Horticultorul.ro

nov. 15 2016

Daunatorii Cartofului si afectarea plantelor

daunatorii-cartofului_1501. Gandacul de Colorado (Leptinotarsa decemlineata) – este o insecta daunatoare foarte agresiva in culturile de cartofi. Gandacul din Colorado ierneaza ca adul in sol, el avand doua generatii pe an. Atacul plantelor de cratof se face atat de catre larve cat si de catre adulti. Acestia ataca primavara-vara frunzele (putand sa ajunga la distrugerea lor completa), iar toamna fructele si tuberculii.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul … Gandacul de colorado (Leptinotarsa decemlineata);

2. Paduchele verde al cartofului (Macrosiphon euphorbiae) –  este o specie de afida polifaga care ataca culturile de cartof. Paduchele verde al cartofului poate avea 8-12 generatii pe an, coloniile de afide putand fi observate pe spatele frunzelor, pe tulpini, inflorescente sau pe flori. Plantele de cartof afectate prezinta cresteri slabe, plantele sunt debile, ducand la scaderea recoltei.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul … Paduchele verde al cartofului (Macrosiphon euphorbiae);

3. Paduchele verde al piersicului (Myzus persicae) este o insecta periculoasa, intalnita si in culturile de cartof. Paduchele verde inteapa frunzele si suge seva plantelor, acesta devenind vector de transmitere a virozelor (Potato leafroll virus, Potato virus Y).

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …  Paduchele verde al piersicului (Myzus persicae);

4. Nematodul tuberculilor de cartof (Ditylenchus destructor)  este un daunator periculos al cartofului, el provocand daune semnificative in culturile de cartof. Acesta ierneaza in tubercului sau in sol, el avand 4-6 generatii pe an. Tuberculii vor fi infestati prin migrarea nematozilor din sol sau din tulpini. Nematodul tuberculilor de cartof conduce la infestarea tulpinilor (ingrosarea, ramificarea sau albirea frunzelor) si a tuberculilor.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …  Nematodul tuberculilor de cartof (Ditylenchus destructor); 

5. Nematodul auriu (Globodera rostochiensis) – este un daunator devastator in culturile de cartofi din tara noastra. Atacul nematodului auriu poate fi observat prin cresterea redusa a plantelor, ingalbenirea si ofilirea frunzelor.

6. Viermii sarma (Agriotes spp.) – sunt insecte periculoase care ataca culturile de cartof, acesti avand 4-5 generatii pe an. In stadiu de larva, cand temperaturile variaza intre 12-20°C, ataca tuberculii din sol si tulpinile plantelor. Viermii sarma intra in tuberculii de cartof unde sapa galerii, provocand astfel atacul putregaiurilor.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …  Viermii sarma (Agriotes spp.);

7. Carabusul de mai – viermii albi (Melolontha melolontha) – este o insecta periculoasa intalnita si in culturile de cartof. Acesta are o generatie la 3-4 ani. Larvele acestuia se gasesc in sol si ataca radacinile si tuberculii de cartof.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …  Carabusul de mai – viermii albi (Melolontha melolontha);

8. Limaxul cenusiu (Deroceras agreste)  mai este numit si limaxul de camp. Limaxul cenusiu este un melc fara cochilie care afecteaza culturile de cartof. Acesta ataca noapte sau in perioadele ploioase plantele de cartof hranindu-se cu frunze, flori si tubercului. Atacul limaxului cenusiu poate fi observat pe frunze prin gaurile din mijlocul sau marginea frunzei si prin mucusul lasat pe frunze.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …  Limaxul cenusiu (Deroceras agreste);

9. Limaxul mare (Limax maximus) – reprezinta un melc fara cochilie, polifag, care se hraneste cu frunze, flori sau tubercului de cartof. Limaxul mare este activ pe timpul noptii sau in perioadele ploioase si innorate. Atacul limaxului se observa pe frunzele cartofilor defoliind planta.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …   Limaxul mare (Limax maximus);

10. Musca plantutelor (Delia platura)este o insecta daunatoare pentru culturile de cartofi.  Musca plantutelor are 2-3 generatii pe an in zonele mai calduroase din tara, sau 2 generatii in zonele mai racoroase.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …   Musca plantutelor (Delia platura); etc.

daunatorii-cartofului_1

Categorie: Protectia plantelor

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Daunatorii Cartofului si afectarea plantelor

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii