Horticultorul.ro

nov. 19 2016

Cultura castravetilor in solar – tehnologie completa

cultura-castravetilor-in-solar_150Castraveții  sunt cultivați in solarii (Ciclu I si II) pe scara larga in marile bazine legumicole din Romania.

Primii castraveti cultivati in solar se pot recolta in functie de hibrid  la circa 45-65 zile de la plantarea rasadului.

Atentie !!! La alegerea semintelor de castraveti cultivati in solar trebuie sa tinem cont obligatoriu de faptul ca acestea trebuie sa fie din hibrizi cu flori femele ce au partenocarpie (nu necesita polenizare intrucat leaga singure), altfel putem sa avem surpriza sa avem niste castraveti care nu leaga. Varietatile alese pentru cultura trebuie sa fie destinate cultivarii in spatii protejate – solar.

Factori ecologici limitativi pentru cultura castravetilor in solar:

Temperatura (caldura) – plantele de castravete sunt pretentioase fata de caldura.

Plantele de castravete prefera temperaturi constante in intervalul 21-27 ºC ziua si 15-21 ºC noaptea, suporta si temperaturi mai ridicate de 34 ºC iar peste 40 ºC, dar nu mai leaga noi fructe sau formeaza fructe deformate, imbatranite prematur si amare si prezinta cresteri  vegetative slabe.

Castravetele nu tolereaza temperaturile joase, <11-13ºC, sub aceasta valoare, sunt afectate atat cresterea cat si inflorirea si fructificarea.  Afectarea plantelor de temperaturile scazute este de lunga durata (o planta afectata este mult timp incetinita in procesul de crestere si fructificare).

Temperaturile minime la sol pentru cresterea castravetilor sunt de: 12-15 ºC.

Lumina – castravetele este o planta de zi scurta, dar iubeste lumina. Lumina excesiva imbatraneste prematur plantele si afecteaza fructificarea, de aceea se utilizeaza obligatoriu pe perioada verii:  plasele de umbrire sau se creteaza solariile.

Umiditatea (apa) –  castravetii sunt culturi pretentioase fata de umiditate atat in aer (umiditatea relativa) cat si in sol. Instalarea unui sistem de irigare prin picurare la culturile de castraveti cultivate in solar este absolut obligatorie pentru a mentine in permanenta solul reavan.

Atentie !!! apa in sol in exces poate conduce usor la aparitia bolilor de sol.

Umiditatea relativa a aerului optima pentru cultura castravetilor in solar este de  85%;

Reactia solului – pH-ul pentru cultura de castraveti se situeaza in valori optime intre 6-7.

Salinitatea solului este masurata cu ajutorul Electro-Conductivitatii (EC).  Masurarea acesteia se face cu echipamente specifice de laborator sau teren in deciSiemens pe metru (dS/m). Este foarte important ca la infiintarea culturii de castraveti solutia solului (probe luate din primii 40 cm sol sau din substratul de cultura) sa aibă valori < 1 dS/m, intrucat castravetii se dezvolta optim pana la un EC de < 1,5   dS/m – slab salinizat  si tolereaza un EC de pana la 2. Cresterea salinitatii este influentata de fertilizare si tipul de fertilizant, apa de irigare, etc.

Cultura castravetilor in solarii

Culturi bune premergatoare celei de castraveti sunt: tomate, vinete, ardei, varza, fasole. Rotatia culturii pentru castravete se face preferabil la 3 ani.

Producerea rasadului de castraveti se face prin semanat la adancimea de 1,3 cm. Semintele vor fi semanate la distanta de 2,5 cm intre acestea.

Hibrizi de castraveti utilizati pentru cultivare in solar:

  • Castraveti de tip cornison-cornichon: Crispina F1, Vertina F1, Ajax F1, Bettina F1, Director F1, Adam F1, Amant F1, Amour F1, Aztec F1, Derya F1, Sigurd F1, Gunnar F1, Dreamliner F1, Lenara F1, Trilogy F1, Chaikovskiy F1, Mirabelle F1, Merengue F1, Mathilde F1, Renato F1, Mandy F1, Ekol F1, Spino F1, etc.
  • Castraveti de tip semilung & lung: Torreon F1, Airbus F1, Saldo F1, Loustik F1, Bomber F1, Edona F1, Spoetnik F1, etc.

 

Cultivarea castravetilor in solar se face  intr-un solar  acoperit cu folie termica dubla (pereti din doua straturi de folie) si  pod din folie, prevazut eventual si cu o sursa de incalzire (sobite, centrale cu aer cald, etc.) pentru perioadele cu temperaturi scazute sau cand se planteaza devreme (in februarie-martie).

Dezinfectia chimica a solului din solar se poate face cu: Nemasol 510 (metam de sodiu), etc. Dezinfectia solului este necesara pentru combaterea bolilor, daunatorilor, buruienilor la sol.

Infiintarea culturilor de  castraveti in solarii se face prin rasad 

La infiintarea culturii se folosesc rasaduri: cu pamant pe radacini (produse la ghivece sau tavite alveolate),  bine calite, libere de boli & daunatori, cu 4-5 frunze adevarate bine dezvoltate, in varsata de 4-5 saptamani de la rasarire. Rasadurile pentru infiintarea culturii se planteaza fara a inlatura (deranja) substratul de pe radacina.

Mulcirea partiala sau totala cu  folie de mulcire neagra, alb-negru, transparenta, etc. este recomandata atat pentru combaterea buruienilor cat si a tripsilor din cultura castravetilor in solar.

