Horticultorul.ro

ian. 10 2019

Ceapa  de tuns (Allium schoenoprasum): descriere, semanat, recoltat

Familia: LILIACEAE, AMARYLLIDACEAE

Ceapa de Tuns se regaseste in aceeasi familie botanica cu: Ceapa comuna, Usturoiul comun, Prazul, Usturoiul de Egipt, Ceapa de Egipt, etc.

Denumire populara: Ceapa  de tuns

Denumire populara in alte limbi: engleza – onion grass; germana – schnittlauch; franceza – ciboulette

Grupa Legumicola: Legume perene pentru frunze

Denumire stiintifica: Allium schoenoprasum

Origine: Specie erbacee perena, a carei origine se pare ca ar fi in Asia Centrala. Specia prefera zonele cu climat temperat.

Utilizare: leguma, planta ornamentala (rocarii, borduri, container/ghiveci, etc.)

Factori Ecologici Limitativi:

Temperatura (caldura) – ceapa de tuns este o planta rezistenta la temperaturi scazute de pana la 2 ºC. Temperaturile optime preferate se incadreaza in intervalul 10-21 ºC. La temperaturi ridicate de > 34 ºC planta sufera. Partea subterana (bulbii) rezista in sol peste iarna.

Lumina: ceapa de tuns este din punct de vedere al fotoperioadei o planta de: zi lunga (>14 ore). Ceapa de tuns este o specie cu temperament de lumina si semiumbra.

Umiditatea (apa):

Ceapa de tuns  este o cultura cu cerinte ridicate fata de umiditatea din sol, prefera solurile bine drenate, reavene. Irigarea prin aspersie este aproape obligatorie la cultura de ceapa de tuns.

Atentie !!! – umiditatea excesiva, poate conduce la aparitia bolilor de sol.

Solul – Ceapa de tuns este o leguma cu cerinte ridicate fata de sol, vegeteaza bine pe soluri mijlocii-usoare, fertile (bogate in materie organica – dar nu suporta gunoiul de grajd prospat adaugat in anul cultivarii), bine drenate, reavene, afanate. Planta prefera solurile luto-nisipoase, aluviale (zona de lunca a raurilor), lutoase, etc.

Fertilizarea se poate face utilizand tehnologii si produse de la: YARA.

Reactia solului: ceapa de tuns  prefera un pH intre 6-6,7 dar vegeteaza in valori mai largi de pH intre 5-8.

Descriere:

Ceapa de tuns (Allium schoenoprasum) este o specie erbacee perena (se mentine in cultura 2-4 ani).

Frunzele de ceapa de tuns sunt de culoare verde, liniare, fistuloase (goale la interior  – cu aspect de tubulet „fistula”), cilindrice, subțiri, lungi de  30 cm.

Tulpina florifera este fistuloasa (goale la interior – cu aspect de tub –„fistula”), cu inaltime de 30-40 cm;

Radacina este firoasa;

Florile sunt grupate in inflorescente globuloase de tip umbela, periantul (corola si caliciul) este campanulat (in forma de clopotel), au culoarea lila, infloreste in iunie-iulie.

Bulbii cepei de tuns sunt mici si au forma ovala.

Semanatul semintelor pentru rasad se recomanda sa se faca primavara, in februarie, in rasadnita si la sfarsit de martie afara pe straturi. Semanatul se face la 1 cm adancime si 0,5 cm intre seminte. Semintele nu trebuie sa fie mai vechi de 3 ani.

Recoltarea primelor frunze se face la 2-3 luni de la infiintarea culturii prin rasad, momentul se suprapune cu inflorirea plantelor.

La cultura de ceapa de tuns se pot obtine productii de frunze de peste 5 t/ha.

Inmultirea si infiintarea culturii de ceapa de tuns se poate face prin seminte/rasad si despartirea tufei in luna mai.

Boli la ceapa de tuns: Mana la ceapa (Peronospora destructor)Alternarioza – Patarea purpurie a cepei (Alternaria porri  & Stemphylium vesicarium)Rugina cepei (Puccinia porri), Taciunele cepei (Urocystis cepulae), Viroze – dungarea galbena (Onion yellow dwarf virus);

Daunatori la ceapa de tuns: Musca cepei (Hylemia antiqua); Musca plantulelor (Delia platura)Trips comun (Thrips tabaci), Gargarita cepei (Ceutorhynchus suturalis); Nematodul tulpinilor si bulbilor (Ditylenchus dipsaci), Paianjenul bulbilor (Rhizoglyphus echinopus), Paduchele verde al cepei (Myzus ascalonicus), etc.

Varietati:

  • Allium schoenoprasum  ‚Sibiricum’ – tufa are inaltimi de peste 60 cm;
  • Allium schoenoprasum  ‚Wulkan’
  • Allium schoenoprasum ‘Forescate’ – varietate cu flori rosii,
  • Allium schoenoprasum ‘Corsica’
  • Allium schoenoprasum ‘Albiflorum’ – varietate cu flori albe

Fig. 1 Ceapa  de tuns (Allium schoenoprasum)

Fig. 2 Ceapa  de tuns (Allium schoenoprasum)

Fig. 3 Ceapa  de tuns (Allium schoenoprasum)

Fig. 4 Ceapa  de tuns (Allium schoenoprasum)

Fig. 5 Ceapa  de tuns (Allium schoenoprasum)

Categorie: Legume

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Ceapa  de tuns (Allium schoenoprasum): descriere, semanat, recoltat

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.