Horticultorul.ro

apr. 04 2010

Tillandsia sau Pana Roz: ingrijire, udare, inmultire, boli

TILLANDSIA sau „PANA ROZ”  (Tillandsia cyanea)

Este o „bromelie” originara din America Centrala si de Sud.

Tillandsia este o planta perena cu aspect de rozeta si frunze sub forma de lance, ce formeaza la Inflorire un spic de culoare roz din care ies flori mov.

Se recomanda substratul pentru orhidee/bromelii/epifite (ideal este cel de bromelii terestre – bine drenat si aerat) din comert. In componenta substratului intra: scoarta (pin, molid), fibre de nuca de cocos, muschi (Sphagnum spp.), etc.

Lumina: Tillandsia este o planta iubitoare de lumina, ea preferand locurile luminoase dar nu cele cu radiatie solara directa (soarele cade direct pe planta).

Udarea: Tillandsia are nevoie de udare aproape zilnica dar cu foarte putina apa (apa fara clor – apa demineralizata fara clor), astfel incat solul sa fie mentinut in permanenta reavan. Se recomanda in perioada de vara pulverizarea zilnica cu apa. Apa folosita este bine sa aiba temperatura camerei si eventual folositi apa de ploaie.

Temperatura optima de dezvoltare a acestei plante este cuprinsa intre 20-25°C in perioada primavara-toamna, iar iarna se recomanda ca temperaturile nu scada sub 10-15°C.

Fertilizarea se face chiar si de doua ori pe luna in perioada primavara-toamna. Puteti utiliza fertilizantii pentru orhidee epifite ca: Substral, Compo, etc. pentru orhidee dar cu udare la doua sapramani de primavara pana toamna si la o luna iarna.

Inmultirea tillandsiei se poate face prin divizarea tufei (acordandu-se o atentie deosebita radacinilor mici ale plantei) sau prin seminte.

Atentie:

  • daca frunzele incep sa moara inseamna ca temperatura din camera este prea scazuta sau planta este udata in exces si astfel radacinile incep sa putrezeasca;
  •  frunzele brune indica umiditate scazuta sau contactul cu razele soarelui;
  • nu pozitionati planta in locuri unde sunt curenti de aer.

Bolile si daunatorii bromeliilor

Datorita mediului umed acestea pot face usor boli de origine micotica (cauzate de ciuperci):

Bolile de origine micotica,  datorate ciupercilor – “fungi” ca (Botrytis spp., Pythium spp., Fusarium spp. si Phytophtora spp.), acestea provoaca putrezirea plantelor in zona coletului.

Daunatorii bromeliilor sunt: Paduchii lanosi (au aspect de puncte de puf alb de 0,5-1 mm).

“Intotdeauna cititi si utilizati produsul (pesticidul) conform recomandarilor  de pe eticheta”

Fig. 1 TILLANDSIA sau „PANA ROZ” (Tillandsia cyanea)

Fig. 3 TILLANDSIA sau „PANA ROZ” (Tillandsia cyanea)

Fig. 2 TILLANDSIA sau „PANA ROZ” (Tillandsia cyanea)

Fig. 3 TILLANDSIA sau „PANA ROZ” (Tillandsia cyanea)

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Tillandsia sau Pana Roz: ingrijire, udare, inmultire, boli

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.