Horticultorul.ro

Aug 24 2012

Carenta de Calciu (Ca) la Tomate „Rosii”

Carenta (lipsa) Calciului (Ca) in nutritia (hranirea) plantelor de tomate “rosii” afecteaza grav productia (daca nu se iau masuri la timp), prin afectarea directa a fructelor de tomate (Vezi Fig.).  Primele simptome apar in general cand fructele de tomate ajung la 1/3 sau jumatate din marimea la maturitate. O fertilizare corespunzatoare cu Calciu va echilibra procesul de nutritie al plantelor astfel incat sa beneficiem de o recolta sanatoasa si aspectuoasa.

Calciul (Ca) este elementul nutritiv des neglijat in cultura tomatelor. In gradinile fertilizate excesiv cu gunoi de grajd (sau gunoi de grajd insuficient descompus “fermentat”), carenta de Ca poate aparea usor si frecvent.

 Plantele, in acest caz Tomatele,  au nevoie in nutritie  (hranire) de: 

–        Macroelemente precum: Azot (N), Fosfor (P) si Potasiu (K);

–       Nutrienti secundari (macroelemente secunare):  Calciu (Ca), Magneziu (Mg) şi Sulf (S);

–        Microelemente (micronutrienţi): Bor (B), Cupru (Cu), Fier (Fe), Mangan (Mn), Molibden (Mo) şi Zinc (Zn). Toate aceste elemente nutritive sunt absorbite de plante in cea mai mare parte prin sistemul radicular din sol, dar pot fi absorbite si prin frunze (foliar) si sunt translocate in toate organele plantei contribuind la nutritia acesteia.

In functie de planta (cultura) trebuie luata in calcul preferinta  acesteia si fata unele din aceste elemente nutritive.  In articolul de fata vom prezenta  importanta Calciului (Ca) pentru cultura tomatelor “rosiilor”.

Semnele (simptomele) carentei de Calciu:

  • Semnele lipsei calciului (Ca) apar in zona de varf a fructelor de tomate. Afectarea fructelor de tomate, stopeaza cresterea si provoaca o coacere prematura a fructelor (fructele se inrosesc „coloreaza” desi sunt mici si nedezvoltate complet), (Vezi Fig.).
  • Petele generate carenta de calciu pe fructele de tomate vor fi usor colonizate de ciuperci din genul Alternaria spp. (prezenta ciupercilor este semnalata usor de colorarea zonelor scufundate in negru), (Vezi Fig.) si pot putrezii usor in conditii de umiditate ridicata.

Atentie !!! Desi multi incearca sa combata leziunile generate de carenta de Ca cu fungicide, trebuie spus ca nu avem de a face cu o boala provocata de (ciuperci sau de bacterii-acestea apar secundar) ci ne confruntam de fapt cu o lipsa (carenta sau deficienta) a calciului pentru planta de tomate si trebuiesc luate masurile in consecinta.

Cauzele aparitiei Carentei de Ca la tomate:

Cauzele aparitiei carentei de Calciu sunt numeroase:

  • fenomenul carentei de calciu apare cu preponderenta in perioadele cu temperaturi ridicate de vara (perioade calduroase) cand practic capacitatea de aprovizionare a plantei cu Ca este deficitara in raport cu cerintele crescute ale plantei determinate de (aparitia si dezvoltarea fructelor si cresterea plantei si a masei foliare „frunze”);
  • cultivarea tomatelor pe soluri grele (argiloase) si o slaba dezvoltare a sistemului radicular contribuie la aparitia carentei de Ca;
  • fertilizarea excesiva cu N (in special azot amoniacal), azotul amoniacal  reduce semnificativ absorbtia optima a calciului de catre plante;
  • fertilizarea excesiva cu gunoi de grajd, fertilizare care va conduce la cresterea vegetativa (lastari, frunze) care vor asimila (consuma) Ca in detrimentul fructelor;
  • fertilizarea excesiva a solului, care poate conduce la concentrarea prea mare a sarurilor din sol (saraturare), acest lucru va face dificila absorbtia de catre radacinile plantelor a Calciului;
  • la tomatele plantate primavara devreme (ciclu I la  solar) exista riscul aparitiei carentei de Ca la primele fructe datorita temperaturii mai scazute din sol;
  • irigarea deficitara: alternarea perioadelor se seceta cu irigarea excesiva pentru plantele de tomate, influenteaza absorbtia optima a calciului din sol.

Cum tinem carenta de calciu sub control?

Carenta de Calciu poate si trebuie tinuta sub control, astfel incat sa avem in permanenta fructe frumoase, aspectuoase si sanatoase.

Carenta de calciu se va tine sub control atat prin aplicarea de masuri agrotehnice cat si printr-o fertilizare adecvata cu Ca.

1.     MASURI AGROTEHNICE

Irigarea plantelor: instalarea unor sisteme de irigare performante (prin picurare), astfel incat plantele sa nu sufere de seceta pe perioada verii si aplicarea corecta a apei de udare astfel incat solul sa fie mentinut in permanenta reavan (atat ziua cat si noaptea);

Solul: trebuiesc evitate solurile grele (argiloase) pentru cultura tomatelor. Se recomanda efectuarea la timp a prasilelor pentru a beneficia de o cat mai buna aerare a solului si un sistem radicular dezvoltat;

Umbrirea: amplasarea plaselor de umbrire adecvate, astfel incat sa se reduca evapotranspiratia crescuta din timpul zilelor calduroase de vara;

Mulcirea solului:

–        mulcirea solului cu folie neagra la culturile din perioadele reci (primavara devreme);

–        mentinerea solului la un pH in jurul valorii de 6,6;

–      mulcirea solului cu  folie alba sau argintie la culturile din perioadele calde  vara-toamna. Mulcirea solului are rolul de a mentine solul in permanenta reavan, permitand astfel o cat mai buna asimilare a calciului de catre plante.

2.     FERTILIZAREA CU CALCIU

Carenta de Ca se poate prevenii, prin utilizarea unui program de fertilizare corect la tomate (in programul de fertilizare va fi introdus Azotatul de Calciu). In general programele de fertilizare se fac dupa  scheme de fertilizare care tin cont de: datele rezultate in urma analizelor de sol, fenofaza, cultura, hibrid/soi, etc. Programe de fertilizare pot fi puse la dispozitie de catre marii producatori de ingrasaminte.

2.1 Aplicarea de ingrasaminte granulate pe sol: YaraLiva TROPICOTE  (15.5% N + 26.3% Ca);

2.2. Aplicarea la sol a ingrasamintelor hidrosolubile sau lichide: YaraLiva Calcinit (15.5% N-26.5% CaO), etc. Aplicarea la sol – se poate face prin fertirigare – ‘fertigare’ (prin instalatia de udare prin picurare) sau aplicarea la fiecare planta.

2.3 Aplicarea de ingrasaminte foliare (stropire pe frunze) in perioadele critice:

Pentru a tine sub control lipsa calciului pentru plantele de tomate (rosii) se va proceda la aplicarea de ingrasaminte foliare pe baza de Ca. Ingrasamintele foliare  contin Oxid de Calciu (CaO) in diferite proportii,  sub forma de clorura de calciu. Utilizarea ingrasamintelor foliare pe baza de Ca se  poate face  in momente cheie pentru plantele de tomate (de la legarea fructelor) sau la aparitia primelor simptome.

– Aplicarea produselor pe baza de (Ca) se poate incepe in perioada de inflorire, astfel fertilizantii foliari se vor aplica prin tratamente foliare, preventiv la un interval de 10-14 zile;

– In momentul cand riscul aparitiei carentei de calciu  creste (temperaturi ridicate si simptome prezente) fertilizarea cu (Ca) se va face la un interval de 7 zile.

Ingrasaminte foliare pe baza de calciu:

Pentru fertilizarea completa si corecta a  tomatelor  ‘rosiilor’  recomandam Tehnologiile dezvoltate de: YARA,  Sumi Agro.

“Intotdeauna cititi si utilizati produsul (ingrasamantul) conform recomandarilor  de pe eticheta”

Carenta de calciu la Tomate_Blossom-End Rot of Tomato_1

Fig. 1 Carenta de calciu la Tomate „Rosii”

Carenta de calciu la Tomate_Blossom-End Rot of Tomato_2

Fig. 2 Carenta de calciu la Tomate „Rosii”

Carenta de calciu la Tomate_Blossom-End Rot of Tomato_3

Fig. 3 Carenta de calciu la Tomate „Rosii”

Carenta de calciu la Tomate_Blossom-End Rot of Tomato_4

Fig. 4  Carenta de calciu la Tomate „Rosii”

Categorie: Legume

De la: Horticultorul

No responses yet

Comments RSS

Leave a Reply

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.