Horticultorul.ro

aug. 23 2012

Carenta de Calciu la Ardei

Carenta (lipsa) Calciului (Ca) in nutritia (hranirea) plantelor de ardei afecteaza grav productia, prin afectarea directa a fructelor de ardei (Vezi Fig.).  O fertilizare corespunzatoare cu Calciu va echilibra procesul de nutritie al plantelor astfel incat sa beneficiem de o recolta sanatoasa si aspectuoasa.

Calciul (Ca) este elementul nutritiv des neglijat in cultura ardeiului. In gradinile fertilizate excesiv cu gunoi de grajd, carenta de Ca poate aparea usor si frecvent.

 Plantele, in acest caz Ardeiul,  au nevoie in nutritie  (hranire) de: 

♦ Macroelemente precum: Azot (N), Fosfor (P) si Potasiu (K);

♦ Nutrienti secundari (macroelemente secunare):  Calciu (Ca), Magneziu (Mg) şi Sulf (S);

♦ Microelemente (micronutrienţi): Bor (B), Cupru (Cu), Fier (Fe), Mangan (Mn), Molibden (Mo) şi Zinc (Zn). Toate aceste elemente nutritive sunt absorbite de plante in cea mai mare parte prin sistemul radicular din sol, dar pot fi absorbite si prin frunze (foliar) si sunt translocate in toate organele plantei contribuind la nutritia acesteia.

In functie de planta (cultura) trebuie luata in calcul preferinta  acesteia si fata unele din aceste elemente nutritive.  In articolul de fata vom prezenta  importanta Calciului (Ca) pentru cultura ardeiului.

Semnele (simptomele) carentei de Calciu:

  • semnele (simptomele) lipsei calciului pentru plantele de ardei se manifesta pe fructele de ardei in toate stadiile de dezvoltare: de la fructele tinere (abia formate) pana la cele mature tehnologic sau fiziologic;
  • primele semne pentru carenta de Calciu (Ca) se manifesta prin aparitia unor pete mici galben-verzui care se vor scufunda incet-incet in pulpa fructului;
  • semnele lipsei Calciului apar mai frecvent (dar nu este o regula) pe zonele din varful fructelor de ardei incetinind astfel cresterea si provocand o coacere prematura a fructelor (fructele se inrosesc „coloreaza” desi sunt mici si nedezvoltate), (Vezi fig.).
  • petele generate carenta de calciu pe fructele de ardei vor fi usor colonizate de ciuperci din genul Alternaria spp. (prezenta ciupercilor este semnalata usor de colorarea zonelor scufundate in negru), (Vezi Fig.). Petele extinse, prezente  pe fructele mature de ardei afectate de carenta de calciu pot si si ele colonizate atat de ciuperci cat si de bacterii ce vor conduce in final la deteriorarea (afectarea) grava a fructelor de ardei.

Atentie !!! Desi multi incearca sa combata leziunile generate de carenta de Ca cu fungicide, trebuie spus ca nu avem de a face cu o boala provocata de (ciuperci sau de bacterii-acestea apar secundar) ci ne confruntam de fapt cu o lipsa (carenta sau deficienta) a calciului pentru planta de ardei si trebuiesc luate masurile in consecinta.

Cauzele aparitiei Carentei de Ca la ardei:

Cauzele aparitiei carentei de Calciu sunt numeroase:

  • fenomenul carentei de calciu apare cu preponderenta in perioadele cu temperaturi ridicate de vara (perioade calduroase) cand practic capacitatea de aprovizionare a plantei cu Ca este deficitara in raport cu cerintele crescute ale plantei determinate de (aparitia si dezvoltarea fructelor si cresterea masei foliare „frunze”);
  • fertilizarea excesiva cu N (in special azot amoniacal), azotul amoniacal reduce absorbtia optima a calciului de catre plante;
  • fertilizarea excesiva cu gunoi de grajd, fertilizare care va conduce la cresterea vegetativa (lastari, frunze) care vor asimila (consuma) Ca (calciul) in detrimentul fructelor;
  • fertilizarea excesiva a solului, care poate conduce la concentrarea prea mare a sarurilor din sol (saraturare), acest lucru va face dificila absorbtia de catre radacinile plantelor a Calciului;
  • irigarea deficitara: alternarea perioadelor se seceta cu irigarea excesiva pentru plantele de ardei, influenteaza absorbtia optima a calciului din sol.

Cum tinem carenta de calciu sub control?

Carenta de Calciu poate si trebuie tinuta sub control, astfel incat sa avem in permanenta fructe frumoase, aspectuoase si sanatoase.

Carenta de calciu se va tine sub control atat prin aplicarea de masuri agrotehnice cat si printr-o fertilizare adecvata cu Ca.

1.     MASURI AGROTEHNICE

Irigarea plantelor: instalarea unor sisteme de irigare performante (prin picurare), astfel incat plantele sa nu sufere de seceta pe perioada verii si aplicarea corecta a apei de udare astfel incat solul sa fie mentinut in permanenta reavan (atat ziua cat si noaptea);

Mulcirea solului:

–        mulcirea solului cu folie neagra la culturile din perioadele reci (primavara devreme);

–        mentinerea solului la un pH in jurul valorii de 6,6;

–    mulcirea solului cu  folie alba sau argintie la culturile din perioadele calde  vara-toamna. Mulcirea solului are rolul de a mentine solul in permanenta reavan, permitand astfel o cat mai buna asimilare a calciului de catre plante.

2.     FERTILIZAREA CU CALCIU

Carenta de Ca se poate prevenii, prin utilizarea unui program de fertilizare corect la ardei (in programul de fertilizare va fi introdus Azotatul de Calciu). In general programele de fertilizare se fac dupa  scheme de fertilizare care tin cont de: datele rezultate in urma analizelor de sol, fenofaza, cultura, hibrid/soi, etc. Programe de fertilizare pot fi puse la dispozitie de catre marii producatori de ingrasaminte.

2.1 Aplicarea de ingrasaminte granulate pe sol: YaraLiva TROPICOTE  (15.5% N + 26.3% Ca);   Aplicarea se face in fenofazele (fazele de vegetatie): pe perioada de Dezvoltare a fructelor.

2.2. Aplicarea la sol a ingrasamintelor hidrosolubile sau lichide: YaraLiva Calcinit (15.5% N-26.5% CaO), etc. Aplicarea la sol – se poate face prin instalatia de udare prin picurare sau aplicarea la fiecare planta; Aplicarea se face in fenofazele (fazele de vegetatie): pe perioada de Dezvoltare a fructelor.

2.3 Aplicarea de ingrasaminte foliare (stropire pe frunze) in perioadele critice

Pentru a tine sub control lipsa calciului pentru plantele de Ardei se va proceda la aplicarea de ingrasaminte foliare pe baza de Ca. Ingrasamintele foliare  contin Oxid de Calciu (CaO) in diferite proportii,  sub forma de clorura de calciu. Utilizarea ingrasamintelor foliare pe baza de Ca se  poate face  in momente cheie pentru plantele de ardei sau la aparitia primelor simptome.

– Aplicarea produselor pe baza de (Ca) se poate incepe in perioada de inflorire, astfel fertilizantii foliari se vor aplica prin tratamente foliare preventiv la un interval de 10-14 zile;

– In momentul cand riscul aparitiei carentei de calciu  creste (temperaturi ridicate si simptome prezente) fertilizarea cu (Ca) se va face la un interval de 7 zile.

Ingrasaminte foliare pe baza de Oxid de Calciu (CaO):

Pentru fertilizarea completa si corecta a  ardeiului  recomandam Tehnologiile dezvoltate de: YARA.

“Intotdeauna cititi si utilizati produsul (ingrasamantul) conform recomandarilor  de pe eticheta”

Carenta-de-calciu-la-Ardei-Blossom-End-Rot-of-Pepper_1.jpg

Fig. 1 Carenta de calciu (Ca)  la ardeiul gogosar

Carenta de calciu la Ardei-Blossom End Rot of Pepper_2

Fig. 2 Carenta de calciu (Ca)  la ardeiul gogosar

Carenta de calciu la Ardei-Blossom End Rot of Pepper_3

Fig. 3 Carenta de calciu (Ca) si coacere prematura  la ardeiul gogosar

Carenta de calciu la Ardei-Blossom End Rot of Pepper_5

Fig. 4 Carenta de calciu (Ca)  la ardeiul capia

Carenta de calciu la Ardei-Blossom End Rot of Pepper_6

Fig. 5 Carenta de calciu (Ca)  la ardeiul capia (oprirea cresterii si coacerea prematura)

Carenta de calciu la Ardei-Blossom End Rot of Pepper_7

Fig. 6 Carenta de calciu (Ca)  la ardeiul capia

Carenta-de-calciu-la-Ardei-Blossom-End-Rot-of-Pepper_8.jpg

Fig. 7  Carenta de calciu (Ca)  la ardeiul capia

Fig. 8  Carenta de calciu (Ca)  la ardeiul gogosar

Categorie: Protectia plantelor

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Carenta de Calciu la Ardei

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii