Horticultorul.ro

dec. 18 2014

Muscate englezesti – Geranium: ingrijire

GeraniumFamilia: GERANIACEAE

Demumire populara: Muscate englezesti, Geranium

Denumire stiintifica: Geranium spp.

Origine:

Muscatele englezesti (Geranium spp.)  sunt flori ce isi au originea in  Africa de Sud.

Proprietati ornamentale:

Geranium cuprinde peste 260 de specii si cultivaluri. Aceste specii pot fi cultivate in locuri insorite sau la umbra. Plantele de Geranium sunt considerate printre cele mai populare flori cultivate.

Frunzele sunt de forma circulara, lungi, despicate, palmate.

Florile sunt formate din cinci petale, colorate in alb, roz, albastru sau violet. Ele apar vara, sau la unele specii primavara sau toamna.

Muscata Englezeasca (Geranium spp.) este cultivata atat ca planta de apartament cat si ca planta ce decoreaza gradinile si jardinierele in timpul verii.

Geranium sunt considerate atat plante de apartament cat si de gradina. Ele pot fii plantate in ghivece tinute afara in spatii unde primesc cel putin 6-9 ore de soare zilnic., sau pus direct in pamant. In cazul in care dorim plantarea direct in sol, trebui esa tinem cont ca plantarea sa se faca la aceeasi adancime care era si in ghiveci.

Aceste plante pot fi scoase in spatii deschide doar cand riscul de inghet a trecut.

La Geranium se poate efectua mulcirea, aceasta este recomandata pentru a conserva apa din sol si pentru a evita racirea scaderea prea mare a temperaturii solului.

Substratul (pamantul) pentru Muscatele Englezesti (Geranium spp.)  trebuie sa fie bine drenat, format dintr-un amestec de: pamant de frunze, mranita, si nisip sau amestecurile gata preparate din comert. pH-ul optim pentru aceste plante ar trebui sa fie de 6.2-6.5.

Udarea la Muscatele Englezesti (Geranium spp.) se face moderat, astfel incat substratul sa fie reavan. Daca ramane apa in urma udarii in farfuria ghiveciului, se va arunca, evitand astfel, putrezirea radacinilor. Plantele mai mari se pot uda zilnic (vara) si se observa ofilirea plantei.

Trebuie evitata udarea cu apa pe frunze sau pe flori.

Temperatura optima pentru cresterea si inflorirea la Geranium se recomanda sa fie intre 18-24 ºC (vara) si de 12 ºC  in perioada de repaus (iarna).

Lumina este cea mai importanta in procesul de inflorire si ramificatie al Geranium. Acestea fiind plante iubitoare de lumina, ele putand fi amplasate vara in plin soare.

Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) la Muscatele Englezesti (Geranium spp.) se recomanda sa se faca pentru favorizarea infloririi de 2-3 pe luna in perioada de crestere si inflorire si sa se intrerupa in perioada de repaus (toamna-iarna).

Se pot administra ingrasaminte cu eliberare lenta pentru plante decorative prin flori (batoane fertilizante de culoare rosie), aceste contin ceva mai mult fosfor si potasiu sau ingrasamant lichid pentru plante de jardiniera.

Pastrarea florilor de geranium iarna:

Varianta 1: Odata  cu racirea vremii,  plantele de Geranium se muta in locuri adapostite si cu lumina corespunzatoare (solar, sera, holuri luminoase, etc.).  Pe perioada rece sunt suficiente temperaturi  pentru geranium in intervalul 15-20°C,  fertilizarea se poate face o data pe luna sau deloc  si  se rareste mult udatul.  In aceste conditii geranium pot inflorii chiar si iarna. Geranium batrane pastrate in locuri luminoase iarna – se pot taia primavara;

Cea mai buna metoda de a avea plante frumoase si pe timpul iernii este de a reusi sa creem un climat asemanator cu cel exterior ( temperatura intre 15-20°C, lumina si umiditate suficiente).

Varianta 2:  Plantele de Geranium peste iarna mai pot fi pastrate si in locuri cu lumina  redusa (lastarii se pot scurta (taia)  la 10 cm  lungime inainte de a fi asezate in locurile unde vor ierna),  la temperaturi intre  7-10°C. La 2-3 saptamani se verifica ghivecele si se uda moderat;

Varianta 3: Pastrarea peste iarna se poate face chiar si la intuneric (in garaje, camere racoroase), daca este racoare si dispun de un mediu uscat. Primavara Geranium se tund, iar in scurt timp acestea vor lastarii cu repeziciune.

Inmultirea la Muscatele Englezesti (Geranium spp.): se realizeaza cel mai adesea prin butasi lungi de 10 cm. Vara este perioada optima pentru recoltarea butasilor.

Taierea butasilor se face la inceputul toamnei, alegand plante sanatoase care au fost tinute timp de cateva saptamani intr-un mediu uscat.

Inmultirea se mai face si prin. Semintele sunt produse de mari companii (ex. Syngenta seeds).

Bolile muscatelor:  putregaiul cenusiu este provocat de ciuperca Botrytis cinerea – simptome (pete gri pe spatele frunzei). Putregaiul  se combate prin tratamente (stropiri si udari) cu fungicide  botriticide. Putregaiul cenusiu apare mai ales in conditiile excesului de umiditate; Caderea rasadurilor-plantutelor (Pythium spp.); Alternarioza (Alternaria spp.); Bacterioze (Pseudomonas spp.); Rugini, etc.

Daunatorii cei mai intalniti la Muscatele Englezesti – Geranium sunt:

“Intotdeauna cititi si utilizati pesticidul, conform recomandarilor  de pe eticheta”

Specii si varietati

 1. Geranium maderense;
 2. Geranium F1 Horizon Lavender;
 3. Geranium procurrens;
 4. Geranium x cantabrigiense;
 5. Geranium x magnificum;
 6. Geranium aristatum;
 7. Geranium Nimbus.

Atentie !!!

 • Lumina insuficienta produce decolorarea frunzelor si ingalbenirea tulpinilor;
 • Udarea excesiva duce la putrezirea radacinilor, a tulpinilor si chiar a plantei;
 • O umiditate ridicata produce putregaiul cenusiu care netratat cauzeaza moartea plantei;
 • Se recomanda inlaturarea frunzelor ingalbenite si a florilor ofilite (trecute) pentru a oferi plantei un aspect ingrijit si proaspat;
 • Se recomanda ciupirea varfurilor lastarilor deasupraa 3-5 frunze adevarate pentru indesirea plantei. Utilizarea unor hormoni inhibitori de crestere (Cycogan 400LC) alaturi de ciupire conduc la obtinerea de plante frumoase si dese.
muscate englezesti-Geranium

Fig. 1 Muscate englezesti (Geranium spp.)

Geranium maderense

Fig. 2 Geranium maderense

Geranium maderense

Fig. 3 Geranium maderense

Geranium maderense

Fig. 4 Geranium maderense

Geranium-F1-Horizon Lavender

Fig. 5 Geranium ‘F1 Horizon Lavender’

Geranium-procurrens

Fig. 6 Geranium procurrens

Fig. 1 Muscate englezesti (Geranium spp.)

Fig. 7 Muscate englezesti (Geranium spp.)

Fig. 1 Muscate englezesti (Geranium spp.)

Fig. 8 Muscate englezesti (Geranium spp.)

Geranium-procurrens

Fig. 9  Geranium procurrens

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Muscate englezesti – Geranium: ingrijire

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.