Horticultorul.ro

nov. 30 2016

Cultura Porumbului Zaharat-Dulce in camp & gradina

cultura-porumbului-zaharat-dulce_150Porumbul zaharat-dulce (Zea mays ssp. saccharata) este o leguma cultivata frecvent pentru boabele sale dulci si gustoase recoltate vara in faza de lapte.

Recoltarea primilor stiuleti se face la cca. 65-90 zile de la rasarirea semintelor.

Factori ecologici limitativi pentru cultura de porumb zaharat

Temperatura (caldura) – porumbul se incadreaza la plante pretentioase fata de caldura.

Porumbul zaharat (Zea mays ssp. saccharata) germineaza incepand cu 9-10 ºC la sol si au nevoie de 21 zile pentru a germina. Temperaturile optime pentru germinare sunt situate in intervalul 20-25 ºC (germineaza in 7 … 5 zile).

Porumbul dulce (Zea mays ssp. saccharata) prefera temperaturi in intervalul 16 …  24ºC. Temperatura minima suportata este de 12ºC iar cea maxima 37ºC.

In perioada infloritului sunt necesare temperaturi de 18-24 ºC pentru o buna viabilitate a polenului.

Pragul de minim de la care plantele sunt afectate de inghet este de   – 4ºC.

Lumina: Porumbul zaharat este o specie cu temperament de lumina (prefera locurile insorite).

Umiditatea (apa):

Porumbul dulce este o cultura cu cerinte ridicate fata de umiditatea din sol, prefera solurile reavene. Irigarea prin picurare sau aspersie a culturii de porumb zaharat este obligatorie mai ales in perioadele critice (iunie – august) faza de aparitie a paniculelor pana in faza de lapte (cand se recolteaza porumbul zaharat).

Solul – Porumbul zaharat este o specie cu cerinte moderate fata de sol, vegeteaza bine pe soluri variate dar le prefera pe cele fertile (bogate in materie organica), reavene, afanate, profunde. Planta prefera solurile luto-nisipoase, lutoase, luto-argiloase, nisipoase, etc.

Reactia solului: porumbul dulce prefera un pH intre 5.8-7;

Cultura de porumb zaharat in Gradina si Camp

Culturi bune premergatoare celei de porumb zaharat-dulce sunt: fasole, cartof, mazare, bob, etc. Se recomanda rotatia culturii de porumb la 3 ani, dar se practica frecvent monocultura.

Hibrizi de porumb zaharat: Spirit F1, Starshine F1, GSS 5649, Jubilee F1, Sentinel F1, Legend F1, Sweet Nugget F1, Challenger F1, Signet F1, Sheba F1, Basin F1, Shimmer F1, etc.

Esalonarea productiei la porumbul zaharat se face prin cultivarea de hibrizi diferiti (cu perioada de timp pana la recoltare diferita) si prin insamantari sucesive la interval de 10-14 zile (cant plantele semanate anterior au ajuns la 3 frunzulițe).

Cultura de porumb zaharat se infiinteaza  primavara in intervalul  15 Aprilie – Mai (cand temperaturile la sol au trecut dimineata de 9ºC la 7 cm adancime) prin semanat direct in camp sau gradina (utilizand diverse tipuri de semanatori de precizie), la o adancime de semanat de 5 cm.

Pentru precocitate se pot infiinta culturile de porumb zaharat (hibrizii care se preteaza) timpuriu in tunele joase;

Pentru infiintarea culturii de porumb zaharat se utilizeaza cca. 50-65 mii seminte/ha.

La porumbul zaharat se va semana o singura samanta (manual-in gradina sau mecanizat-cu semanatori de precizie) distanta intre randuri este de 75-90 cm (in functie de vigoare), iar distanta intre plante pe rand de 20-30 cm. Atentie !!! este important sa respectam distantele intre plante oferite de producatorul de samanta.

Erbicidarea la porumb se poate face cu: Nisshin 4 SC (nicosulfuron), Pledge 50 WP (Flumioxanim), Dicopur D (600 g/l acid 2,4 D din sare de dimetilamină), Dicopur TOP 464 SL (344 g/l acid 2,4 D din SDMA + 120 g/l dicamba), Zeagran 340 SE (90 g/l bromoxinil + 250 g/l terbutilazină), Crew ACE  (40 g/l nicosulfuron), Estet (600 g/l acid 2,4 D al esterului 2EHE), Cerlit (250 g/l fluroxipir-meptil),  DMA Extra 600 SL (600 g/l acid 2,4 D), Esteron Extra 600 EC (600 g/l acid 2,4 D din 2 EHE), Lancelot Super (30% aminopiralid + 15 % florasulam), Lontrel 300 (300 g/l Clopiralid), Mustang (6.25 g/l florasulam + 300 g/l acid 2,4 D EHE), Nico 40 SC (nicosulfuron), Sharpen 33 EC (pendimetalin); Adengo 465 SC (isoxaflutol 225 g/l +  tiencarbazon-metil 90 g/l +  ciprosulfamide (safener) 150 g/l); Buctril Universal (bromoxinil 280 g/l + acid 2,4-D (ester) 280 g/l); Equip (foramsulfuron 22,5 g/l + isoxadifen etil (safener) 22,5 g/l); Ladius OD 66 (tembotrione 44 g/l + isoxadifen-etil (safener) 22 g/l); Merlin Duo (isoxaflutol 37,5 g/l + terbutilazin 375 g/l); Merlin Flexx (isoxaflutol 240 g/l + Ciprosulfamida (safener): 240 g/l);  DualGold, GardoprimPlus, Camix, Lumax, Banvel 480S, Casper, Callisto, Mistral 240SC, Elumis, Mistral Max, etc.

