Horticultorul.ro

Mai 31 2011

Fainarea la vita de vie (Uncinula necator)

Fainarea la vita de vieOidiumul” (Uncinula necator)

Boala este cauzata de ciuperca Uncinula necator. Fainarea  vitei de vie este considerata, alături de  mana si putregaiul Vitei de Vie,  una din cele mai păgubitoare boli ale vitei de vie.

Fainarea vitei de vie – Oidiumul vitei de vie, a fost observata si descrisa pentru prima data in Europa de catre horticultorul Tucker in Anglia-anul 1845, de unde si denumirea formei conidiene care poarta numele celui care a descris boala (Oidium tuckeri).

Fainarea vitei de vie este una din bolile ce produc pagube mari culturilor de vita de vie.

Semnele bolii:

– Ciuperca ierneaza in solzii ce acopera mugurele si se poate observa usor sub forma unor pete mai inchise – pe coardele de vita de vie (vezi. Fig.).

– Boala ataca toate organele plantei (muguri, lastari, lastari tineri, frunze, fructe-struguri-boabe, inflorescenta-floare).

– Atacul de fainare la vita de vie se observa usor datorita aspectului prafos, alb-cenusiu (ca o pulbere „faina”) prezent pe organele plantei, (vezi fig.).

– Atacul pe frunze conduce la rasucirea marginiilor.

– Atacul semnalat pe partea inferioara a frunzei se poate confunda cu cel de mana, pentru a identifica corect fainarea se pune frunza in mediu umed cateva ore, daca frunza nu se va acoperii cu miceliul ciupercii este clar atac de fainare.

Atacul de fainare la vita de vie (Uncinula necator) provoaca pagube ca:

  • brunificarea si caderea strugurilor tineri;
  • avortarea florilor;
  • atacul pe boabe conduce la craparea acestora, lasand sa se vada semintele si favorizand atacul de putregaiuri (Botrytis spp.), Vezi Fig.;
  • vinurile obtinute din struguri ce au avut atac de fainare nu se pot invechii intrucat apare „casarea bruna” a acestora.

Factori favorizanti pentru fainarea vitei de vie (Uncinula necator):

Temperaturi in jurul valorii de 20ºC, rezerva de fainare pe coarde si muguri din anul anterior (vezi. fig.), umiditate atmosferica ridicata (50-80%), fertilizarea excesiva cu azot.

Masuri de protectie:

–        Taiarea anuala corecta a vitelor de vie cu o normare corecta a numarului de ochi pe butuc;

–        Cresterea distantelor de plantare (atat intre plante pe rand cat si intre randuri);

–        Efectuarea lucrarilor in verde (plivit, copilit, desfrunzit) la timp;

–        Legarea si dirijarea corecta (aerisita) a lastarilor;

–        Combaterea buruienilor;

–        Cultivarea de soiuri cu toleranta la fainare.

Fungicide:

“Intotdeauna cititi si utilizati fungicidul – conform recomandarilor  de pe eticheta”

Tratamente cu produse pe baza de  sulf micronizat: Thiovit Jet 80 WG, Sulphur 80WG, Microthiol Special, Kumulus.    Atentie !!! – Nu tratati cu produse pe baza de sulf la temperaturi peste 30ºC, pot aparea arsuri – consultati vremea inaintea efectuarii tratamentelor (vezi Agrometeorologia). Aplicati produsele cu sulf singure.

Tratamente cu produse de contact: Karathane Gold 350 EC (350 g/l meptildinocap – actioneaza si la temperaturi scazute; Bravo;   Rover.

Tratamente cu produse sistemice (curative): Mystic Combi (4,5% tebuconazol + 70% sulf), Postalon 90 SC (45 g/l miclobutanil + 45 g/l quinoxifen)Topas, Score, Bumper (250g/l propiconazol), Falcon,  Mystic 250 EC (250 g/l tebuconazol), Cyflamid 5EW, Folicur Solo, ImpactSysthane Forte (240 g/l miclobutanil), Dynali  (60 g/l difenoconazol  +  30 g/l ciflufenamid).

Tratamente cu produse din clasa strobilurinelor: Stroby DF; Ortiva; etc.

Aplicarea de tratamente contra fainarii vitei de vie:

T1. Daca au fost semnalate atacuri de fainare in anul precedent, vom face primul tratament in stadiul de 3-4 frunzulite cu Karathane Gold 350 EC (350 g/l meptildinocap) – care actioneza si la temperaturi scazute;

T2. Urmatorul tratament (primul daca nu am avut fainare in anul precedent) –se va face cu un produs pe baza de sulf micronizat: (Thiovit Jet 80 WG, Sulphur 80WG, Microthiol Special, Kumulus);

T3. Urmatorul tratament se va face un amestec intre unul din produse (Bravo sau Rover) si unul din produsele sistemice (Topas, Mystic Combi, Score, Falcon,  Folicur Solo, Mystic 250 EC, Impact);

T4…10   Se pot face tratamente in continuare cu unul din produsele sistemice (Postalon 90 SCTopas, Score, Falcon,  Mystic Combi, Folicur Solo, Mystic 250 EC, Impact, Tilt), la alegere;

T4…T10 Fungicidele pe baza de sulf micronizat (Sulphur 80WG, Thiovit Jet, Microthiol) se vor aplica alternativ singure, si numai atunci cand temperaturile o permit (<30◦C).

Atentie !!!  Verificati atent daca fungicidul aplicat de dumneavoastra nu afecteaza fermentatia vinului si daca vinul obtinut din strugurii tratati cu anumite fungicide poate fi exportat. Verificati cu atentie pe eticheta timpul de pauza pana la recoltare.

Tratamentele impotriva fainarii in perioada de vegetatie  se aplica la un interval de 7-10 zile, pana la intrarea strugurilor in parga.

“Intotdeauna cititi si utilizati fungicidul – conform recomandarilor  de pe eticheta”

Fig. 1 Atacul – Fainarii Vitei de Vie

Fig. 2 Atacul – Fainarii vitei de vie

Fig. 3 Fainarea la Vita de vie – Atac pe frunza

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (17 votes, average: 4.47 out of 5)
Loading...Loading...

Categorie: Protectia plantelor

De la: Dan

No responses yet

Comments RSS

Leave a Reply

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.