Horticultorul.ro

Oct 06 2012

Focul bacterian la Par (Erwinia amylovora): tratamente, combatere

Focul bacterian la par (Erwinia amylovora)  si cum tinem sub control boala

Boala  grava la par  “Focul bacterian al parului” este cauzata de o bacterie “bacterioza”  (Erwinia amylovora).

Focul bacterian la Par, o boala care poate afecta grav,  mai ales la anumite soiuri de Par mai sensibile, (Vezi fig.). Focul  bacterian ataca si alte specii  pomi (Mar, Gutui, Zmeur), plante decorative sau spontane ca: Paducel (Crataegus spp.), Scorus (Sorbus aucuparia), Gutui japonez (Chaenomeles spp.).

Coditiile care favorizeaza apartitia focului bacterian la par

Aparitia bolii este fevorizata de intrunirea urmatoarelor conditii meteorologice: vant, precipitatii, umiditatea atmosferica ridicata si o temperatura atomosferica intre 10 si 30ºC.
Pentru a putea aplica tratamente „stropiri” din timp cu produse ce previn boala, verificati in permanenta prognoza meteo pentru agricultura, vezi articolul agrometeorologia.

Se pare ca atacul de foc bacterian are o oarecare ciclicitate (o data la 7-8 ani), ciclicitate determinata totusi si de conditii meteo favorabile.

Semnele „simptomele” atacului de Foc bacterian:

–        Primele semne ate atacului de foc bacterian apar inca de la inflorit, florile care abia au legat “fecundat” se ofilesc si se usuca – capata o culoare bruna-negricioasa (Vezi Fig.  4);

–        De la floare bacteria (Erwinia amylovora) trece la lastari care se ofilesc si capata culoarea bruna, pe acestia apar si scurgeri de exudat bacterian (Vezi Fig. 2);

–        Fructele mici atacate de Focul  bacterian – capata in totalitate culoarea neagra sau bruna (Vezi fig.). Pe fructele mari apar pete negre sau brune si exudat bacterian (secretiile bacteriei) (Vezi Fig. 2).

Pomii atacati de focul bacterian al parului, arata ca si cum ar fi fost parjoliti de foc (Vezi fig.).  Daca nu se aplica tratamente cu fungicide specifice, boala poate conduce la moartea pomului.

Atentie !!! – Neefectuarea de tratamente fitosanitare la timp (stropiri cu fungicide specifice), corelate cu masurile fitosanitare (indepartarea ramurilor afectate) poate conduce la uscarea pomului.  

Combaterea integrata – pentru tinerea sub control a Focului bacterian la Par:

  • Cultivarea de soiuri  de par cu toleranta la focul bacterian (Erwinia amylovora);
  • Se taie ramurile afectate de Focul bacterien – taind in lemn sanatos cat mai departe de locul bolnav (30-40 cm). Ramurile taiate se introduc imediat intr-un sac de plastic si se distrug prin ardere departe de livada.
  • Foarfecile horticole  utilizate la taiat se vor steriliza cu Clor (Domestos).

Tratamente – fungicide/substante active  utilizate in diverse tari ale lumii pentru combaterea  focului bacterian la par:

“Intotdeauna cititi si utilizati produsul (pesticidul) conform recomandarilor  de pe eticheta”

A. Tratamente preventive (previn aparitia bolii), cu produse „fungicide/substante active” pe baza de Cupru:

Atentie !!!  Produsele cuprice se aplica saptamanal (se repeta tratamentul „stropirile” imediat dupa ploaie) in perioada de vedetatie, atat inainte cat si dupa aparitia bolii. Se vor face tratamente cu Produs Cupric.

B. Tratamente preventive (previn aparitia bolii), cu produse ce conduc la intarirea mecanismului de aparate al plantei:

Aliette 80 WG (fosetil de aluminiu 800 g/kg) – fortifica sistemul de aparare al plantei (se fac tratamente „stropiri”, din momentul imbobocitului “buton roz” si pana la scuturarea petalelor).

C.  Tratamente curative (pot stopa boala):  cu ajutorul antibioticelor (substante ce omoara bacteriile):

In unele tari se folosesc si gasesc produse antibiotice pentru plante  ca:  KASUMIN (kasugamycin);  Agri-Strep, Agrimycin, Ferti-Lome (streptomycin).

Se fac 3-4 tratamente (stropiri) cu produse curative la interval de o saptamana, pentru a tine Focul bacterian sub control.

Se fac tratamente preventive – dupa ploaie, la soiurile sensibile cu Produse cuprice.

“Intotdeauna cititi si utilizati produsul (pesticidul) conform recomandarilor  de pe eticheta”

Verificati atent pe eticheta pesticidelor „timpul de pauza” (perioada care trebuie sa treaca de la aplicarea pesticidului – pana la recoltare). Respectati cu strictete timpul de pauza pana la recoltare.

Focul bacterian la par-tratamente-stropiri_1

Fig. 1  Focul bacterian (Erwinia amylovorala par, atac pe lastari si frunze

Focul bacterian la par-fruct-tratamente-stropiri_3

Fig. 2  Focul bacterian (Erwinia amylovorala par, atac pe lastari, frunze si fructe

Focul bacterian la par-frunza-tratamente-stropiri

Fig. 3  Focul bacterian (Erwinia amylovorala par, atac pe frunze

Focul bacterian la par-flori-tratamente-stropiri_5

Fig. 4  Focul bacterian (Erwinia amylovorala par, atac pe flori

Focul bacterian la par-floare-tratamente-stropiri

Fig. 5  Focul bacterian (Erwinia amylovorala par, atac pe flori

Focul bacterian

Fig. 6 Focul bacterian (Erwinia amylovora) la par, atac pe frunza

Focul bacterian

Fig. 7 Focul bacterian (Erwinia amylovora) la par, atac pe frunza

Focul bacterian

Fig. 8 Focul bacterian (Erwinia amylovora) la par, pom uscat

Focul bacterian

Fig. 9 Focul bacterian (Erwinia amylovora) la par, atac masiv fruct-pom

Focul bacterian

Fig. 10 Focul bacterian (Erwinia amylovora) la par, atac pe fruct

Focul bacterian

Fig. 11 Focul bacterian (Erwinia amylovora) la par, atac pe fruct

Categorie: Protectia plantelor

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Focul bacterian la Par (Erwinia amylovora): tratamente, combatere

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.