Horticultorul.ro

aug. 16 2017

Rapanul piersicului (Venturia carpophila): combatere

Denumire populara: Rapanul piersicului, Patarea cafenie a piersicului

Denumire stiintifica: Cladosporium carpophilum sin. Venturia carpophila, Fusicladium amygdali, Fusicladium carpophilum, Megacladosporium carpophilum

Denumire populara in engleza: Scab of peach, Black spot of peach

Boala intalnita frecvent la pomii din gradini, livezi si cei ornamentali.

Specii atacate de ciuperca Cladosporium carpophilum: piersic, nectarin, migdal, cais, prun

Cauza bolii:

Boala este cauzata de atacul ciupercii  Cladosporium carpophilum.

Ecologia bolii: conditiile ce favorizeaza infectia sunt reprezentate de prezenta apei pe organele atacate (ploaie, irigare prin aspersie, roua, ceata), temperaturi de peste 9-34ºC, temperaturi optime de 21-26ºC.

Ciclul bolii

Ciuperca ierneaza in ranile produse de boala pe ramuri din anul precedent (rani de 1 an). In sezonul de vegetatie, in conditii optime de temperatura (17 ºC) si umiditate pe suprafata ranilor (1 zi) de pe ramuri, se vor dezvolta conidiile ciupercii. Conidiile infecteaza organele plantei: fructe (dupa caderea petalelor-cresterea fructului), frunze, lăstari.

Conidiile germineaza si penetreaza cuticula organelor atacate.  Intre cuticula si epiderma apar hife, iar la suprafata leziunii numerosi conidiofori purtatori de conidii ovale.

Raspandirea ciupercii se face cu ajutorul picaturilor de apa (purtatoare de conidii) improscate sau purtate de vant.

De la infectia organelor plantei  si pana la primele simptome sunt necesare 30-60 zile.

Semnele atacului rapanului la piersic (Cladosporium carpophilum)

Atacul pe Fructe de piersic apare la cca. 40-70 zile de la scuturarea petalelor (fruct ajuns la ½ din dimensiuni), pe acestea apar pete rotunde de 1,5-3 mm, de culoare verde-masliniu (Vezi fig.). Petele evolueaza si vireaza in verde-închis măsliniu pana la negru (Vezi fig.). Atacul pe fructele de cais are culoarea bruna. Fructele afectate crapa si devin usor tinta putregaiurilor. Afectarea recoltei este atat cantitativa cat si calitativa.

Atacul pe Lastarii tineri (verzi) apare odata cu cel de pe fructe,  sub forma unor pete galben-brune,  circulare, cu 2 mm diametru, a caror margine este albastruie-negricioasa. Pe masura ce petele evolueaza, pot ajunge la 3-4 mm diametru, conflueaza, iar culoarea devine maro-inchis.

Atacul pe Frunze se manifesta sub forma unor pete circulare de 6 mm diametru, de culoare verde-pal la inceput, iar pe masura ce boala evoluează virează in maro-galbui si se pot desprinde, dand aspectul de ciuruit. Frunzele puternic afectate cad prematur provocand defolierea plantelor.

 Masuri de prevenire si combatere

  • Cultivarea de soiuri cu toleranta la Cladosporium carpophilum;
  • Eliminam pomii salbatici din apropierea livezilor intrucat acestia pot constitui o sursa de infectie;
  • Taierea corespunzatoare a pomilor astfel incat sa beneficiem de o buna circulatie a aerului in coronament;

Daca sunt conditii favorabile pentru aparitia bolii se fac tratamente la acoperire (1-2 saptamani) cu fungicide specifice. Tratamentele se aplica: imediat dupa caderea petalelor si pana la 6 saptamani  inainte de recoltare;

Fungicide/substante active  utilizate in diverse tari ale lumii la combaterea rapanului piersicului:  tebuconazol, difenoconazol; etc.

“Intotdeauna cititi si utilizati produsul fungicid –  conform recomandarilor  de pe eticheta”

„Verificati cu atentie pe eticheta timpul de pauza pana la recoltare.”

Fig. 1 Rapanul piersicului (Venturia carpophila)

Fig. 2 Rapanul piersicului (Venturia carpophila)

Fig. 3 Rapanul piersicului (Venturia carpophila)

Fig. 4 Rapanul piersicului (Venturia carpophila)

Fig. 5 Rapanul piersicului (Venturia carpophila)

Fig. 6 Rapanul piersicului (Venturia carpophila)

Fig. 7 Rapanul piersicului (Venturia carpophila)

Fig. 8 Rapanul piersicului (Venturia carpophila)

Categorie: Protectia plantelor

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Rapanul piersicului (Venturia carpophila): combatere

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii