Horticultorul.ro

ian. 11 2019

Cultura de ceapa de tuns: infiintare, ingrijire, intretinere

Cultivarea cepei de tuns  se practica in gradina sau camp pentru frunze.

Infiintarea culturii  cepei de tuns se face preferabil prin rasad si este relativ usoara daca se respecta tehnologia specifica. Se mai practica si infiintarea culturii prin seminte sau utilizand plante rezultate prin despartirea tufelor.

Cultura cepei de tuns este perena si se infiinteaza pentru o perioada de pana la 4 ani.

Ceapa de tuns se mai poate cultiva la ghivece/containere care se pot pastra in apartamente sau spatii protejate (sere, solarii) pentru a beneficia de frunze (ceapa verde) pe toata perioada anului.

Factori ecologici limitativi pentru cultura de ceapa de tuns

Temperatura (caldura) – ceapa de tuns se incadreaza la plante putin-pretentioase fata de caldura.

Ceapa de tuns (Allium schoenoprasum) prefera temperaturi in intervalul 10…21ºC. Temperatura minima suportata este de 2ºC iar cea maxima 34ºC.

Lumina: ceapa de tuns este din punct de vedere al fotoperioadei este o planta de: zi lunga (>14 ore). Ceapa de tuns este o specie cu temperament de lumina si semiumbra.

Umiditatea (apa):

Cultivarea de ceapa de tuns  prin rasad are cerinte ridicate fata de umiditatea din sol, prefera solurile reavene. Pentru rcolte bogate irigarea prin aspersie este aproape obligatorie la cultura de ceapa, daca precipitatiile nu sunt suficiente.

Atentie !!! – umiditatea excesiva la nivelul solului, poate  conduce la aparitia bolilor partii subterane.

Solul – Ceapa de tuns cultivata prin rasad este o leguma cu cerinte ridicate fata de sol vegeteaza bine pe soluri usoare, fertile (bogate in materie organica), bine drenate, reavene, afanate. Planta prefera solurile luto-nisipoase, lutoase, aluviale.

Reactia solului: ceapa de tuns prefera un pH intre 6-6,7.

Cultura de ceapa de tuns prin rasad plantat in Gradina si Camp

Sortimentul de soiuri pentru cultura de Ceapa de tuns: Wulkan, Sibiricum, Forescate, Corsica, Albiflorum, etc.

Culturi bune premergatoare celei de ceapa de tuns sunt: cartoful, tomatele, ardei, vinete, castravete, pepene, dovlecel, varza, conopida, mazare, fasole, etc. Se recomanda rotatia culturii de ceapa la 4 ani.

Producerea rasadurilor de ceapa se face in februarie in rasadnite si in  luna martie in gradina pe straturi, pentru detalii suplimentare cititi articolul … Producerea rasadului de ceapa.

Semanatul semintelor deceapa de tuns se face la o adancime de 1 cm si o distanta intre seminte de 0,5 cm. Temperatura optima de germinare a semintelor este de 15-25 ºC, acestea rasar in 7-21 zile. Semintele nu trebuie sa fie mai vechi de 3 ani – de la recoltare.

Cultura de ceapa prin rasad se infiinteaza Primavara in luna mai cu rasaduri bine dezvoltate,  cu varsta de aproximativ 50-60 zile de la rasarire.

Plantam rasadurile de ceapa la 15-20 cm intre plante pe rand si intre randuri de 30 cm la o adancime de 2 cm.

Irigarea prin aspersie se practica daca este cazul, in functie de zona la cultura si de precipitatiile de care a beneficiat cultura.

Lucrari in cultura de ceapa de tuns: prasile manuale pentru combaterea buruienilor si spargerea crustei cu grija printre randuri (la 2 saptamani de la plantare), plivit manual, tratamente pentru combaterea bolilor si daunatorilor.

Fertilizarea la cultura de ceapa de tuns

Pentru cultura de ceapa de tuns infiintata prin rasad in primavara, se poate fertiliza toamna prin incorporare odata cu mobilizarea adanca (la cazma sau aratura) cu gunoi de grajd semifermentat (20-30 t/ha).

  • Fertilizarea de baza  se face cu ingrasaminte granulate (fara clor) starter  cu 1-2 zile inainte de plantat. Ingrasamintele  se incorporeaza in sol la 10-12 cm. Se spot utiliza ingrasaminte Yara Mila Cropcare NPK 11-11-21.

Fertilizarea cepei: se va face utilizand tehnologiile de fertilizare dezvoltate de: YARA,  Sumi Agro, Nufarm.

Atentie !!! Recomandarile de fertilizare sunt orientative, doza optima de ingrasaminte si tehnologia aplicata, se stabilesc doar in baza rezultatelor agrochimice de laborator.

Recoltarea frunzelor se face cam odata cu aparitia prilelor flori (la 2-3 luni de la infiintarea culturii). Se vor recolta frunze la un interval de 2 luni (de indata ce au ajuns la maturitate – cca 30 cm) in intervalul mai-septembrie. Se obțin recolte de peste 5 t/ha.

Frunzele recoltate se utilizeaza in diverse preparate culinare. Frunzele se pot pastra o perioada indelungata prin congelare.

Combaterea bolilor si daunatorilor la cultura de ceapa de tuns

Boli la ceapa: Mana la ceapa (Peronospora destructor)Alternarioza – Patarea purpurie a cepei (Alternaria porri  & Stemphylium vesicarium)Rugina cepei (Puccinia porri), Taciunele cepei (Urocystis cepulae), Viroze – dungarea galbena (Onion yellow dwarf virus);

Boli de sol:  Putregaiul umed-moale al bulbului (Erwinia carotovora pv. carotovora), Putregaiul cenusiu (Botrytis allii), Fuzarioza cepei (Fusarium oxysporum f. sp. cepae), Putregaiul roz al radacinilor (Pyrenochaeta terrestris).

Daunatori la ceapa: Musca cepei (Hylemia antiqua); Musca plantulelor (Delia platura)Trips comun (Thrips tabaci), Gargarita cepei (Ceutorhynchus suturalis); Nematodul tulpinilor si bulbilor (Ditylenchus dipsaci), Paianjenul bulbilor (Rhizoglyphus echinopus), Paduchele verde al cepei (Myzus ascalonicus), etc.

Fig. 1 Cultura de ceapa de tuns

Fig. 2 Cultura de ceapa de tuns

Fig. 3 Cultura de ceapa de tuns

Categorie: Legume

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Cultura de ceapa de tuns: infiintare, ingrijire, intretinere

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.