Horticultorul.ro

feb. 10 2019

Murraya paniculata – exotica: ingrijire, inmultire

Familia: RUTACEAE

Denumire stiintifica: Murraya paniculata, Murraya exotica

Denumire populara: Iasomia portocalie, Lemn de satin

Origine: este o planta originara zonelor tropicale si subtropicale din India si China, si Australia.

Proprietati ornamentale: Murraya Paniculata este o planta perena, cu aspect de arbust compact, cu ramuri rasucite, fapt ce ne ofera posibilitatea sa fie taiata sun forma de bonsai.

In mediul natural este asemanatoare unui arbore, atangand inaltimi de 3-5 m, iar la noi in tara cresterea ei este mai redusa, aceasta atingand dimensiunile unui arbust (1,5-2 m).

Pentru Murraya paniculata cultivata ca planta de apartament, se recomanda amplasarea ghivecelor langa ferestrele cu expozitie sudica pentru perioada de iarna, pentru a putea primi suficienta lumina.

Murraya este o planta decorativa prin flori si frunze, cultivata ca planta de apartament (inaltimi de 60-90 cm), sau de gardina. Se  recomanda ca pe timpul iernii, sa se transfere ghivecele cu Murraya Paniculata  in spatii ferite de inghet.

Frunzele de Murraya exotica sunt ovale, lucioase, culoare verde inchis si lungimea de 4-5 cm.

Inflorirea la Iasomia portocalie (Murraya exotica) are loc primavara si vara astfel, fiecare planta poate avea concomitent si flori si fructe.

Florile de Murraya paniculata  apar grupate in inflorescente (peste 8 flori),  au culoare alba,  lungimea de 1,5-1,8 cm, petalele curbate spre exterior si miros placut, asemanator iasomiei, mai intens pe timpul noptii.

Dupa trecerea florilor apar fructele, ovale, cu lungimea de 1-1,2 cm, de culoare rosie, fiecare cu  1-2 seminte.

Se recomanda taieri ale plantelor de Murraya Paniculata  in sezonul rece (iarna) pentru: mentinerea aspectului placut al plantei, reducerea dimensiunii, indepartarea ramurilor imbatranite, deteriorate sau bolnave.

Temperatura optima pentru Iasomina portocalie poate varia intre 16-25 °C. Plantele de Murraya Paniculata pot suporta perioade foarte scurte de inghet, aceastea pot tolera temperaturi de pana la  -3°C.

Udarea la Iasomia portocalie se realizeaza regulat (o data pe saptamana),  folosind cantitati moderate de apa, lasand sa se usuce putin substratul de la suprafata intre doua udari. Pentru perioada calduroasa din an, se recomanda pulverizarea cu apa necalcaroasa pe frunzele plantei, impiedicand astfel caderea frunzelor cauzata de uscaciunea aerului.

Lumina este un factor foarte important pentru cresterea si inflorirea plantelor de Murraya Paniculata. Aceasta prefera spatiile luminoase, insorite sau semiumbrite, unde soarele sa poata ajunge la planta cateva ore pe zi (5-6 ore).

Substratul (pamantul) pentru  Iasomia portocalie trebuie sa fie bine drenat, bogat in substante nutritive, cu fertilitate ridicata, format dintr-un amestec de pamant de gardina, turba si nisip.

Transplantarea se realizeaza o data la 2-3 ani, schimband substratul si vasul de cultura.

Fertilizarea se poate realiza o data pe luna, in perioadele de crestere, folosind ingrasaminte specifice plantelor decorative prin flori.

Inmultirea la Murraya  se realizeaza prin seminte sau prin butasi.

Fig. 1 Iasomia portocalie, Lemn de satin (Murraya paniculata, Murraya exotica)

Fig. 2 Iasomia portocalie, Lemn de satin (Murraya paniculata, Murraya exotica)

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Murraya paniculata – exotica: ingrijire, inmultire

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii