp.)

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Cymbidium – Orhideea barca: ingrijire

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii