Horticultorul.ro

mart. 31 2015

Dendrobium orhidee: ingrijire, inmultire

Dendrobium - orhideeFamilia: ORCHIDACEAE

Demumire populara: Dendrobium

Denumire stiintifica: Dendrobium spp.

Origine: Dendrobium este un gen de Orhidee ce cuprinde peste 1000 specii. Acestea sunt plante originare din zone geografice diferit,e cum ar fi: China, Japonia, India, Australia, Vietnam sau Indonezia.

Proprietati ornamentale: Dendrobium cuprinde plante epifite (dupa cum se traduce si numele dendron-copac si bios-viata= planta care traieste pe alti copaci) avand diferite inaltimi in functie de specie.

Dendrobium dupa Phalaenopsis spp.  este al doilea gen de orhidee dupa popularitate.

Dendrobium cuprinde specii care au cresteri intense vara, iar iarna au nevoie de o perioada de repaus.

In functie de specie, acestea au inaltimi, culori ale florilor si cerinte de ingrijire diferite.

Florile pot avea culori diferite de la alb, roz, rosu, portocaliu sau albastru (Vezi fig.), unele sunt si placut parfumate.

Dendrobium cuprinde specii de orhidee la care frunzele pot fi plate sau cilindrice, unele nu cad si  altele au frunzele cazatoare.

Inflorirea la Dendrobium are loc incepand din luna februarie pana in iunie. Florile pot rezista pana la 6 saptamani dupa inflorire.

In perioada iunie-septembrie florile se ofilesc iar in schimb frunzele incep sa creasca foarte mult (se dezvolta partea vegetativa). In acest interval de timp este posibil sa apara noi plantute, care ulterior se pot separa (inmultire prin despartirea tufei), formand astfel o noua planta.

Intre septembrie si ianuarie are loc perioada de repaus pentru Dendrobium, in care planta creste doar la nivelul radacinilor. In aceste luni plantele pot fi amplasate in spatii mai racoroase, cu mai putina lumina, se uda foarte rar si se stopeaza fertilizarea.

Dupa aceasta perioada planta „revine la viata” prin aparitia de flori noi pe tulpina sau a unei tije florale noi. Daca noua tija intarzie sa apara se recomanda fertilizarea plantei cu un ingrasamant cu o concentratie mai mare de fosfor (se utilizeaza ingrasaminte pentru orhidee). Acesta este momentul in care trebuie reluata udarea si fertilizarea plantei.

Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) se recomanda sa se realizeze de doua ori pe luna in perioada de crestere, de formare a tijei florale si a bobocilor florali., iar in lunile (septembrie si ianuarie) se opreste fertilizarea.

In perioada cand planta este inflorita nu mai este necesara fertilizarea. In momentul cand apar cresteri noi (iunie-septembrie) este momentul prielnic pentru a administa ingrasaminte (2 ori pe luna), astfel ajutam procesul urmator de inflorire.

Ingrasamintele pot fi lichide sau batoane fertilizante cu eliberare prelungita pentru orhidee, sau Osmocote® 9/15/12 + micro.

Substratul (pamantul)  trebuie permita o buna aerare si drenare. Acesta este adesea format dintr-un amestec de scoarta (pin, molid), fibre de nuca de cocos, muschi (Sphagnum spp.) fibre Osmunda (obtinute din radacinile orhideelor), perlit. Este recomandat sa utilizam substrat specific pentru orhidee din comert.

Un substrat foarte dens nu este tolerat de aceasta planta. Inlocuirea substratului la Dendrobium se poate face anual, spre deosebire de Cymbidium (2-3 ani).

Udarea trebuie sa se faca cu regularitate, cu cantitati moderate de apa dar se tine cont de faptul ca intre doua udari trebuie lasata o perioada pentru ca substratul sa se usuce putin.

Temperatura optima pentru o dezvoltare  armonioasa a Dendrobium pe timpul zilei poate varia intre 20-29°C, iar noaptea  intre 18-22 °C. Temperatura minima suportata este de 10-12 °C.

Lumina pentru Dendrobium este foarte importanta. Aceasta poate fi amplasata in ferestrele in care soarele ajunge doar la orele diminetii. De la pranz pana dupa masa se recomanda ca razele de soare sa nu mai atinga planta pentru a nu cauza arsuri.

Inmultirea  se poate face prin butasi prelevati din tjele florale (trecute) si plantate in nisip sau prin separarea noilor plantute crescute langa planta.

Boli la orhidee:

Putrezirea coletului cauzata de Pythium spp, boala  apare in conditii de umiditate crescuta (in sera);

Fuzarioza (Fusariun bulbigenum) provoaca putrezirea coletului atunci cand substratul nu este bine drenat;

Daunatorii la orhidee:

Paduchele lanos – Cosenile fainoase;

Acarienii, in special Paianjenul rosu comun (Tetranychus urticae);

Afidele “Paduchi de plante” (paduchi de frunze); etc.

“Intotdeauna cititi si utilizati produsul (pesticidul) conform recomandarilor  de pe eticheta”

Specii si varietati:

  • Dendrobium Kingianum;
  • Dendrobium nobile;
  • Dendrobium nobile Comet King ‘Akatsuki’, Vezi fig.
  • Dendrobium nobile Apollon, Vezi fig.
  • Dendrobium appleblossom, etc.

Fig. 1 Orhideea cu flori parfumate (Dendrobium nobile Apollon)

Fig. 2 Orhideea cu flori parfumate (Dendrobium nobile Apollon)

Fig. 3 Orhidee – Dendrobium nobile Comet King ‘Akatsuki’

Fig. 4 Orhidee – Dendrobium nobile Comet King ‘Akatsuki’

Dendrobium - orhidee

Fig. 5 Orhidee (Dendrobium  spp.)

Dendrobium - orhidee

Fig. 6 Orhidee (Dendrobium  spp.)

Dendrobium - orhidee

Fig. 7 Orhidee (Dendrobium  spp.)

Dendrobium - orhidee

Fig. 8 Orhidee (Dendrobium  spp.)

Dendrobium - orhidee

Fig. 9 Orhidee (Dendrobium  spp.)

dendrobium nobile

Fig. 10 Orhidee (Dendrobium   nobile)

Dendrobium - orhidee

Fig. 11 Orhidee (Dendrobium  spp.)

Dendrobium - orhidee

Fig. 12 Orhidee (Dendrobium  spp.)

Dendrobium - orhidee

Fig. 13 Orhidee (Dendrobium  spp.)

Dendrobium - orhidee

Fig. 14 Orhideea cu flori parfumate (Dendrobium nobile Apollon)

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Dendrobium orhidee: ingrijire, inmultire

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii