Horticultorul.ro

Apr 03 2010

Orhidee – ingrijire, inmultire, udare, fertilizare

Orhideele

Orhideele sunt printre cele mai populare flori de apartament. In trecut numai persoanele bogate detineau si ingrijeau orhidee, dar in timp s-au facut progrese in ceea ce priveste inmultirea acestora.

De la prima incercare de crestere a orhideelor la mijlocul anilor 1700, ele au avut reputatia de flori care se cresc greu, dar multe dintre orhidee sunt usor de crescut.

Orhideele sunt destul de rezistente si pot supravietui  multi ani in ghivece daca sunt ingrijite corespunzator.

Orhideele fac parte din familia Orchidaceae.

Familia orhideelor include mai mult de 900 de genuri si aproximativ 25000 de specii, facandu-le cea mai mare familie de plante din lume. Ele pot fi gasite in aproape orice mediu din lume. Cele mai multe specii de orhidee sunt din zonele tropicale si subtropicale. Multe dintre orideele cultivate in apartamet sunt epifite (orhidee ce traiesc in scorburile arborilor sau pe arbori). Litofite sunt cele  care traiesc pe roci „stanci”. Orhideele din regiunile temperate sunt in general terestre (adica traiesc pe sol ca si marea majoritate a plantelor). Un exemplu este reprezentat de o orhidee celebra care traieste in Romania si este cunoscuta sub numele de Papucul Doamnei (Cypripeidum calceolus).

Orhideele sunt dorite in apartamente pentru florile lor rafinate, care sunt disponibile intr-o mare varietate de culori: albastre, galbene, albe, portocali, rosii, deci orhideele se incadreaza in grupul plantelor de apartament decorative prin flori. Unele flori sunt dungate, sau au pete de culoare. Florile pot trai de la 1 saptamana la 4 luni, in functie de specie. Frunzele sunt de regula verzi, dar unele orhidee au frunze frumoase cu diverse marmoratii.

Multe dintre orhidee au miros, unele emana miros de carne putrezita, altele au mirosuri placute: de lamaie, portocale, ciocolata, scortisoara sau cocos.

Vanilia este extrasa din oridee, mai exact dintr-o orhideea Vanilla planifolia. Orhidee originara din Mexic.

Intrucat cele mai multe orhidee cultivate in apartament sunt specii EPIFITE vom prezenta conditiile necesare pentru cresterea si dezvoltarea acestora:

Lumina

Unul din factorii determinanti in inflorire alaturi de fertilizare este lumina. Orhideele ce nu beneficiaza de lumina suficienta – nu vor inflori, acestea cresc si par sanatoase dar in lipsa luminii nu vor inflorii.

Cel mai bun loc de crestere a orhideelor sunt pervazele. O fereastra cu expozitie sudica este locul ideal pentru rezultate optime, fereastra cu expozitie vestica poate fi urmatoarea, apoi estica si nordica. Daca pervazul geamului nu furnizeaza lumina suficienta pentru orhidee, se poate suplimenta cu lumina artificiala. Pentru o propagare optima a luminii, se recomanda stergerea regulata a geamurilor si de asemenea stergerea frunzelor orhideelor de praf.

Planta este cea care ne arata cel mai bine daca lumina este sau nu corespunzatoare, astfel daca orhideele nu infloresc (primavara odata cu marirea intensitatii luminii si a duratei acesteia „ziua mai lunga”), prima cauza la care trebuie sa te gandesti este lumina. La orhideele care nu au lumina suficienta, frunzele vor avea o culoare verde inchis, iar la orhideele care beneficiaza de lumina suficienta frunzele sunt de un verde deschis.

Atentie!!!  – nu scoateti orhideele direct la soare „au nevoie de lumina dar nu de lumina directa”. Arsura luminii solare pe frunze se poate observa sub forma unor pete negre pe frunze sau frunze ingalbenite.

Temperatura

Temperatura este un element de baza in inflorirea orhideelor.

Orhideele crescute in apartament, trebuiesc pozitionate pe un pervaz unde exista variatii de temperatura, aceste variatii vor induce inflorirea.

Apa si Udatul

Apa excesiva „udatul excesiv” este principalul factor care conduce la moartea orhideelor. Cele mai multe varietati de orhidee prefera o perioada de uscaciune intre doua perioade de umiditate.

In cazul orhideelor se ia ghiveciul si se uda cu apa la temperatura camerei „apa de chiuveta statuta 24 ore”-sau cea mai buna este apa de ploaie.

I. Exista mai multe metode de a determina cand o planta are nevoie de  apa:

1. Se introduce un deget in interiorul ghiveciului 2-3 cm, daca solul este uscat, planta are nevoie de apa, daca solul este umed  mai asteptam cateva zile inainte de urmatoarea udare;

2. Se observa pe vasul transparent  (un vas transparent-pe care se vede umiditatea-condens pe pereti) dupa ce udam avem condens pana in partea de sus, dupa o saptamana acesta scade spre fundul ghiveciului (un moment bun de udat orhideea).

Atentie!!! Orhideele se uda obligatoriu, la un interval de 7-9 zile (in functie de temperatura si umiditatea ambientala). Daca acest interval este neglijat, exista riscul ca radacinile sa isi piarda turgescenta (se  zbarcesc si se inmoaie-devin sensibile la putregaiuri), acest proces din pacate este ireversibil (chiar daca udam radacinile afectate nu isi mai revin in totalitate).

II. Metode de udat:

1. Apa de udat se toarna pana cand aceasta curge pe partea cealalta a vasului (apa ce s-a  adunat in farfurioara se arunca, nu lasam orhideea cu apa in farfurioara);

2. O alta metoda presupune imersia (scufundarea intr-un vas cu apa, apa patrunde prin gaurile din fundul ghiveciului si va umecta tot substratul, se lasa ghiveciul in imersie in apa 10-15  minute (Vezi fig.).  Atentie  !!! imersia se face astfel incat apa sa ramana strict in zona radacinilor, astfel incat sa nu patrunda la subsuara frunzelor.  Dupa imersie se lasa ghiveciul pana ce se scurge toata apa in exces.

Atentie !!! Daca planta este udata cu apa mai rece de 10°C, radacinile vor muri, udati numai cu apa la temperatura camerei;

Atentie !!! Ghiveciul trebuie sa aiba gauri mari si numeroase in zona de fund, altfel riscam ca apa sa nu se scurga bine dupa udat si radacinile sa putrezeasca;

Atentie !!! Udarea plantei se face astfel incat sa nu patrunda apa intre frunze – la baza plantei intrucat exista riscul ca aceasta sa putrezeasca.

Umiditatea

Orhideele iubesc umiditatea. Exista cateva moduri de a creste umiditatea. Cea mai simpla este sa asezam cateva plante apropiate una de cealalta, astfel umiditatea aerului din jurul plantelor va mai creste. Datorita faptului ca in apartamente, in special iarna aerul este uscat, recomandam ca orhideele sa fie asezate in tavite cu pietricele ceramice de 1,5-2 cm diametru sau pietris. Se toarna apa peste pietricele ceramice din tavita pana se umplu cu apa spatiile dintre pietricele – Atentie ghiveciul orhideelor nu va sta in apa el va fi inaltat pe un capacel astfel incat fundul acestuia sa fie la nivelul superior al pietricelelor, deci sa nu aiba contact cu apa care umezeste pietricelele ceramice. Tavita in care se pun pietricelele trebuie sa fie un pic mai mare sau egala cu suprafata acoperita de frunze.

Atentie !!! Pulverizarea plantei se face fin si fara apa in exces astfel incat apa sa nu se acumuleze intre frunze – la baza plantei intrucat exista riscul ca aceasta sa putrezeasca.

Fertilizarea

Cel mai bine este sa aplicam fertilizanti odata pe saptamana cand plantele sunt in crestere. Cand planta incepe sa se maturizeze, se reduce fertilizarea. Se renunta la fertilizare cand planta intra in perioada de repaus „iarna”. Dupa o perioada in care orhideea a fost fertilizata saptamanal sau la doua saptamani (lunile martie-octombrie) se recomanda ca udarea sa se faca timp de o luna doar cu apa „fara fertilizanti” pentru a preintampina o eventuala fertilizare in exces – ce poate dauna plantei.

Pentru fertilizare se pot folosi ingrasaminte concepute special pentru orhidee de la diversi producatori:  Substral, Compo,  Agro CS, etc., acestea se gasesc ca:  lichid ce se adauga in apa de udare. Se pot folosii  si  batoane fertilizante cu eliberare lenta (acestea se introduc direct in substrat si sunt active mai multe luni).

Atentie !!! Nu fertilizati orhideele  imediat dupa ce ati schimbat pamantul (substratul), intrucat substratul din comert de obicei contine si adaus de  ingrasaminte.

Substratul si vasul de cultura

Multe orhidee prefera ca substrat un amestec de scoarta de copac, lemn de feriga, pluta, turba, carbune si nisip. Puteti folosi amestecuri gata preparate pentru orhidee din comert (ex. de la Compo), sau folositi numai scoarta de copac simpla pentru orhidee (din Supermarket).

Vasele „ghivecele” in care cultivam orhidee trebuie sa fie transparente – putem folosi orice vas de plastic transparent,  intrucat radacinile acestora au nevoie de lumina, (Vezi fig. 3).  Se pot folosi cu succes vase alimentare cilindrice de 1.900 ml (Vezi fig. 3).

Transplantarea (schimbarea vasului si pamantului) ar trebui facuta la 1-2 ani (preferabil intr-un ghiveci mai mare de 1.900-2.000 ml), dar unele varietati nu necesita transplantarea. Momentul transplantarii este foarte important, deoarece daca nu se face la momentul potrivit plantele nu vor inflori anul viitor. Toate transplantarile trebuie facute preferabil  intre lunile februarie si august. In aceasta perioada orhideea are cresteri noi si produce noi radacini, preferabil sa nu aiba flori.

Cand se face transplantarea, se va curata ghiveciul si radacinile se vor clati cu apa calduta. Inainte de asezarea in ghiveci se vor taia toate radacinile moarte, frunzele ingalbenite, tulpinile fara flori si bulbii putreziti.

Orhideea se va replanta in ghiveci la aceeasi inaltime la care a fost plantata anterior. Pentru evitarea raspandirii bolilor si daunatorilor, se recomanda a nu se folosi pamantul de la o planta la alta.

Daca orhideea a avut multe radacini putrezite (moi, macerate) este bine ca acestea sa fie indepartate in totalitate, iar prima udare sa se faca cu o solutie de fungicid (Topsin).

Inflorirea

Orhideele infloresc de mai multe ori intr-un an.  Inflorirea se realizeaza prin emiterea de  tije florale (Vezi fig. 4), care in varf formeaza o multime de flori (Vezi fig. 6).  Floarea de orhidee dureaza cateva luni (5-6 luni), dupa care florile se trec. Odata ce inflorirea s-a terminat sau este la final, tija florala se taie de la subsuara unei frunze (Vezi fig.  3), (Atentie – putem pastra tija florala mai mult timp  daca dorim inmultirea orhideelor – este posibil sa apara noi pui. Este recomandat ca tija sa se taie deasupra la 1-2 ochi (Vezi fig.), aici in scurt timp va aparea un pui de orhidee).

La scurt timp dupa ce taiem tija florala, orhideea incepe sa creasca si sa emita noi tije florale (un nou val de flori), astfel ciclul se reia in permanenta (Vezi fig. 4).

Orhideele albastre sunt de fapt orhidee albe colorate, utilizand un colorant special. O orhide albastra va avea urmatorul val de flori de culoare alba. Puteti colora orhideele albe utilizand (coloranti alimentari, ex.  „Wilton” in cantitati foarte mici, cu care se va colora in prealabil – apa de udare).

 Atentie !!! – intrucat nu utilizam un colorant omologat pentru orhidee, exista riscul sa afectam planta.

Inmultirea

La speciile care „fac pui” inmultirea se face prin separarea puilor.  Specile de Phalaenopsis spp. dupa caderea florilor pot forma pui pe tija florala (pentru a grabi aparitia puilor de orhidee, taiem tija florala preferabil deasupra la primul sau al doilea ochi – Vezi fig.).  Puii formati pe tija florala se pot separa in momentul cand sunt bine dezvoltati si au radacini de peste 8-10 cm (Vezi fig. 2).  Noile orhidee (puii) se planteaza in substrat  de orhidee.

Metoda de inmultire industriala  cel mai des utilizata este metoda  inmultiri  „In Vitro” care se face numai in conditiile unor laboratoare  performante.

Bolile orhideelor

Datorita mediului umed acestea pot face usor putregaiuri ca:

 • Putregaiurile  de origine micotica,  datorate ciupercilor – „fungi” ca (Botrytis spp., Pythium spp. si Phytophtora spp.). Se manifesta prin putrezirea radacinilor si pete negre pe spatele frunzelor.
 • Putregaiuri cauzate de bacterii (Erwinia spp. si Pseudomonas spp.).   Preventia – pentru putregaiurile cauzate de bacterii (preventie inseamna o udare corespunzatoare – nu excesiva), un mediu in care aerul sa circule si un substrat bine aerisit si drenat.

“Intotdeauna cititi si utilizati produsul (pesticidul) conform recomandarilor  de pe eticheta”

Specii si varietati

Cele mai populare genuri prezente ca plante de apartament sunt: Cattleyas spp., Phalaenopsis spp. Paphiopedilums spp. si Oncidiums spp.

Fig. 1  Orhidee (Phalaenopsis spp.)

5

Fig. 2  Inmultire orhidee (Phalaenopsis spp.), separarea puilor

2

Fig. 3  Orhidee  (zona unde se taie tija florala – dupa trecerea florilor)

6

Fig. 4 Orhidee Phalaenopsis (radacina-floare veche-floare noua)

Fig. 5A Udarea orhideelor "Phalaenopsis" prin imersie

Fig. 5A Udarea orhideelorPhalaenopsis” prin imersie

Fig. 5B Udarea orhideelor "Phalaenopsis" prin imersie

Fig. 5B Udarea orhideelorPhalaenopsis” prin imersie

4

Fig. 6  OrhideePhalaenopsis

3

Fig. 7 Orhidee alba „Phalaenopsis”

1

Fig. 8   Orhidee pitica (Phalaenopsis calimero)

Fig. 9  Orhidee alba „Phalaenopsis”

Fig. 10  Orhidee  „Phalaenopsis”

Fig. 11  Orhidee  „Phalaenopsis”

orhidee_inmultire

Fig. 12 Inmultirea orhideelor „Phalaenopsis”, taierea tijei florale – deasupra unui nod convenabil

o

Fig. 13 Orhidee „Phalaenopsis”, in vas decorativ mascat cu lemn de mesteacan

o

Fig. 14 Orhidee „Phalaenopsis”, in vas transparent alimentar

7

Fig. 15 Orhidee „Phalaenopsis”, de culoare alba

o

Fig. 16 Orhidee „Phalaenopsis”, de culoare albastra (colorata artificial)

o

Fig. 17 Orhidee „Phalaenopsis”

Informatii valoroase de la o cititoare  pasionata de orhidee

(„Am inceput de 1 an si jumatate sa ma ocup de orhidee, din momentul cand am primit cadou de ziua mea o orhidee de la colegi, din acel moment am fost interesata sa aflu cum sa am grija de ea,am schimbat imediat ghiveciul, mergand la florarie si cerand ghiveci si pamant special pt. orhidee,am plantat-o in noul ghiveci fara sa ma ating de radacini si  am transplantat-o in ghiveciul nou  punandu-i doar un adaus de pamant. O tin la fereastra pe pervaz, soare am doar dimineata si in rest doar lumina, florile mi-au tinut 4 luni si dupa ce au cazut, nu i-am taiat tijele care au ramas verzi,am udat-o cu apa plata(sau statuta in sticla de cel putin 24h ) pana s-a udat  bine stratul de pamant  apoi arunc apa din farfurie si am lasat-o in acelasi loc, dupa cateva saptamani am avut surpriza din muguri sa faca frunzulite(pe tulpina) si sa dea radacinile verzi, l-am desprins usor de pe tulpina si am pus direct puiul in pamant in alt ghiveci, am inmultit orhideea, si dupa cateva luni puiutul a dat tulpina si a facut 2 flori, in rest are nevoie de apa doar cand e uscat pamantul si de iubire,in fiecare zi imi fac timp sa ma uit la ele,de atunci  am cumparat orhidee de la florarii la pret redus (cand nu mai aveau flori le obtineam la 10.0 ron si astfel le schimbam ghivecele (transparente de plastic) si am ajuns sa am dupa un an orhidee frumoase si sanatoase ,cumparate la un pret f. mic, am astazi 15 orhidee de f. multe nuante care sant grozave de sanatoase si frumoase,ingrasamant am inceput sa le pun din momentul cand au inflorit.” – Preda Mariana)

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (27 votes, average: 4.15 out of 5)
Loading...

Categorie: Flori

De la: Dan

64 responses so far

64 Responses to “Orhidee – ingrijire, inmultire, udare, fertilizare”

 1. Sfintes Cristinaon 06 Apr 2011 at 14:56

  Multumesc pentru informatiile foarte utile .
  Cu simpatie.
  Cristina SFINTES

 2. PAP IRINAon 11 Mai 2011 at 13:07

  Minunate aceste plante. Am si eu cateva. Felicitari si multumiri pentru sfaturile de ingrijire.
  Cu drag, Irina

 3. AURAon 13 Iun 2011 at 17:54

  MUTUMESC PENTRU SFATURI SUNT FLORILE MELE PREFERATE AS VREA SA STIU MAI MULTE CU DRAG , AURA

 4. Cristinaon 20 Iun 2011 at 16:01

  Stiti cumva de unde as putea cumpara orhidee albastra?
  Am vazut de curand cateva poze de la expozitia de orhidee din Gradina Botanica, insa nu am reusit sa aflu de unde as putea cumpara un astfel de exemplat.

  Va multumesc

 5. andaon 29 Iun 2011 at 21:45

  stie cineva cum se inmulteste aceasta specie?

 6. ana mariaon 27 Iul 2011 at 20:27

  orhidee albastra gasesti la baumax targu mures pret aprox 150 de lei da sunt mari cam de un metru si floarea e exagerat de mare:) si e super super da cam piperat pretul :(

 7. Mihaion 08 Aug 2011 at 22:10

  Orhidee albastra Royal, foarte mare, am luat acum 3 ore din baumax redusa de la 79 la 23 de lei pentru ca nu mai avea flori. Tot in baumax sunt o gramada de orhidee de alte culori cu reduceri f mari.

 8. Stefanon 13 Aug 2011 at 18:32

  Astazi am vrut sa cumpar de la Baumax o Phala albastra si punand mana la baza plantei m-am murdarit de vopsea albastra! Am aflat de la cei din magazin ca li se pune o solutie albastra cand sunt pui si de aceea sunt albastre! N-am mai cumparat-o!

 9. ioanaon 19 Aug 2011 at 11:46

  tocmai mi-am cumparat o orhidee albastra si e superba in targu-mures se gaseste si la florarii nu numai in baumax si chiar daca i se pune solutii albastre merita sa o ai e supeeeerba!!!!

 10. finicaon 01 Sep 2011 at 21:13

  am primit si eu o minunatie de orhidee nu stiam nimic despre aceste plante pina acum cinc am citit aici multe chestii ce ma interesau va multumesc pentru sfaturile si experientele voastre.

 11. nikolon 02 Sep 2011 at 23:39

  e frumoasa albastra, dar o ai doar pe moment cit ramine inflorita, dupa stagnare cind incepe iar sa infloreasca va inflorii alba , din cauza ca picmenti pe care ia primit prin injectare tu nu ii mai vei avea !!

 12. nikolon 02 Sep 2011 at 23:42

  mihai, degeaba ai mai cumparato daca nu avea florii, ca xcum tu o vei avea alba la urmatoarea inflorita si nu albastra, dar nu mai conteaza daca ai luato la pret bun..sa te bucurii de ea.

 13. claudiaon 17 Sep 2011 at 1:16

  la leroy merlin pe sos chitilei orhideea albastra e 69 ron

 14. storociuc stelaon 03 Noi 2011 at 8:12

  si eu am primit de ziua mea o orhidee alba,va multumesc pentru sfaturi,nu stiam despre ea aproape nimic ,cu toate ca am ff multe flori de alte specii(mari si mici inclusuv f multi cactusi)stela

 15. Andreeaon 29 Noi 2011 at 15:43

  Super…eu nu am orhidee dar imi place []==[]

 16. Andreeaon 29 Noi 2011 at 15:44

  :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :)))

 17. Marcelaon 11 Dec 2011 at 19:16

  wow, ce minunat ca am gasit aceste informatii. Am 6 orhidee diferite culori si le tin de vreo citiva ani. Unele au inflorit , una s-a inmultit de la baza, dar am constatat citind articolul ca am facut o multime de greseli in ingrijirea lor.
  Multumesc mult,

 18. Irinaon 16 Dec 2011 at 9:53

  Minunat! Am primit si eu Orhidee phalaenopsis, acum in prag de sarbatori. Am citit cu interes toate detaliile care ma vor ajuta in ingrijirea superbei flori.
  TOATE BUNE!

 19. Andreeaon 03 Ian 2012 at 9:36

  Mai… foarte bun acest site…mie imi plac mult orhideele .Fata de anul trecut site-ul s-a imbunatatit! st orhideele trebuiesc udate! %||:-{

 20. ERNST AURICAon 06 Ian 2012 at 18:39

  Multumesc mult pentru sfaturi.

 21. ioanaon 03 Feb 2012 at 22:11

  am primit de ziua mea o orhidee kre ma bucura zi de zi.de knd o am mi-am luat flori mereu.ii merge fff bine si as vrea sa am 1000.ma bucur k pot citi sfaturile voastre.

 22. Ancaon 17 Feb 2012 at 23:03

  Si eu am pus apa mai multa decat trebuia la ele.Dar am noroc ca arata frumos si au inca flori .Le am cam de 1 luna!!!!!!Nu ma asteptam sa tina atat de mult florile la ele:).MULTUMESC PENTRU INFORMATII!!!!

 23. Danielaon 22 Feb 2012 at 19:00

  Multumesc foarte mult de sfaturi …

 24. Mihaelaon 25 Feb 2012 at 0:22

  Foarte bune sfaturile si informatiile clare, multumim

 25. Flori Risteaon 04 Mar 2012 at 16:37

  Minunat, am primit si eu o orhidee phalaenopsis de ziua martisorului care ma bucura in fiecare zi. Multumesc foarte mult de informatii pentru ingrijirea ei.

 26. elenaon 08 Mar 2012 at 19:46

  informatii foarte utile,am invatat cum sa le inmultesc.Super,am zece tipuri(soiuri) pe care le cresc.

 27. Hedea Nicoletaon 14 Mar 2012 at 8:38

  Flicitari, era nevoie de asa ceva, cei care vor sa faca ceva din dragoste pentru frumos va sunt recunoscatori

 28. Marianaon 14 Mar 2012 at 15:35

  Multumesc mult pentru informatiile oferite,sunt indragostita de aceste flori,pina acum am 4 de 4 culori diferite si sper sa pot sa am de toate felurile,au crescut f frumos si sunt pline de flori,au multi boboci nedesfacuti inca si tije care cresc inca.Cu stima si astept noi informatii.

 29. adrianaon 24 Mar 2012 at 12:42

  Buna ziua,

  am primit de ziua mea , acum cateva zile 8 orhidee, de diferite culori; va multumesc pentru sfaturi; o sa incerc sa le urmez pentru ale pastra .

 30. Marincason 29 Mar 2012 at 22:14

  Foarte frumos articol,multumesc de informatii!

 31. ivonaon 10 Apr 2012 at 22:14

  Foarte utile informatiile,multumesc!am si eu 4 orhidee cumparate cu 5 LEI dintr-un hipermarket(la reducere,evident) anul trecut.toata iarna au fost in pauza,acum vad ca le-au dat noi radacini si tulpini.o fi din cauza ca le-am mutat de citva timp pe pervaz?au facut pauza din lipsa de lumina sau asa trebuia?
  REGINA,prima orhidee a tinut inflorita aproape 4 luni,celelalte cite2-3 luni.
  Abia astept sa infloreasca!
  Va doresc tuturora orhidee frumoase si sanatoase!!!!

 32. Mariaon 13 Apr 2012 at 13:11

  Multe multumiri pentru aceste informatii complete. Sunt incepatoare si doresc sa am grija corect de aceasta floare minunata.

 33. Anonimon 16 Apr 2012 at 21:34

  Sunt florile mele cele mai preferate,si acuma am si eu vreo trei una dintre ele acuma a facut un mugure pe o tija pe care erau flori e o planta noua oare?
  mas bucura si eu foarte mult sa pot inmulti si sa am mai multe,colorate…
  Am un soi cu frunze mai micute sau terminat florile iam taiat tija dar nu mai da nici un semn nici mugure de floare nimic ce sa fac cu ea sa mai dea muguri de flori sau de planta noua?
  Multumesc pentru sfaturi pe care am avut si eu nevoie sa am orhidee frumoase…

 34. Nikolon 30 Apr 2012 at 0:37

  buna,draga anonim cu orhideele trebuie sa ai rabdare si iubire, deci e normal sa cada floriile dupa o perioada de citeva luni, asta in functie de cum e ingrijita, apoi tot ce trebuie sa faci e sa nu tai tija pina cind nu da ea semne de uscare, ptca in felul asta te poti inmulti, cum de altfel ai si spus ca ai la una din ele petija un smoc de frunze, mai asteapta sa faca si radacini lungi cam 10 cm macar ca atunci cind o transplantezi sa aibe putere sa reziste singura.iar daca vezi ca tija da semne de uscare o tai de la baza, ptca nu e o lege ca toate tijele sa faca pui.

 35. mariaon 08 Iul 2012 at 13:12

  buna nikol eu am reusit deja sa in multesc 4 orhidee si pitici mari diferite culori si am ajuns la 18 bucati imi place foarte mult sint florile mele preferate cu drag maria

 36. Nikolon 30 Sep 2012 at 23:38

  Maria, da si eu am inmultit vreo 8….sunt minunate!

 37. stelutaon 19 Oct 2012 at 16:39

  eu tot am 3 si sunt minunate dar infloresc numai earna sunt care fac flori mai multe ori pe an dar sunt numai de sezon stai fara grija o sa infloreasca eu asa le iubesc ca pe copii mei sunt superbe si inca imi merg dupa zodie ,,balanta,,

 38. Biancaon 21 Oct 2012 at 20:46

  Pt cine crede ca pretul unei orhidee albastre este ,,piperat” va dau o solutie! Sunt crescatoare de orchidee si va puteti cumpara una alba pe care sa o udati cu apa si cerneala de uz scolar in cantitati mai mici sau mai mari in functie de culoarea pe care vreti sa o obtineti. In caz in care doriti un albastru deschis folositi o cantitate mica de cerneala si in cazul in care doriti o culoare mai inchisa utilizati mai multa cerneala. Aceasta tehnica se poate utiliza si la alte folri albe precum zabbile, lalele, etc.

 39. Nikolon 22 Oct 2012 at 18:58

  Bianca, ai incercat acest test?

 40. iuditon 16 Noi 2012 at 21:59

  si eu am primit prima orhidee de ziua mea acum doi ani. primele flori au tinut doar sase saptamani.apoi am vazut la cumnata mea ca le tine pe pervaz avand fereastra spre est si am mutat-o si eu. au aparut crengute noi iesind din tija veche apoi si de la baza si planta a avut flori din februarie pana in august.acum iar are boboci .am mutat si din camera fiicei mele alte doua orhidee la mine pe pervaz.le merge minunat au boboci si flori. de pe una din tije am desprins doi pui primul avand deja boboci.sfaturi de ingrijire am mai citit, am tinut cont de ele si sunt incantata de rezultate.imi pare rau ca nu sunt lamurita de unde pot lua bucatelele acelea de scoarta?

 41. Nikolon 18 Noi 2012 at 23:02

  Iudit e ff simplu draga mea, cauta in magazinele de gradinarit, ex; Obi, Praktiker,Hornbach…etc si mergi la raionul cu orhidee si acolo vei gasi si saci cu scoarta pt orhidee!

 42. Feliciaon 04 Dec 2012 at 15:50

  Draga Cristina, orhideea albastra nu mai infloreste a doua oara tot albastru,ci alb!

 43. Nikolon 18 Dec 2012 at 9:16

  Infloreste albastra doar daca se uda in apa cu cerneala, iar nuanta va fii in functie de cit de multa sau putina cerneala a fost tratata!

 44. petric aureliaon 04 Mar 2013 at 10:20

  multumesc, informatiile sunt de mare folos.Am primit o orhidee de ziua mea,astept sa vad cum va evolua, cu ajutorul acestor sfaturi sper sa o pot ingriji asa cum trebuie.Multumesc inca o data.

 45. Gabion 04 Mar 2013 at 16:36

  Buna,eu am 4 orhidee,de diferite culori,eu nu le tai tijele,decat daca se usuca.Pe tijele inca verzi de la subsoara frunzulitelor alea mici ies noi tije cu flori.Asa eu le am tot timpul inflorite,le am de vreo 3 ani,nu am avut noroc si de puisori,dar eu sunt rabdatoare.Anul trecut i-am facut mamei mele cadou una si are deja cate un pui pe ambele tije.Orhideea are nevoie de foarte multa dragoste.

 46. Iosifon 17 Mar 2013 at 10:47

  Multumesc pentru informatii. Ma bucur ca am gasit acest site. Am cumparat cateva orhidee cand erau inflorite si acum ma intrebam ce trebuie sa fac ca sa infloreasca din nou. Am gasit raspunsul. Multumesc inca o data pentru articol.

 47. marianaon 24 Mar 2013 at 15:26

  si eu am 5 orhidee primite cadou,una mov e inflorita de 3 luni si inca mai are boboci de inflorit,stau pe un pervaz sudic,celelalte au boboci mici,informatiile voastre mi-au fost de mare ajutor. Doresc sa aveti o primavara plina de flori!

 48. mariaon 30 Mar 2013 at 11:36

  multumesc ptr. sfaturi ,tinetio tot asa sinteti ok.

  .

 49. Ramonaon 08 Apr 2013 at 16:02

  Buna,

  Orhideele mele si-au pastrat florile pana si dupa 7 – 8 luni. Acum am 12, fara sa pun la socoteala si cei doi puisori pe care ii am de la prima orhidee, unul este inca pe una dintre tije deoarece la randul sau a facut 2 tije si acum are flori, iar celalalt a dat de undeva de jos, de langa orhideea mama. Celelalte orhidee au inbobocit si inflorit in continuu, iar cateva dintre ele au flori, bobocei si tije noi.

 50. madalinaon 18 Apr 2013 at 13:59

  NU EXISTA ORHIDEE ALBASTRA! Desi orhideele vin in multe nuante si modele, orhideea asa-zisa albastra fie este mov-levantzica, fie este vopsita (faceam si noi experimente de-astea in scoala, puneam cerneala la radacina narciselor).
  Albastra naturala inca nu s-a obtinut din nicio incrucisare.

 51. Madaon 22 Apr 2013 at 8:42

  Multumim pentru sfaturi.Sunt foarte frumoase orhideele am si eu 5 de culori diferite majoritatea primite cadou, 2 dintre ele sunt inflorite si au cate 2 tije sunt florile mele preferate le ador :X.Mie putin teama la udat sa nu le ud prea mult si sa le pierd.Sa aveti o primavara plina de flori si soare.

 52. centeri iusztinaon 02 Mai 2013 at 16:02

  Stimati prieteni al orhideelor
  Am si eu o orhidee este superba are nu mai putin de 60 flori dupa ce a fost inflorita am taiat tija cu vreo doi cm de la inflorire si a dat cateva ramurele si a mai crescut inca o tija tot cu ramificatii asa pe opt ramificatii s au facut 60 de floricele mov va doresc multa sanatate , rabdare si dragoste pentru flori Jusztina

 53. Georgy Anaon 22 Mai 2013 at 14:53

  Multumesc pt sfat .

 54. denisaon 10 Iun 2013 at 21:59

  Fetelor daca vreti sa mentineti culoarea albastra la orhidee fara sa ii faceti rau, sau puteti folosi orice alta culoare…va recomand colorantii alimentari gel. sunt la wilton, ii gasiti online pe siteul lumeabasmelor. nu trebuie pus decat putin pt ca sunt concentrati, si nici nu afecteaza planta. cerneala nu-i prea sanatoasa….

 55. mariaon 23 Noi 2013 at 17:06

  am si eu o orhidee mov si este floarea mea preferata si culoarea .multumesc pentru sfaturi . sper sa am mai multe si sa creasca mari. multumesc,cu drag Ana!! :*

 56. Caienaru Vioricaon 01 Dec 2013 at 13:26

  Pentru documentatii si sfaturi de ingrijire,multumiri. Viorica

 57. Mihaon 20 Feb 2014 at 16:56

  Buna ziua,

  foarte utile informatiile voatre. Admiram demult aceste flori dar nu am indraznit pana acum sa le cultiv deoarece mi se parea foarte dificil, cu sfaturile d-voastra o voi face cu siguranta.

 58. kopoolaon 07 Mar 2014 at 21:21

  Foarte bun articolul

 59. Helenon 10 Mar 2014 at 16:15

  Buna,

  Am primit si eu de 8 martie o orhidee , imi este asa de drag de ea si nu vreau sa o pierd. Sfaturile voastre imi vor fi foarte utile. Va multumesc anticipat tuturor.

 60. neumayer mariaon 22 Apr 2014 at 11:06

  Sunt extraordinare toate sfaturile pe care le-am citit pe acest forum. Asa am invatat si eu sa am grija de aceste minunate flori, care te rasplatesc pantru grija lor cu flori de culori minunate ce dureaza mult timp.

 61. neliGon 10 Iun 2014 at 21:24

  Sunt la inceputul „carierei” de crescator de orhidee. Multumesc mult pentru sfaturi. Chiar dela inceput, s-au dovedit utile. Inca o data multumesc,

 62. Marion 05 Oct 2014 at 22:25

  Foarte interesant articol . Pe intelesul tuturor . Multumesc mult .

 63. Petruon 14 Feb 2015 at 17:48

  Buna ziua,
  Sunt niste flori aparte, care m-au coplesit, zilnic le privesc, vorbesc cu ele si parca ma inteleg; in opinia mea ele cultiva si dezvolta rabdarea pe care trebuie sa o ai in relatiile cu ea.
  Multumesc tuturor celor care impartasesc experienta lor despre asemenea flori deosebita.

 64. Marcelon 07 Mar 2015 at 15:34

  Pentru Anda.Inmultirea este scrisa sus in articol la „Inmultire”:D
  Minunate flori orhideele astea.Tocmai avem una in casa,si m-a ajutat articolul acesta,
  Multumesc Horticultorul:) O zi faina ca o orhidee iti doresc:)

Comments RSS

Leave a Reply

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.