Horticultorul.ro

sept. 09 2019

Peste 20 de culturi de legume și fructe pot fi protejate de boli cu un nou fungicid: Dagonis®

Legumicultorii au multe lucruri în comun: dorința de a avea culturi sănătoase și recolte bogate, dar și necesitatea de a ține costurile de producție sub control, fără a dăuna calității. Pentru orice legumicultor, elementele lanțului tehnologic sunt aspecte ce trebuie controlate individual, în funcție de cultură. Astfel, gestionarea unei suprafețe, chiar și mici, dar cu multe culturi de legume sau fructe, se poate complica mult, având în vedere că bolile specifice fiecărei plante necesită soluții specifice. În condițiile în care și retailerii cu cerințe tot mai drastice în privința calității și a cantității de legume sau fructe livrate, managementul prevenirii și combaterii bolilor adaugă presiune suplimentară pe umerii cultivatorilor.

Ce ar însemna un fungicid mult așteptat pentru culturile de legume?

Îl putem defini simplu: un produs eficient, cu un spectru mare de combatere, , să ofere protecție îndelungată, dar și alte beneficii pentru fermier, precum momente flexibile de aplicare și, foarte important, posibilitatea de a fi aplicat la mai multe culturi.

Un nou fungicid, creat de compania BASF, depășește aceste limite.

Ce boli combate produsul Dagonis®

Produsul Dagonis® se poate folosi la peste 20 de culturi de legume

Produsul are un spectru larg de combatere a agenților patogeni, astfel:

 • făinarea, alternarioza, pătarea cafenie – la tomate
 • făinarea, alternarioza – la ardei și vinete
 • făinarea, pătarea brună/antracnoza – la pepene, castraveți
 • făinarea, alternarioza și putregaiul alb – la morcov, rădăcinoase și tuberculifere
 • antracnoza, putregaiul alb, rugina – la mazăre
 • putregaiul alb, rizoctonioza – la salată
 • alternarioza, rugina – la ceapă , praz
 • alternarioza, pătarea albă – la varză, broccoli, conopidă
 • făinarea – la căpșun
 • rapănul și făinarea la măr și păr

Vezi aici spectrul complet și dozele de aplicare.

Folosind un singur fungicid la numeroase culturi legumicole, activitatea în fermă se poate simplifica mult. Produsul poate fi ușor integrat în orice program de tratamente pentru legume, deoarece are un interval foarte flexibil de aplicare.

 

Mod de acțiune preventiv și curativ

Fungicidul Dagonis® conține două substanțe active: 75 g/l fluxapiroxad și 50 g/l difenoconazol, într-o formulare lichidă de tip SC (suspensie concentrată). Acestea acționează complementar și sinergic. Astfel, produsul are atât de mișcare translaminară, cât și mobilitate acropetală, putând să protejeze și noile creșteri. Mai mult, are acțiune preventivă și curativă, iar rezistența la spălare este mare.

Fluxapiroxad face parte din clasa carboxamidelor. Aceasta inhibă enzima succinat dehidrogenază și acționează puternic asupra făinării și altor patogeni ce afectează legumele. Substanța poate lua atât formă lipofilă, cât și hidrofilă. După aplicare, moleculele de fluxapiroxad formează cristale care se unesc în depozite la suprafața frunzei. Precipitațiile sau roua redistribuie aceste cristale, așa încât substanța activă ajunge pe toată suprafața frunzelor.

Vezi detalii despre modul de acțiune:

Video: Fluxapiroxad – mod de acțiune

Difenoconazol este un azol foarte cunoscut, cu efect preventiv și curativ. Substanța inhibă demetilarea în sinteza ergosterolului din membrana celulară a agentului patogen și are efect în scurt timp de la aplicare.

Timp de pauză favorabil

Dagonis® are un profil favorabil în ceea ce privește utilizarea sa și mai ales siguranța pentru mediu, având un nivel foarte redus al reziduurilor și un timp de pauză favorabil. Păstrați următoarele zile  pauză între aplicarea produsului și recoltare:

 • 1 zi: căpșun
 • 3 zile: castraveți, tomate, vinete, ardei, pepeni, dovleci
 • 7 zile: morcov, mazăre, pătrunjel de rădăcină, țelină, păstârnac, ridichi, hrean, sfeclă roșie sau alte rădăcinoase
 • 14 zile: ceapă, salată, varză, conopidă, broccoli, praz

35 zile: măr, păr

Un astfel de produs este util în orice schema de tratament a legumicultorilor profesioniști. Folosirea sa oferă numeroase beneficii, indiferent de cultura la care doriți să îl utilizați:

 • Eficacitate extrordinară împotriva agenților patogeni țintă
 • Vă poate simplifica mult activitatea în fermă
 • Contribuie la obținerea unor producții mari și de calitate
 • Aduce profitabilitate ridicată
 • Este ușor de folosit

Ambalaje disponibile:

1 litru,

150 ml

Pentru a afla mai multe informații despre cum vă poate ajuta Dagonis® să obțineți recolte de vis la culturile de legume, puteți contacta un reprezentant de vânzări BASF.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (3 votes, average: 5,00 out of 5)
Încarc...

Categorie: Protectia plantelor

De la: Parteneri

Comentariile sunt închise pentru Peste 20 de culturi de legume și fructe pot fi protejate de boli cu un nou fungicid: Dagonis®

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.