Horticultorul.ro

iul. 09 2018

Ghimbirul (Zingiber officinale)

Familia: ZINGIBERACEAE

Denumire populara: Ghimbirul, Ghimber

Denumire populara in alte limbi: engleza – ginger; germana – ingwer; etc.

Grupa Legumicola: Legume de la care se consuma rizomul (tulpina subterana care inmagazineaza substante nutritive si serveste si la inmultire) bogat in uleiuri eterice

Denumire stiintifica: Zingiber officinale sin. Amomon zingiber

Origine

Ghimbirul (Zingiber officinale) este o specie erbacee – perena, tropicala originara din Sud Estul Asiei (China). In Romania ghimbirul se poate cultiva doar in spatii protejate ca planta anuala (de la infiintarea culturii de ghimbir si pana la recoltare a rizomilor sunt necesare cca. 9-11 luni).

Utilizare: leguma, planta medicinala, condiment

Factori Ecologici Limitativi:

Temperatura (caldura) – ghimbirul se incadreaza la plante pretentioase fata de caldura (specie tropicala).

Ghimbirul (Zingiber officinale) prefera temperaturi in intervalul 19 … 28ºC. Temperatura minima suportata este de 14ºC iar cea maxima 34ºC.

Lumina: Ghimbirul (Zingiber officinale)  este o specie cu temperament de lumina (prefera locurile insorite).

Umiditatea (apa):

Ghimbirul (Zingiber officinale)  este o cultura cu cerinte ridicate fata de umiditatea din sol.

Solul – ghimbirul este o specie cu cerinte ridicate fata de sol, vegeteaza bine pe soluri fertile (bogate in materie organica), bine drenate, reavene, afanate.

Reactia solului: ghimbirul prefera un  pH de 6.8-7 dar vegeteaza in valori mai largi de pH intre 5.5-7.4;

Descriere:

Ghimbirul este o specie erbacee perena. In zonele tropicale se cultiva ca si planta perena iar in zonele unde clima nu permite (Romania) putem cultiva ghimbir doar ca planta anuala.

  • Rizomul  de ghimbir este o tulpina subterana care inmagazineaza substante nutritive este comestibil, carnos, de culoare galben-pai (Vezi fig.). Rizomul de ghimbir serveste si la inmultirea plantei.
  • Tulpina la ghimbir este dreapta, erecta, de  0,4-1 m  inaltime, (Vezi fig.).
  • Frunzele de ghimbir sunt lanceolate, lungi de 15-20 cm, poziționate altern pe tulpina in doua randuri verticale, baza frunzelor este sub forma de teaca dispusa longitudinal pe tulpina.

Utilizare: rizomul de ghimbir se utilizeaza in diverse preparate culinare, murat, condiment, medicinal, etc.

Inmultirea si infiintarea culturii de ghimbir se face pe cale vegetativa, prin rizomi. Rizomii sunt pusi din timp la fortat in spatii protejate.

Fig. 1 Ghimbirul (Zingiber officinale)

Fig. 2 Ghimbirul (Zingiber officinale)

Fig. 3 Ghimbirul (Zingiber officinale)

Categorie: Legume

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Ghimbirul (Zingiber officinale)

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.