Horticultorul.ro

nov. 21 2016

Daunatorii Vinetelor si afectarea plantelor

daunatorii-vinetelor_1501. Coropisnita (Gryllotalpa gryllotalpa)este un daunator periculos care ataca rasadurile de vinete. Acestea ataca plantele de vinete in tot sezonul de vegetatie dar actiunea devastatoare este in prima luna dupa plantare (vinetele sunt plante referate). Coropisnitele sunt mai active noaptea, retezand rasadurile de vinete.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul … Coropisnita (Gryllotalpa gryllotalpa); 

2. Acarienii la vinetesunt reprezentanti de paianjeni minuscului (microscopici) care ataca plantele de vinete. Acarienii sunt mai activi in perioadele calduroase de vara, perioada cand acestia se inmultesc foarte rapid. Paianjenii inteapa frunzele de vinete, acestea se ingalbenesc, se gofraeaza si cad de pe planta.  Plantele afectate prezinta cresteri reduse si au o fructificare slaba.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul … Acarienii la vinete;

3. Paianjenul rosu comun (Tetranychus urticae)este cel mai periculos acarian intalnit in culturile de vinete. Acarianul rosu ierneaza in stadiu de femela adulta sib scoarta pomilor, in frunzele ramase pe camp sau gradini. Paianjenul rosu poate avea pana la 10 generatii pe an la culturile in camp si pana la 20 de generatii pe an la culturile in spatii protejate. Ataca frunzele vinetelor, pe care se pot observa zone punctiforme decolorate lângă nervuri sau pe marginea frunzelor. Frunzele afectate isi schimba culoarea, devin pergamentoase, casante, iar in final se usuca si cad.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul … Paianjenul rosu comun (Tetranychus urticae); 

4. Acarianul lat (Polyphagotarsonemus latus) –  este un daunator periculos pentru plantele de vinete. Acesta ataca culturile de vinete din spatii protejate si camp. In spatii protejate, acarianul lat poate avea pana la 20 generatii pe an. Acarianul lat ataca frunzele, varfurile de crestere, bobocii florali ai plantelor de vinete. Semnele atacului paianjenului lat se pot observa prin decolorarea si necrozarea zonelor afectate, avortarea florilor, debilitarea plantelor, stagnarea  cresterii fructelor, etc.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul … Acarianul lat (Polyphagotarsonemus latus); 

5. Tripsul Californian (Frankliniella occidentalis)face parte din insectele periculoase intalnite la plantele de vinete. El ataca frunzele si florile acestora. Tripsul Californian isi injecteaza saliva in floare, ducand la avortarea acestora (floarea nu mai leaga). Atacul tripsului Californian se observa pe frunze – prin prezenta unor pete de culoare galbena, cenusie, maronie, sau pe fructe – acestea devenind greu vandabile.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul … Tripsul californian la vinete (Frankliniella occidentalis);

6. Tripsul tutunului (Thrips tabaci) – afecteaza plantele de vinete cultivate in spatii protejate sau gradini si camp. Acesta  ierneaza in stadiu de femela adulta in sol si se hraneste cu polen, sau inteapa si suge seva plantelor. Tripsul tutunului in spatii propejate poate avea pana la 10-14 generatii pe an, iar in gradini si camp 4-6 generatii. Atacul tripsului tutunului asupra bobocilor, conduce la incapacitatea acestora de a se deschide.  Plantele afectate au cresteri reduse, iar fructele devin greu vandabile.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul … Tripsul tutunului (Thrips tabaci); 

7. Gandacul de Colorado (Leptinotarsa decemlineata)este o insecta care afecteaza plantele de vinete cultivate in gradina sau camp. Acesta ierneaza ca adult in sol, el avand doua generatii de adulti pe an. Adultii si larvele de gandac din Colorado afecteaza frunzele de vinete. 

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul … Gandacul de Colorado (Leptinotarsa decemlineata); 

8. Paduchele verde (Aphis gossypii) este o afida periculoasa intalnita in culturile de vinete in spatii protejate, gradini sau camp. Prezenta paduchelui verde pe plantele de vinete afecteaza cresterea si fructificarea acestora. Paduchele verde reprezinta si un vector de transmitere a unor virusi. Plantele atacate de paduchele verde au frunze ingalbenite si deformate, pe ele observandu-se excremente ale afidelor (roua de miere).

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul … Paduchele verde (Aphis gossypii);

9. Paduchele verde al piersicului (Myzus persicae)este o insecta periculoasa, care poate si intalnita in cultura de vinete. Plantele afectate de catre acesta au cresteri reduse si fructifica greu. Atacul paduchelui verde la vinete incepe primavara, acesta afecteaza frunzele si varfurile lastarilor.  Ei sunt vizibili pe spatele frunzelor sau pe varful ramurilor tinere.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul … Paduchele verde al piersicului (Myzus persicae);

10. Musca miniera Americana (Liriomyza trifolii)este o insecta intalnita in spatii protejate, ce poate avea pana la 8 generatii pe an. Musca miniera poate infesta plantele de vinete inca din stadiul de rasad. Larva de musca miniera sapa galeri in forma de serpentina sub epiderma frunzelor,  iar adultii realizeaza orificii de hranire in frunze, aceste rani fiind porti deschise pe unde ciupercile pot infecta usor plantele.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul … Musca miniera Americana (Liriomyza trifolii);

11. Nematozii galicoli (Meloidogyne spp.)sunt reprezentati de viermi microscopici care afecteaza vara radacinile plantelor de vinete cultivate in spatii protejate (sere, solarii). Radacinile plantelor afectate formeala gale (noduri), iar plantele devin astfel sensibile la atacul ciupercilor ce provoaca ofilirea vasculara a legumelor.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul … Nematozii galicoli (Meloidogyne spp.);

12. Omida fructelor (Helicoverpa armigera)este o insecta care ataca culturile de vinete in camp, gradini si spatii protejate (sere, solarii). Larvele omizii ataca in iunie-septembrie. In prima faza ele rod epiderma frunzelor, apoi ataca fructele, patrunzand in interiorul lor si consumand semintele si pulpa acestora.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul … Omida fructelor (Helicoverpa armigera); 

13. Viermii sarma (Agriotes spp.) –  sunt daunatori frecvent intalniti la culturile din camp si spatii protejate. Larvele acestora ataca radacinile si tulpina plantelor, acestea se ingalbenesc, nu se mai dezvolta si mor.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul … Viermii sarma (Agriotes spp.), etc.

daunatorii-vinetelor_1

Categorie: Protectia plantelor

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Daunatorii Vinetelor si afectarea plantelor

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii