Horticultorul.ro

ian. 08 2013

Cancerul bacterian la: pomi, vita de vie, arbori, arbusti

Cancerul bacterian (Agrobacterium radiobacter pv. tumefaciens) este o boala grava si periculoasa intalnita atat in pepiniere, scoli de vita de vie cat si in cultura (livada, gradina, podgorie, parcuri). Cancerul bacterian este intalnit la un numar mare de plante lemnoase (pomi, vita de vie, arbori si arbusti ornamentali) dar si la unele plante erbacee.

Biologia si Transmiterea cancerului bacterian

Cancerul bacterian este rezultatul prezentei bacteriei Agrobacterium radiobacter pv. tumefaciens pe ranile umede ale plantelor.

Bacteria (Agrobacterium tumefaciens) rezista in sol o perioada lunga (peste 5 ani) si infecteaza plantele prin rani proaspete si umede.

Bacteria se raspandeste cu usurinta atat in sol cant si de la o planta la alta prin unelte, instrumente, utilaje, daunatori din sol si prin plante infectate sau plante proaspat infectate (fara ca planta la plantare sa prezinte semne de infectie vizibile).

Plante atacate:

  • pomi fructiferi – mar, par, piersic, migdal, cires (Vezi fig. 2-3), etc.;
  • arbusti fructiferi –  zmeur, etc;
  • vita de vie (Vezi fig. 4-5);
  • arbori si arbusti ornamentali;
  • trandafiri;
  • flori si alte plante erbacee.

Semnele bolii (simptome)

Datorita prezentei bacteriei in special pe radacini, colet sau zona punctului de altoire (vita de vie), pe acestea apar formatiuni canceroase (Vezi fig.) datorate dezvoltarii necontrolate a celulor din zonele infectate de bacterie (Agrobacterium tumefaciens). Mai intai tumorile sunt mici si netede, dupa care treptat  cresc si capata un aspect rugos (Vezi fig.).

Pomii afectati stangeaza din crestere, se debiliteaza, frunzele se ofilesc (in perioadele mai calde de vara) si recoltele sunt afectate cantitativ si calitativ.

Prezenta bacteriei in pepiniera este extrem de pagubitoare intrucat poate afecta un numar mare de plante, provocand pierderi importante.

Masuri  de preventie

  • Controlul atent al plantelor ce intra (portaltoi) si ies din pepiniere;
  • Verificarea atenta a plantelor inainte de plantare (zona radacinilor, coletului, etc.)
  • Dezinfectarea uneltelor si instrumentelor cu: Virkon S, Hipoclorit de sodiu (Domestos), Formol, etc.;
  • Plantele afectate se distrug prin ardere;
  • Puietii se pot dezinfecta prin imbaierea radacinilor cu piatra vanata (Sulfat de Cu) in concentratie de 1 %;
  • Rotatia culturilor in pepiniere si cultivarea timp de 4-5 ani a porumbului;
  • Achizitionarea plantelor cu certificat fitosanitar si buletin de analiza ca plantele sunt libere de boli si daunatori.

“Intotdeauna cititi si utilizati produsul (pesticidul) conform recomandarilor  de pe eticheta”

Fig. 1 Cancerul bacterian (Agrobacterium tumefaciens), la pomi in pepiniera

Fig. 2  Cancerul bacterian (Agrobacterium tumefaciens), la ciresc pe radacina

Fig. 3  Cancerul bacterian (Agrobacterium tumefaciens), la ciresc pe radacina

Fig. 4  Cancerul bacterian (Agrobacterium tumefaciens biotip 3 sin. Agrobacterium vitis), la Vita de vie

Fig. 5  Cancerul bacterian (Agrobacterium tumefaciens biotip 3 sin. Agrobacterium vitis), la Vita de vie

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (17 votes, average: 5,00 out of 5)
Se încarcă...

Categorie: Protectia plantelor

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Cancerul bacterian la: pomi, vita de vie, arbori, arbusti

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.