Horticultorul.ro

aug. 20 2017

Ofilirea bacteriana la tomate (Corynebacterium michiganense)

Denumire populara: Ofilirea & ulceratia bacteriana la tomate

Denumire științifica: Corynebacterium michiganense pv. michiganense sin. Corynebacterium michiganense, Clavibacter michiganensis, Bacterium michiganense, Pseudomonas michiganensis

Denumire populara in engleza: Bacterial canker of tomato

Ofilirea & ulceratia bacteriana la tomate (Corynebacterium michiganense pv. michiganense) este o boala (bacterioza) periculoasa, care provoaca daune insemnate cantitative si calitative.

Specii atacate: Tomate-Rosii, buruieni (Solanum nigrum)

Ecologia bolii – conditii de aparitie:

Boala (bacterioza) apare si se dezvolta la temperaturi optime de 24-32°C,  in conditii de umiditate ridicata.

Cauza bolii:

Boala (bacterioza) este cauzata de atacul bacteriei  Corynebacterium michiganense pv. michiganense.

Ciclul bolii

Ofilirea & ulceratia bacteriana la tomate (Corynebacterium michiganense) supravietuieste (se transmite) de la un an la altul prin: resturi de plante infectate prezente in sol (timp de 3 ani), seminte infectate, rasadnite, solarii, sere, unelte.

Bacteria se raspandeste cu ajutorul picăturilor de apa, mainilor lucrătorilor, uneltelor horticole (supravietuieste cca. 9-10 luni pe acestea), odata cu lucrarile (copilit, desfrunzit, etc., tratamente), etc.

Bacteriile patrund in plante prin: radacini, stomate sau rani (inclusiv cele de afectare a perisorilor prezenti pe tulpina, etc).

Infectia poate avea loc inca din faza de rasad (adesea din seminte infectate), plantele tinere sunt mult mai sensibile. De la infectie si pana la aparitia primelor simptome trece o perioada lunga de timp, intrucat este o boala sistemica-vasculara.

Agentul patogen avanseaza sistemic in planta prin vasele conducatoare pe care le si afecteaza.

Semnele bolii:

Atacul la tomate se manifesta pe tulpini, fructe, etc.

♦ Atacul pe tulpina se manifesta sub forma de ulceratii si crapaturi. In sectiune longitudinala, observam la interior maduva goala si culoarea maro (Vezi fig.). Plantele atacate se ofilesc, iar in timp se usuca;

♦ Atacul pe fructe apar pete albicioase-proeminente „ca de varicela” (Vezi fig.). Fructele afectate au valoare comerciala scazuta.

Masuri de protectie:

  • Utilizarea de semințe certificate-dezinfectate, libere de agenți patogeni;
  • Infiintarea culturilor cu rasaduri sanatoase;
  • Plantele atacate si cele din jur se scot  (cu tot cu radacini si se introduc imediat in saci de polietilena) si se ard, bacteria  poate ramane in sol o perioada lunga;
  • Dezinfectia rasadnitelor, serelor, solariilor, etc;
  • Rotatia culturilor la 4 ani;
  • Dezinfectia uneltelor, mainilor lucratorilor;
  • Este recomandata doar irigarea prin picurare;
  • Nu efectuam lucrari atunci cand pe plante sunt prezente picaturi de apa,
  • Combaterea buruienilor (care pot fi plante gazda);
  • De la plantele infectate nu recoltam seminte;
  • Dupa desființarea culturilor procedam la distrugerea resturilor de plante.
  • Intrucat este o boala sistemica, tratamentele cu fungicide bactericide (cupru, mancozeb) au eficienta foarte redusa.

Fig. 1 Ofilirea bacteriana la tomate (Corynebacterium michiganense), atac pe fructe

Fig. 2 Ofilirea bacteriana la tomate (Corynebacterium michiganense), atac pe fructe si tulpina (tulpina goala)

Fig. 3 Ofilirea bacteriana la tomate (Corynebacterium michiganense), atac pe tulpina

Categorie: Protectia plantelor

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Ofilirea bacteriana la tomate (Corynebacterium michiganense)

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii