Horticultorul.ro

apr. 17 2015

Orhidee – Phragmipedium: ingrijire

Orhidee-PhragmipediumFamilia: ORCHIDACEAE

Demumire populara: Phragmipedium, Sabotul lui Venus

Denumire stiintifica: Phragmipedium spp.

Origine: Genul Phragmipedium cuprinde un numar de cca. 22 specii de orhidee originare din Mexic, pana in partea central-nordica a  Americii de Sud.

Proprietati ornamentale: Phragmipedium cuprinde specii de orhidee unele terestre (majoritatea), altele epifite sau litofite.

Frunzele pot atinge inaltimi de 20-50 cm acestea se gasesc la baza plantei. Dintre ele porneste tulpina pana la inaltimea de 70-80 cm, in varful careia apar cate 2-3 flori.

Florile in functie de specie au foarma si culoarare diferita.

Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) se recomanda sa se realizeze la fiecare 2-3 saptamani.

Ingrasamintele pot fi lichide sau batoane fertilizante cu eliberare prelungita pentru orhidee, sau Osmocote® 9/15/12 + micro.

Substratul (pamantul)  trebuie sa permita o buna aerare si drenare. Acesta este adesea format dintr-un amestec de scoarta (pin, molid), , fibre de nuca de cocos, muschi (Sphagnum spp.) fibre Osmunda (obtinute din radacinile orhideelor), perlit, bobite de poliestiren expandat. Este recomandat sa utilizam substrat gata preparat specific din comert. Transplantarea se poate face la interval de 1-2 ani si se recomanda inlaturarea substratului vechi dintre radacini si plantarea in substrat nou.

Udarea trebuie sa se faca folosind apa de ploaie, apa distilata sau apa lasata cel putin 24 ore, sa ajunga la temperatura camerei si sa i se evapore clorul.  In perioada calda a anului udarea se poate face zilnic (daca este necesar), dar trebuie avuta grija sa nu ramana exces de apa in farfurioara ghiveciului. In sezonul rece udarea se reduce. Atentie !!! – a nu se lasa sa se usuce de tot substratul la Phragmipedium.

Temperatura optima pentru Phragmipedium se incadreaza intre 15-21°C. La aceste temperaturi s-au observat cele mai bune cresteri ale platei. Speciile din acest gen pot suporta si temperaturi mai ridicate ce variaza intre  25-27°C.  O diferenta de temperatura intre zi si noapte de cateva grade poate determina inflorirea plantei.

Lumina pentru Phragmipedium trebuie sa fie directa, aceasta suporta chiar si cateva ore de soare pe zi.  Pentru o creste buna si o inflorire abundenta este ideala ampalsarea ghivecelor pe pervaze unde soarele ajunge cateva ore din zi.

Inmultirea  se poate face prin separarea noilor plantute crescute  (inainte de pornirea in vegetatie, sfarsitul toamnei – primavara).

Boli la orhidee:

Putrezirea coletului cauzata de (Pythium spp);  Fuzarioza (Fusariun bulbigenum); Putregaiuri micotice sau bacteriene; etc.

Daunatorii la orhidee:

“Intotdeauna cititi si utilizati produsul (pesticidul) conform recomandarilor  de pe eticheta”

Specii si varietati:

  • Phragmipedium caudatum – florile sunt rosii;
  • Phragmipedium kovachii – florile sunt violete ;
  • Phragmipedium liemianum;
  • Phragmipedium hybrid;
  • Phragmipedium x sedenii; etc.
Phragmipedium:

Fig. 1 Orhidee – Sabotul lui Venus (Phragmipedium x hybrid)

Phragmipedium:

Fig. 2 Orhidee – Sabotul lui Venus (Phragmipedium x sedenii)

Phragmipedium-Sabotul lui Venus

Fig .3 Orhidee – Sabotul lui Venus (Phragmipedium x hybrid)

Phragmipedium x sedenii

Fig. 4 Orhidee – Sabotul lui Venus (Phragmipedium x sedenii)

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Orhidee – Phragmipedium: ingrijire

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii