Get Adobe Flash player

Horticultorul.ro

Noi 26 2011

Ardei Gras- Kapia-Gogosar (Capsicum annuum)

Denumire populara: Ardei, Ardei Gras, Ardei Capia, Ardei Gogosar, Ardei Iute, Chili

Denumire populara in alte limbi: engleza (pepper, cayenne pepper, chili-ardei iute american), germana (spanischer Pfeffer, paprika),  franceza (piment, poivre), maghiara (paprika).

Familia: SOLANACEAE

Plantele de ardei  ce fac parte aceiasi familie botanica cu: Tomatele, Vinetele si Cartoful.

Denumire stiintifica: Capsicum annuum  (Ardei); Capsicum frutescens  (Chili-ardei iute american).

Origine:

Ardeiul isi are originea pe continentul American (America de Sud si America Centrala). Ardeiul este cultivat inca din cele mai vechi timpuri in tari ca: Peru, Brazilia, Mexic, SUA (Texas).

In Europa ardeiul a fost adus si cultivat pentru prima data in Spania si s-a extins, devenind o leguma traditionala in Ungaria (cultivarea ardeiului pentru boia “Paprika”).

Grupa legumicola: SOLANACEE sau SOLANO-FRUCTOASE

Importanta ardeiului:

Fructele de ardei sunt bogate in:

- antioxidanti;  vitamine (A, B, C, P si H), calciu, fier, beta caroten, fructele rosii contin cantitati importante de licopen  (puternic antioxidant cu important rol in preventia cancerului de prostata).

Ardeiul se utilizeaza pentru:

- consum in stare proaspata: consumul fructului ca atare pe toata perioada anului;

- cure pentru detoxifierea organismului;

- diverse preparate culinare: ciorbe, ardei umplut, sosuri, ghiveci, tocanita, muraturi (ardei gogosar), etc.;

- industrializare: boia, conserve, etc.

Bazine legumicole in care se cultiva ardeiul: ardeiul se cultiva in tara noastra pe suprafete intinse ca si cultura in: spatii protejate (solarii, sere) si direct in camp.

Cultura ardeiului in camp si solar este puternic dezvoltata in zone ca: Matca -Tecuci, Adunatii Copaceni, Vidra, Izbiceni, Baleni-Sarbi, Seleusi (Arad), Macea – Curtici, Braila;

Cultura ardeiului in sera se mai regaseste doar in zone ca: Arad, Isalnita, Bucuresti (Popesti-Leordeni);

Cultura ardeiului in camp: Braila, Sirlau, Tecuci, Baleni Sarbi, Lunguletu, Movilita, Maia, Vidra, Varasti, Dobreni, Poiana (Constanta).

Caracteristicile hibrizilor sau soiurilor de ardei:

  • Precocitatea soiului sau hibridului (F1): se cuantifica in numarul de zile de care este nevoie de la:  plantarea  rasadului si pana  la recoltarea primelor fructe:   timpuriu (45-50 zile); semitimpuriu  (60-70 zile),  semitarziu (80 zile), tarziu “tardiv” (90 zile);
  • Productivitatea soiului sau hibridului;
  • Caracteristici ale fructului: culoarea este diferita si este data de raportul pigmentilor carotenoizi din pulpa (licopen, beta-caroten), forma,  greutatea, fermitatea, gustul, rezistenta la pastrare.
  • Destinatia productiei (consum in stare proaspata sau industrializare);
  • Toleranta sau rezistenta soiului sau hibridului (F1) la unele boli sau daunatori;
  • Locul de cultivare (sera, solar, camp).

Sortimentul actual de ardei:

Sortimentul de ardei este reprezentat in special de hibrizi (F1) si mai putin de soiuri.

Hibrizii de ardei (F1) au calitati deosebite (heterozis, toleranta la boli si daunatori, fructe mari si uniforme, rezistenta la transport, etc). De la hibrizi de ardei (F1) nu se recolteaza niciodata seminte datorita segregarii caracterelor in F2 „legea segregarii caracterelor” (plantele care rezulta din semintele ardeilor hibrizi, vor avea fructe diferite ca marime, realizeaza o productie scazuta, etc).

Sortimentul difera fiind adaptat la cerintele pietei si este specific tipului de cultura practicat (sera, solar, camp).

Pe piata se gasesc seminte de ardei produse de mari companii din: Elvetia,  Serbia, Olanda, Italia, Germania, Israel, Bulgaria, Ungaria si Romania.

Va prezentam cateva din cele mai cultivate varietati (hibrizi F1, soiuri) de ardei :

Dupa tipul de ardei:

  • Ardei Capia „kapia” rosu:  Ureche de Elefant (Slonovo Uvo), Campari F1, Teseo F1, Armageddon F1, Mitos F1;
  • Ardei Gogosar:  Pritavit F1, Kabala F1, Bihar F1, Cornel;
  • Ardei gras “blocky” galben-verde:  Vedrana F1, Blondy F1, Barbie F1, Belladonna F1;  Galben superior, Maradona F1;
  • Ardei gras “blocky”  rosu „California”:  Magma F1, Red Knight F1, Yecla F1;
  • Ardei conic alb:  Dimentio F1, Flexum F1, Nemezis F1, Bianca F1;
  • Ardei corn de taur „Corno di Toro” galben:  Palladio F1;
  • Ardei iute „hot chilli”:  Hot chilli F1;
  • Ardei decorativ.

Factori ecologici limitativi:

Temperatura (caldura) – ardeiul este pretentios fara de caldura.

Semintele germineaza bine la un optim de (24-27 ºC) si un minim de 16 ºC (temperaturile mai scazute intarzie germinarea semintelor).

Plantele de ardei prefera temperaturi de 21-26 ºC, dar suporta si temperaturi mai ridicate 35 ºC.

Limita inferioara pentru plantele de ardei este de 15 ºC (sub aceasta valoare plantele nu  mai cresc). La temperaturi < 1 ºC plantele de ardei mor.

Lumina: – ardeiul iubeste lumina, lipsa acesteia provoaca cresterea vegetativa in dauna fructificarii  (ex. ardeiul Gogosar). Soarele si temperaturile excesive de vara afecteaza fructele de ardei, de aceea plantele din solar trebuiesc umbrite cu plasa de umbrire.

Umiditatea (apa) – ardeiul are nevoie de apa in cantitati ridicate, ca de altfel toate legumele. Seceta conduce la:  cresteri reduse „plante debile si imbatranite”, avortarea florilor, ofilirea si chiar moartea plantelor. Udarea (irigarea) ardeiului se face cel mai usor, comod si ieftin cu ajutorul irigatiei prin picurare.

pH-ul substratului pentru rasaduri este deosebit de important, acesta trebuie sa aiba valori in intervalul (5,5-6,5). Un pH  < 5,5 conduce la moartea plantutelor abia rasarite. Verificati cu atentie valoarea pH – ului (de obicei este scris pe sac sau cu ajutorul hartiei de pH).

Cultura ardeiului

Cultura ardeiului se practica in spatii protejate (sera, solar) cat si direct in camp (Ardei Gogosar, Ardei Capia, etc);

Semintele de ardei germineaza mai greu, de aceea trebuie stimulate obligatoriu cu Atonik;

In sere si solarii primavara este necesara polenizarea cu bondari, pentru a diminua numarul florilor avortate;

In perioadele calduroase de vara soiurile de Ardei sunt puternic afectate de Carenta de calciu.

Recoltarea ardeiului

Ardeiul galben se recolteaza la maturitatea comerciala (cand atinge forma si marimea  de comercializare). La ardeiul galben este necesar un numar redus de zile de la legare la recoltare (9-11 zile), din aceasta cauza este o specie valoroasa pentru legumicultori intrucat aduce un profit mai rapid.

Ardeiul rosuse recolteaza la maturitatea biologica (cand capata culoarea rosie). La ardeiul rosu trebuiesc sa treaca un numar mare de zile (40-50) pana capata culoarea rosie si este contitionat de mediu (temperaturi, soare, precipitatii, ore insolatie, fotoperioada, etc).  Chiar daca aduce profit mai tarziu fermierilor, este un ardei preferat de consumator intrucat culoarea rosie este legata direct de un continut mai crescut de vitamine, licopen si beta-caroten.

Boli si daunatori la ardei

Bolile rasadurilor: Caderea si putrezirea plantutelor (Pythium spp.), Ofilirea fuzariana, Bacterioze, etc.;

Bolile ardeilor: Alternarioza sau patarea neagra a  „solanaceelor”, Ofilirea fuzariana, Putregaiul „Botrytis”, Bacterioze, etc;

Daunatori ardeilor:   Coropisnita, Acarieni, Afide, Omida fructelor, Trips, Nematozii, Viermi sarma, etc.

Fig. 1 Ardeiul tip capia-urias “Ureche de Elefant”  (Slonovo Uvo), origine Serbia

Fig. 2  Ardei Gogosar (Capsicum annuum)

Fig. 3 Ardei Vedrana F1  (Capsicum annuum)

Fig. 4 Ardeiul iute

Ardeiul_ardei decorativ_1

Fig. 5 Ardeiul decorativ

Ardeiul_ardei decorativ_2

Fig. 6  Ardeiul decorativ

Ardeiul_ardei decorativ_3

Fig. 7 Ardeiul decorativ

Ardeiul_ardei decorativ_4

Fig. 8 Ardeiul decorativ

Ardeiul_ardei decorativ_5

Fig. 9 Ardeiul decorativ

Ardeiul-polenizare entomofila-albina ardei

Fig. 10  Polenizare entomofila (albina) la aradei

seminte de ardei

Fig.  11 Seminte de Ardei Gogosar

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (4 votes, average: 4,25 out of 5)
Loading...Loading...

Categorie: Legume

De la: Dan

No responses yet

Comments RSS

Leave a Reply

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.