Horticultorul.ro

aug. 03 2017

Putregaiul lenticelar la mar (Gloeosporium spp.) – boala de depozit

Denumire populara: Antracnoza la mere, Putregaiul lenticelar, Putregaiul amar al merelor – boala de depozit

Denumire stiintifica: Gloeosporium fructigenum sin. Glomerella cingulata, Colletotrichum fructigenum

Putregaiul amar al merelor si perelor (Gloeosporium fructigenum) este o boala de depozit intalnita la mere.

Pomi fructiferi atacati: mar – soiuri sensibile – cu lenticele mari (Pinova, Evelina, Pink Lady, Cripps Pink, Jonathan, Golden Delicious, etc.), par.

Ecologia bolii:

Putregaiul amar al merelor (Gloeosporium fructigenum) infecteaza fructele in conditii optime la 25-26°C, umiditate relativa de peste 90 % si precipitatii abundente inaintea recoltarii.

Ciclul bolii

Ciuperca (Gloeosporium fructigenum) ierneaza in frunzele, fructele inclusiv cele mumificate (cazute pe sol sau care raman pe pom), dar si lemn uscat. Conidile ciupercii purtate de picaturile de apa ajung pe fructe, pe care le infecteaza (ingeneral cu 1-2 luni inainte de recoltare) prin lenticele, iar simptomele se observa mai tarziu in depozit. Infectia mai apare si in cavitatea pedunculara in conditiile prezentei apei infectate si a unor mici crapaturi in coaja.

Raspandirea bolii in conditii de depozit este greoaie intrucat vectorul (apa) – lipseste.

Sporii ciupercii infecteaza fructele in livada, in sezonul de vegetatie, cand sunt conditii favorabile (temperatura si umiditate).

Semnele atacului pe fructe apar mai tarziu in depozite.

Semnele atacului (simptome) si afectarea fructelor

Boala se manifesta pe fructele de mar si par in depozit. Chiar daca infectarea fructelor are loc in livada, primele semne ale atacului apar tarziu pe fructele depozitate, pe toata perioada depozitarii. Afectarea fructelor creste odata cu perioada tot mai lunga de pastrare a acestora in depozit.

La inceput, pe fructe apar pete mici – de jur imprejurul lenticelelor infectate (Vezi fig.) de culoare maro-inchis mai tarziu in depozit petele cresc si ajung pana la 2-3 cm diametru (Vezi fig.).

Pulpa fructelor capata un gust amar.

Masuri de preventie/protectie:

Indepartam  si distrugem frunzele, fructele inclusiv cele mumificate (cazute pe sol sau ramase pe pom) in livada;

Cultivam soiuri tolerante;

Evitam pe cat posibil apariția de leziuni pe fructe intrucat acestea pot fi usor infectate;

Aplicarea de fungicide specifice in fenofazele cheie (incepand cu 1-2 luni inainte de recoltare);

Fungicide/substante active  utilizate in diverse tari ale lumii la combaterea bolii:

“Intotdeauna cititi si utilizati produsul fungicid conform recomandarilor  de pe eticheta”

Fig. 1 Putregaiul lenticelar la mar (Gloeosporium spp.)

Fig. 2 Putregaiul lenticelar la mar (Gloeosporium spp.)

Fig. 3 Putregaiul lenticelar la mar (Gloeosporium spp.)

Fig. 4 Putregaiul lenticelar la mar (Gloeosporium spp.)

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (5 votes, average: 5,00 out of 5)
Încarc...

Categorie: Protectia plantelor

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Putregaiul lenticelar la mar (Gloeosporium spp.) – boala de depozit

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.