Horticultorul.ro

iul. 10 2019

Tratamente eficiente pentru prevenirea și combaterea manei viței de vie

Mana viței de vie (Plasmopara viticola) este o boală care poate distruge în întregime o recoltă de struguri, un adevărat coșmar pentru viticultori. Mana viței de vie a apărut în Europa în urmă cu mai mult de 130 de ani și s-a răspândit cu rapiditate. Vinul produs din strugurii atacați de mană este de o calitate inferioară, având multă aciditate și foarte puțin alcool.

Mana viței de vie este extrem de periculoasă din cauza daunelor pe care le poate produce și a puterii mare de propagare. În majoritatea cazurilor, agentul patogen iernează în frunzele căzute pe sol. Infecțiile cu Plasmopara viticola sunt favorizate de condițiile de umiditate, mai ales dacă acestea se mențin în perioada aprilie și mai. Sporii pot să germineze în aproximativ 24 de ore, dacă au parte de mai mult de 11°C.

După infecția primară, conidioforii afectează, prin explozie, primele frunze ale viței de vie, dinspre sol spre vârful de creștere. Dacă apar condiții favorabile (ploi, umiditate mare, frunze umede, temperaturi ridicate), infecția primară va fi urmată de o întreagă serie de infecții secundare, iar vița de vie poate fi permanent infectată în lipsa tratamentelor adecvate.

Cum puteți recunoaște mana viței de vie

Mana viței de vie este o boală ușor de recunoscut. Frunzele infectate au pe partea superioară pete rotunde, gălbui, cu un ușor aspect uleios-lucios. Pe partea inferioară a petelor se formează un strat de puf albicios. La câteva zile după atac, zonele afectate ale frunzei se usucă.

Boabele de strugure care au fost mănate capătă o culoare roșiatică spre brun și o textură asemănătoare cu cea de piele. Dacă infecția atinge și ciorchinii în perioada de înflorit, aceștia se pot usca în totalitate. Problema este că, atunci când ați observat primele simptome, ar trebui să știți că suprafața afectată poate fi și de 9-10 ori mai mare (perioadă latentă).

Ce măsuri puteți lua pentru a preveni apariția infecțiilor cu mană

Împiedicarea apariției infecției cu mană este cea mai eficientă metodă de combatere a acestui patogen. Tocmai de aceea este nevoie ca vița de vie să fie stropită preventiv.

Este important sa se urmeze un plan de combatere bine pus la punct de-a lungul perioadei de vegetație.

Momente cheie de aplicare a tratamentelor:

  • lăstar 10 cm
  • lăstar 20-25 cm
  • înainte de înflorit
  • sfârșit de înflorit
  • dezvoltarea boabelor

Alte măsuri preventive pe care ar trebui să le luați sunt: combaterea buruienilor, strângerea și distrugerea frunzelor căzute toamna, efectuarea la momentul potrivit a lucrărilor de îngrijire a viei.

Dacă observați condiții favorabile de apariție a infecției, repetați aplicarea fungicidelor.

Sunt situații în care infecția s-a produs deja și trebuie intervenit cu tratamente curative.

Astfel de produse sunt Acrobat® MZ 69 WG și Forum® Gold.

Cele două fungicide au efect preventiv, curativ și antisporulant. Ambele produse rezistă foarte bine la precipitații. Aplicarea se poate face înainte sau după înflorit, precum și la formarea boabelor.

 

Doza de aplicare pentru Acrobat® MZ 69 WG este de 2,2 kg/ha.

Fungicidul Forum® Gold se va aplica în doza de 1,56 kg/ha.

 

Un alt produs cu eficacitate excelentă este fungicidul Delan® Pro, pe bază de ditianon și acid fosfonic. Produsul are acțiune preventivă, stimulând în același timp mecanismele naturale de protecție ale viței de vie. Formularea lichidă permite acoperirea uniformă a plantei, iar performanțele sale sunt remarcabile, chiar și în caz de vreme dificilă, rezistând foarte bine la spălare. Prima substanță, ditianon, este una de contact. Are o puternică acțiune preventivă și acțiune multi-site, împiedicând apariția rezistenței. Aderă foarte bine la suprafața frunzei și rezistă la spălare.

A doua substanță activă, fosfonații de potasiu, acționează sistemic. Sunt distribuiti în întreaga plantă.  În plus, ajută planta să lupte contra agentului patogen, declanșând mecanismul natural de apărare al viței de vie. Rezultatul: patogenul este distrus sau dezvoltarea sa e blocată, grație activității directe a acidului fosfonic, precum și a reacției de apărare a plantei.

Pe lângă eficiența în combatere și rezistența la spălare, Delan® Pro protejează și noile creșteri, datorită acțiunii sistemice. Astfel, sunt protejate atât frunzele, cât și ciorchinii. Produsul se poate aplica de la momentul în care inflorescența e clar vizibilă până când boabele dezvoltă culoarea specifică. Doza recomandată este de 3-4 litri/ha. Se pot face maxim 4 tratamente pe an, la un interval de 10 zile. Timpul de pauză este de 42 de zile.

Soriale® LX este un alt fungicid de încredere pentru combaterea manei la vița de vie. Produsul conține 755 g/l fosfonați de potasiu (a nu se confunda cu fosfați de potasiu). Substanța activă are o mobilitate deoasebită în plantă și efect sistemic, atât ascendent, cât și descendent, acționând acropetal și bazipetal. Este selectiv față de cultură, are o bună solubilitate și compatibilitate. Și Soriale® LX stimulează mecanismele naturale de apărare ale plantei. Acestea constau în construirea de bariere fizice împotriva patogenilor, reacții biochimice de inhibare a dezvoltării acestora și trimiterea de semnale de alarmă în interiorul plantei, pentru a activa genele sale defensive.

Fungicidul Soriale® LX se folosește în tratamente preventive contra manei, în doza de 3 l/ha pentru presiune redusîă de infecție, sau 4 l/ha pentru situații în care presiunea este ridicată. Se pot face cel mult 5 tratamente pe an, în intervalul BBCH 16-79 (De la 6 frunze depliate la compactarea ciorchinelui).

Portofoliul de fungicide contra manei viței de vie conține și produsul Cabrio® Top. Acesta este un fungicid multivalent, pe bază de metiram și piraclostrobin, având și efecte fiziologice de vitalizare a plantei. Față de alte produse standard, vița de vie tratată cu Cabrio® Top este de un verde mai intens, fapt ce face ca asimilația și producția să fie mult îmbunătățite. Spectrul de combatere al fungicidului este foarte larg, putând fi folosit contra manei, făinării, putregaiului negru și escoriozei. Pentru mana viței de vie, Cabrio® Top se poate aplica în doza de 1,5 – 2 kg/ha, pe toată perioada de sensibilitate a viței pentru bolile de mai sus.

Categorie: Protectia plantelor

De la: Parteneri

Comentariile sunt închise pentru Tratamente eficiente pentru prevenirea și combaterea manei viței de vie

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.