“Intotdeauna cititi si utilizati erbicidul conform recomandarilor  de pe eticheta”

Se fac lucrari pe perioada culturii de porumb zaharat ca: erbicidat pentru combaterea buruienilor, rarirea plantelor (cand plantele au 10 cm inaltime), prasile manuale, prasile mecanizate, combaterea bolilor si daunatorilor, irigarea prin aspersie; fertilizarea de baza, starter, faziala, foliara; copilitul (daca este cazul) etc.

Fertilizarea la porumb

  • Fertilizarea cu gunoi de grajd semifermentat se poate face din toamna cu 30 t/ha.
  • Fertilizarea de baza se face primavara inaintea pregatirii patului germinativ;
  • Fertilizarea starter se face odata cu semanatul;
  • Fertilizarea faziala se face pe toata perioada de vegetatie a culturii in functie de fenofaza;
  • Fertilizarea foliara la porumb se face in functie de fenofaza cu produse de la: YARA,  Sumi Agro;
  • Fertilizarea la porumb se poate face utilizand tehnologii si produse de la: YARA,  Sumi Agro, Nufarm;

Atentie !!! Recomandarile de fertilizare sunt orientative, doza optima de ingrasaminte si tehnologia aplicata, se stabilesc doar in baza rezultatelor agrochimice de laborator.

Recoltarea stiuletilor de porumb zaharat se face in Iulie-August, la maturitatea de consum, cand boabele s-au format si sunt in faza de lapte. Recolarea se face esalonat pe masura ce boabele au atins maturitatea de recoltare.

Combaterea bolilor si daunatorilor la porumbul zaharat

Boli la porumb zaharat-dulce: Fuzarioza-putregaiul tulpinilor si stiuletilor de porumb (Fusarium spp.)Caderea plantutelor (Pythium aphanidermatum), Penicillium spp., Aspergillus spp., Taciunele comun al  stiuletilor si paniculelor (Ustilago maydis), Taciunele prafos al inflorescentelor (Sorosporium holci-sorghi),  Patarea cenusie a frunzelor de porumb (Setosphaeria turcica sin. Helminthosporium turcicum),  etc.

Daunatori la porumbul zaharat-dulce: Viermi sarma (Agriotes spp.)Ratisoara porumbului-Gargarita frunzelor (Tanymecus dilaticollis), Viermele vestic (Diabrotica virgifera virgifera), Sfredelitorul porumbului (Ostrinia nubilalis)Omida fructificatiilor (Helicoverpa armigera), Omida de stepa (Loxostege sticticalis),  Musca plantulelor (Delia platura), Musca suedeza (Oscinella frit), Viermi sarma falsi (Opatrum sabulosum; Pedinus femoralis; Gonocephalum pusillum), Coropisnita (Gryllotalpa gryllotalpa), Buha semanaturilor (Scotia segetum), Carabusul de Mai – viermi albi (Melolontha melolontha), Carabusul de stepa (Anoxia villosa), Gandacul negru al porumbului (Pentodon idiota), Gandacul ovazului (Lema melanopa), Cosasul verde (Tettigonia viridissima), Lacusta marocana (Dociostaurus maroccanus), Lacusta calatoare (Locusta migratoria), Sarpele orb patat – miriapod (Blaniulus guttulatus), Paduchele verde al porumbului (Rhopalosiphum maidis), Cioara neagra de semanatura (Corvus frugilegus frugilegus), Popandaul (Citellus citellus), Soarecele de camp (Microtus arvalis), Harciogul (Cricettus cricettus), etc.

Cultura Porumbului Zaharat in camp & gradina

Fig. 1 Cultura Porumbului Zaharat in camp & gradina

Cultura Porumbului Zaharat in camp & gradina

Fig. 2 Cultura Porumbului Zaharat in camp & gradina

Cultura Porumbului Zaharat in camp & gradina

Fig. 3 Cultura Porumbului Zaharat in camp & gradina

Cultura Porumbului Zaharat in camp & gradina

Fig. 4 Cultura Porumbului Zaharat in camp & gradina

Cultura Porumbului Zaharat in camp & gradina

Fig. 5 Cultura Porumbului Zaharat in camp & gradina

Cultura Porumbului Zaharat in camp & gradina

Fig. 6 Cultura Porumbului Zaharat in camp & gradina

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (9 votes, average: 4,78 out of 5)
Încarc...

Categorie: Legume

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Cultura Porumbului Zaharat-Dulce in camp & gradina

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.