Distantele de plantare la castraveti  in solar, sunt diferite in sunctie de densitatea de plante/ha specifica soiului/hibridului (intotdeauna se citesc indicatiile tehnice ale hibridului). In general  sunt cele din schemele cu randuri duble, astfel avem 33-40 cm intre plante/rand; 0,7 m intre randurile apropiate si 1,3-1,7 m intre randurile departate.

Ciclu I (primavara-vara)  in solar:

  1. Infiintarea culturii in solarii dotate cu sisteme de incalzire (centrale termice cu aer cald, sisteme de incalzirea a solului/substratului, Vezi fig) se face prin plantarea rasadului in intervalul 20 februarie-20 martie;
  2. Infiintarea culturii in solarii fara incalzire se face prin plantarea rasadului la sfarsitul lunii martie;

Ciclu II (vara-toamna) in solar se face prin plantarea rasadului de castraveti in intervalul 20 iunie-15 iulie:

Fertilizarea cu gunoi de grajd bine fermentat se face din toamna cu 10 t/ha odata cu mobilizarea adanca (sapat la cazma sau arat).

Fertilizarea de baza se face cu YaraMila Cropcare 5-14-28 sau YaraMila Cropcare 11-11-21, doza: 60-100 g/mp, se aplica prin incorporare superficiala in sol.

Pentru o fertilizare corecta a culturilor de castraveti utilizati programele tehnologice dezvoltate de: YARA.

Atentie !!! Recomandarile de fertilizare sunt orientative, doza optima de ingrasaminte si tehnologia aplicata, se stabilesc doar in baza rezultatelor agrochimice de laborator.

Fertilizarea se poate face utilizand produse de la: YARA.

Palisarea plantelor de castravete cultivate in solar se face cu ajutorul atelor si clipsurilor de palisare.

Lucrarile de formare si conducere a plantei de castravete in solar se adapteaza fiecarui hibrid in parte (de obicei sunt detaliate cerintele in caracteristicile hibridului). La soiurile partenocarpice  se poate face conducerea doar pe tulpina principala eliminând de la baza (30-40 cm sau 3-4 internoduri) fructele si lastarii (copilii de castravetilor) iar cand tulpina principala ajunge in partea superioara se opresc 2 lastari de o parte si de alta a acesteia care urmeaza sa coboare pana la 50 cm deasupra solului unde se carnesc (li se rupe varful), se aplica in special la soiurile care rodesc preponderent pe tulpina principala.

Alte metode de copilire presupun: eliminarea lastarilor si fructelor in zona bazala (40 cm, echivalent a 4 internoduri) iar in sus, pastram lastari laterali cu 2 internoduri, 2 fructe si 3 frunze, daca consideram necesar cand tulpina principala a trecut de inaltimea spalierului 2-3 m putem sa rupem varful acesteia (carnirea castravetilor). Mai sunt si alte metode de copilire adaptate hibridului  si culturii (ciclu I sau II).

Alte lucrari la castravetii cultivati in solar sunt: combaterea buruienilor prin plivit sau aplicare la infiintare a foliei de mulcire neagra sau alb-negru, aerisirea, defolierea (eliminarea frunzelor imbatranite, bolnave, etc.), etc.

Recoltarea castravetilor  se face manual  la maturitate tehnica la 50-60 zile de la plantarea rasadului in Ciclul I (primavara-vara) si la 40 zile de la plantarea rasadului in Ciclul II (vara-toamna).

Este obligatorie efectuarea lucrarilor de combatere a bolilor si daunatorilor castravetilor cultivati in solar:

Bolile castravetilor:

Bolile rasadurilor: Caderea si putrezirea plantutelor (Pythium spp.), Ofilirea fuzariana;

Bolile castravetilor: Mana castravetilorPutregaiul cenusiu (Botrytis spp.), Fainarea castravetilor,  Putregaiul tulpinii  (Didymella bryoniae)Antracnoza cucurbitaceelor (Colletotrichum lagenarium)Patarea unghiulara a frunzelor de castraveti (Pseudomonassyringae pv. lachrymans)Ofilirea fuzarianaetc.

Daunatorii castravetilor:

CoropisnitaMusculita albaMusca minieraAcarieniiAcarianul – Paianjenul lat (Polyphagotarsonemus latus)TripsiiAfidelePaduchele verde al piersicului (Myzus persicae)Paduchele verde al castravetilor (Aphis gossypii)Nematozii (des intalniti in sere si solarii)Viermii sarmaLimaxul cenusiu (Deroceras agreste)Musca plantulelor (Delia platura)Tantarul castravetelui (Lasioptera spp.), etc.

Cultura castravetilor in solar

Fig. 1 Cultura castravetilor in solar

Cultura castravetilor in solar

Fig. 2 Cultura castravetilor in solar

Cultura castravetilor in solar

Fig. 3 Cultura castravetilor in solar, centrala termica cu aer cald

Cultura castravetilor in solar

Fig. 4 Cultura castravetilor in solar, centrala termica cu aer cald

Cultura castravetilor in solar

Fig. 5 Cultura castravetilor in solar, castraveti lungi

Cultura castravetilor in solar

Fig. 6 Cultura castravetilor in solar, castraveti cornison-cornichon

Cultura castravetilor in solar

Fig. 7 Cultura castravetilor in solar, castraveti lungi

Cultura castravetilor in solar

Fig. 8 Cultura castravetilor in solar

Cultura castravetilor in solar

Fig. 9 Cultura castravetilor in solar, castraveti lungi

Cultura castravetilor in solar

Fig. 10 Cultura castravetilor in solar, castraveti cornison-cornichon

Categorie: Legume

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Cultura castravetilor in solar – tehnologie completa

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii