Horticultorul.ro

sept. 16 2012

Macrisul (Rumex acetosa): Cultivare, Inmultire

Denumire populara: Macris

Denumire populara in alte limbi: engleza: Garden Sorrel

Denumire stiintifica: Rumex acetosa sin. Rumex stenophyllus

Grupa legumicola:    PLANTE LEGUMICOLE PERENE

Importanta si utilizarea macrisului:

De la macris sunt preferate  frunzele tinere (mari, verzi, cu gust intens-acrisor) care se utilizeaza in diverse preparate culinare (ciorbe, supe, piureuri). Datorita gustului bun (gust placut, acrisor) si continutului ridicat in vitamine, fier si oxalati  (in special acidul oxalic-care da gustul acrisor).

Originea si raspandirea:

Macriul este cunoscut inca din antichitate de catre greci.

Macrisul  este o planta ce creste spontan in Europa in zonele de deal si de munte (prefera zonele umede). Macrisul se cultiva in gradini pe suprafete mici, in special pentru ai utiliza frunzele la gatit.

Varietati

  • Bellecile” – varietate productiva cu frunzele mari, ovale, carnosase, de un verde inchis;
  • De Lyon” – varietate cu frunze late si carnoase;
  • Profusion” – planta verde tot timpul anului cu frunze mari.

Conditii de crestere:

– Macrisul prefera zonele cu umbra sau semiumbra;

– Macrisul este o planta perena putin pretentioasa fata de sol si mediu.

– Desi suporta si seceta, planta trebuie udata la nevoie pentru a avea in permanenta frunze de calitate „fragede”.

– Im perioadele de seceta cultura se iriga obligatoriu prin picurare.

–  Prefera solurile: profunde, bogate in humus, argilo-nisipoase si bine  structurate.

Cultura Macrisului

Macrisul este o planta perena, iar cultivarea acestuia este usoara. Infiintarea culturii se face prin seminte, primavara.

Intrucat macrisul este o planta din flora spondana care este supusa unui atac redus de boli si daunatori, se preteaza la o cultivare usoara sub exigentele Culturilor BIO-ECO-ORGANIC.

Alegerea terenului

– Pentru cultura se aleg terenurile mai adapostite care sa favorizeze pornirea rapida in vegetatie.

– Pentru a realiza un maxim de productie cultivati macrisul pe soluri: profunde, bogate in humus, argilo-nisipoase si bine  structurate.

– Prefera solurile cu un pH: slab acid sau neutru.

– Se aleg terenuri cu un grad redus  de imburuienare.

Pregatirea terenului:

  1. Nivelarea terenului (teren plan);
  2. Fertilizarea din toamna cu gunoi de grajd semifermentat (40 t/ha) sau ingrasamant complex „NPK 20-20-20”  (200 kg/ha);
  3. Aratura de toamna se face la la 30-35 cm adancime, sau se sapa la cazma de toamna;

Infiintatea culturii:

A. Prin semanat direct in camp:

  1. Semanatul se face primavara devreme-dupa topirea zapezilor (martie), sau toamna in septembrie. Plantele rasar la 7 zile dupa semanat.
  2. Adancimea de semanat este de (2-3 cm) si se utilizeaza o norma de semanat de 2-3 kg/ha.

B. Prin despartirea tufei.

Fertilizarea se poate face utilizand tehnologii si produse de la: YARA,   Sumi Agro, Nufarm.

Recoltarea macrisului

La 3 luni dupa semanat putem deja recolta primele frunze.

Pentru a beneficia de recoltarea frunzelor si in anotimpul rece (iarna-primavara), plantele de macris se pot proteja cu ajutorul tunelurilor joase de folie sau amplasarea unor tocuri de rasadnita.

Recoltarea se face esalonat (treptat) pe masura ce frunzele ajung la maturitatea de recoltare (dinspre exteriorul plantei spre interior). Astfel frunzele tinere-fragede de marime corespunzatoare se taie de la baza plantei. Frunzele se mai pot recolta si prin cosire.

Productia de macris poate ajunge la 15-20 tone de frunze/ha (in anul 2-3 de la infiintare).

Valorificarea recoltei de macris se face imediat, iar transportul la locul de livrare se face cu vehicule izoterme.

Pastrarea frunzelor de macris

Frunzele de macris se pot pastra congelate

Producerea semintelor de macris

Semintele de macris se pot recolta de la plantele de la care  nu am recoltat frunzele.

Recoltarea de seminte se face im momentul cand acestea au ajuns la maturitate fiziologica  (fructele incep sa se brunifice). Recoltarea se face prin taierea tulpinilor florifere de la baza, dupa care se procedeaza la uscare si extragerea semintelor de pe planta.

Semintele extrase se vor pastra in incaperi uscate si bine aerisite pana la semanat.

Macris-Macrisul si cultura macrisului_1

Fig. 1 Macris (Rumex acetosa)

Macris-Macrisul si cultura macrisului_2

Fig. 2 Macris (Rumex acetosa)

Macris-Macrisul si cultura macrisului_4

Fig. 3 Inflorescenta de   Macris (Rumex acetosa)

Categorie: Legume

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Macrisul (Rumex acetosa): Cultivare, Inmultire

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.