Horticultorul.ro

ian. 12 2019

Cultura de ceapa chinezeasca: infiintare, ingrijire, intretinere

Cultura de ceapa chinezeasca  –  Allium tuberosum(are gust de usturoi) se practica in gradina si camp pentru frunze (au gust/aroma de usturoi), tulpini florifere cu inflorescente tinere.

Infiintarea culturii  cepei chinezesti (Allium tuberosum) se face preferabil prin despartirea tufei sau seminte (rasad) este relativ usoara daca se respecta tehnologia specifica.

Cultura cepei chinezesti este perena si se infiinteaza pentru o perioada de pana la 20 ani.

Ceapa chinezeasca se mai poate cultiva la ghivece/containere care se pot pastra in apartamente sau spatii protejate (sere, solarii) pentru a beneficia de frunze, tulpini florifere cu inflorescente tinere  pe toata perioada anului.

Factori ecologici limitativi pentru cultura de ceapa chinezeasca

Temperatura (caldura) – ceapa chinezeasca se incadreaza la plante putin-pretentioase fata de caldura.

Ceapa chinezeasca (Allium tuberosum) prefera temperaturi in intervalul 10…20ºC. Temperatura minima suportata de partea aeriana este de 2ºC iar cea maxima 36ºC.

Lumina: ceapa chinezeaca este din punct de vedere al fotoperioadei este o planta de: zi lunga (>14 ore). Ceapa chinezeasca este o specie cu temperament de lumina si semiumbra.

Umiditatea (apa):

Ceapa chinezeasca  este o cultura cu cerinte moderate fata de umiditatea din sol, prefera solurile bine drenate, reavene. Irigarea prin aspersie este necesara in intervalele secetoase.

Atentie !!! – umiditatea excesiva, poate conduce la aparitia bolilor de sol.

Solul – Ceapa chinezeasca  este o leguma cu cerinte ridicate fata de sol, vegeteaza bine pe soluri mijlocii-usoare, fertile, bine drenate, reavene, afanate. Planta prefera solurile luto-nisipoase, aluviale (zona de lunca a raurilor), lutoase, dar le suporta si pe cele grele – argiloase.

Reactia solului: ceapa chinezeasca  prefera un pH intre 6-6,7 dar vegeteaza in valori mai largi de pH intre 5,5-8.

Cultura de ceapa chinezeasca in Gradina si Camp

Culturi bune premergatoare celei de ceapa chinezeaca sunt: cartoful, tomatele, ardei, vinete, castravete, pepene, dovlecel, varza, conopida, mazare, fasole, etc.

Producerea rasadurilor de ceapa chinezeasca se face in luna martie in gradina pe straturi, pentru detalii suplimentare cititi articolul … Producerea rasadului de ceapa.

Semanatul semintelor de ceapa chinezeasca se face la o adancime de 1 cm si o distanta intre seminte de 1 cm. Temperatura optima de germinare a semintelor este de 15-25 ºC, acestea rasar in 7-21 zile. Semintele nu trebuie sa fie mai vechi de 2-3 ani.

Cultura de ceapa chinezeasca se infiinteaza prin despartirea tufei (se separa cate 3 rizomi, la plante de peste 3-4 ani) prin rasad se infiinteaza Primavara in luna mai cu rizomi/rasaduri bine dezvoltate (cu varsta de aproximativ 50-60 zile de la rasarire).

Plantam rasadurile/rizomii de ceapa la 20 cm intre plante pe rand si intre randuri de 45 cm la o adancime de 2 cm.

Irigarea prin aspersie se practica daca este cazul, in functie de zona la cultura si de precipitatiile de care a beneficiat cultura.

Lucrari in cultura de ceapa chinezeasca: prasile manuale pentru combaterea buruienilor si spargerea crustei cu grija printre randuri (la 2 saptamani de la plantare), plivit (smulgerea manuala a buruienilor), divizarea tufelor/rarirea pe rand – la fiecare 3-4 ani, tratamente pentru combaterea bolilor si daunatorilor.

Fertilizarea la cultura de ceapa chinezeasca

Pentru cultura de ceapa chinezeasca infiintata prin rasad/rizomi in primavara, se poate fertiliza toamna prin incorporare odata cu mobilizarea adanca (la cazma sau aratura) cu gunoi de grajd semifermentat (20-30 t/ha).

  • Fertilizarea de baza  se face cu ingrasaminte granulate (fara clor) starter  cu 1-2 zile inainte de plantat. Ingrasamintele  se incorporeaza in sol la 10-12 cm. Se spot utiliza ingrasaminte Yara Mila Cropcare NPK 11-11-21.

Fertilizarea cepei: se va face utilizand tehnologiile de fertilizare dezvoltate de: YARA.

Atentie !!! Recomandarile de fertilizare sunt orientative, doza optima de ingrasaminte si tehnologia aplicata, se stabilesc doar in baza rezultatelor agrochimice de laborator.

Recoltarea la ceapa chinezeasca se face in anul al doilea – de la infiintarea culturii. Recoltarea frunzelor – se face de 3 ori pe an (incepand din iunie cam la 2 luni, pana in septembrie) cand ating 15-20 cm (se taie frunzele la 2,5 cm deasupra solului cu un cutit sau o foarfeca), recoltarea tulpinilor florifere se face in stadiu de –  inflorescente nedesfacute.

Frunzele se pastreaza in frigider cca. 7 zile sau pentru o perioada mai lunga congelate. Frunzele deshidratate isi pierd aroma sublima de usturoi.

Frunzele/tulpinile florifere/inflorescentele tinere-nedesfăcute se utilizează ca condiment in diverse preparate culinare intrucat au o aroma sublima de usturoi.

Combaterea bolilor si daunatorilor la cultura de ceapa chinezeasca

Boli la ceapa: Mana la ceapa (Peronospora destructor)Alternarioza – Patarea purpurie a cepei (Alternaria porri  & Stemphylium vesicarium)Rugina cepei (Puccinia porri), Taciunele cepei (Urocystis cepulae), Viroze – dungarea galbena (Onion yellow dwarf virus);

Boli de sol:  Putregaiul umed-moale al bulbului (Erwinia carotovora pv. carotovora), Putregaiul cenusiu (Botrytis allii), Fuzarioza cepei (Fusarium oxysporum f. sp. cepae), Putregaiul roz al radacinilor (Pyrenochaeta terrestris).

Daunatori la ceapa: Musca cepei (Hylemia antiqua); Musca plantulelor (Delia platura)Trips comun (Thrips tabaci), Gargarita cepei (Ceutorhynchus suturalis); Nematodul tulpinilor si bulbilor (Ditylenchus dipsaci), Paianjenul bulbilor (Rhizoglyphus echinopus), Paduchele verde al cepei (Myzus ascalonicus), etc.

Fig. 1 Cultura de ceapa chinezeasca (Allium tuberosum)

Fig. 2 Cultura de ceapa chinezeasca (Allium tuberosum)

Categorie: Legume

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Cultura de ceapa chinezeasca: infiintare, ingrijire, intretinere

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii