Horticultorul.ro

ian. 16 2016

Polisulfura de Calciu-Zeama sulfocalcica: preparare, utilizare

Zeama sulfocalcica-preparare-utilizareDenumire: Polisulfura de Calciu (CaS3+CaS2O3) sau Zeama sulfocalcica  se mai numeste si Zeama Californiana, Zeama de Grison, Polisol, Sulka.

Zeama sulfocalcica este un produs (fungicid, acaricid, insecticid) utilizat pe scara larga in intreaga lume pentru combaterea bolilor  si daunatorilor  la culturile de Pomi Fructiferi, Arbusti Fructiferi  si Vita de Vie.

Zeama sulfocalcica aplicata in diferite fenofaze si la diferite concentratii este recomandata pentru combaterea unor boli grave ca:

Rapanul Marului (Venturia inaequalis), Uscarea tulpinilor de zmeur (Didymella applanata), Excorioza vitei de vie (Phomopsis viticola), Fainarea la mar (Podosphaera leucotricha), Fainarea gutuiului (Podosphaera clandestina)Rapanul parului (Venturia pyrina), Fainarea vitei de vie (Uncinula necator). Se fac tratamente la pomi fructiferi si vita de vie in perioada de repaus vegetativ (decembrie, ianuarie, februarie) cu o concentratie de 20 %.

Polisulfura de Calciu se aplica si pentru combaterea unor daunatori ca Paduchele din San Jose (Quadraspidiotus perniciosus), Acarianul rosu al pomilor (Panonychus ulmi) sau ouale de iarna ale diferitilor daunatori. Tratamentele se fac in general in perioada de repaus vegetativ (decembrie, ianuarie, februarie) cu o concentratie de 20 %.

Preparare zeama sulfocalcica

Vase, instrumente, materiale necesare: vas smaltuit de 15-20 l;  lopatica mare de lemn;  aerometru Beaumé;  Cantar; 2,8 kg  sulf macinat (praf)  ; 1,5 kg var nestins (bucati de 2 cm diametru); apa fierbinte; etc.

Pentru preparare in vasul smaltuit (de 20 litri) se adauga  2,8 Kg sulf macinat;  1,5 kg var nestins; 3 l apa fierminte si se amesteca cu lopatica de lemn pana obtinem o pasta galbena. In continuare adaugam 7-8 litri de apa fierbinte, marcam nivelul in vas  si se fierbe 45 minute amestecanduse des si completand cu apa la nivel (trebuie mentinut nivelul initial). Inainte de fierbere culoarea este galbena iar dupa fierbere trebuie sa avem o culoare portocalie – rosu visiniu (emana un miros neplacut de oua clocite datorita hidrogenului sulfurat).  Se lasa la racit si decantat sau resturile din amestec  se separa prin strecurare. Solutia rezultata trebuie controlata si trebuie sa aiba 30º Beaumé sau 1 litru trebuie sa cantareasca 1,25 kg. Pentru tratamente in repaus vegetativ (decembrie, ianuarie, februarie) se face o solutie cu o concentratie de 20% (2 l zeama sulfocalcica si 10 litri de apa).

Zeama sulfocalcica se aplica imediat sau se pastreaza in sticle de plastic umplute complet, la racoare si intuneric.

ATENTIE  !!!  – Perioada de repaus vegetativ este reprezentata de momentul cand frunzele au cazut complet „toamna-iarna” si inainte de  umflarea mugurilor „iarna-primavara”.

Recomandare: intrucat materialele necesare pentru a prepara zeama sulfocalcica sunt greu sau aproape imposibil de procurat, iar procesul de preparare este anevoios si neplacut (miros de oua clocite), va recomandam sa folositi doar produsul comercial gata preparat, standardizat si omologat care se gaseste in comert sub demumirea de Polisulfura de calciu tip MIF (sulf şi calciu din zeama sulfocalcică).

“Intotdeauna cititi si utilizati pesticidul – conform recomandarilor  de pe eticheta”

Atentie !!! Zeama sulfocalcica   se aplica singura, nu sunt permise sub nici o forma amestecurile (cu alte pesticide) in aceasta solutie.

Atentie !!! Zeama sulfocalcica  se aplica la interval de 30 zile (1 luna) fata de celelalte tratamente.

Tratamente de iarna cu zeama sulfo-calcica

Fig. 1 Tratamente de iarna la pomi cu zeama sulfocalcica

Zeama sulfocalcica-Tratamente de Iarna

Fig. 2 Trataente de iarna la pomi

Categorie: Protectia plantelor

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Polisulfura de Calciu-Zeama sulfocalcica: preparare, utilizare

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.