Horticultorul.ro

Mai 04 2011

Stevia (Rumex patientia) – planta legumicola de gradina

Denumire populara: Stevie, stevia

Denumire populara in alte limbi: engleza (Patience Dock)

Denumire stiintifica: Rumex patientia

Grupa legumicola: PLANTE LEGUMICOLE PERENE

Importanta si utilizarea steviei:

Stevia apare ca si leguma intr-o perioada deficitara din punct de vedere al legumelor de sezon, de aceea este mult apreciata alaturi de urzici ca: leguma ce fortifica organismul si ajuta la detoxifierea acestuia.

De la stevie sunt preferate  frunzele tinere (mari, verzi, cu gust acrisor) care se utilizeaza asemanator spanacului si salatei la diverse preparate culinare (ciorbe, piureuri, salate, etc). Datorita gustului bun (gust placut, acrisor) si continutului ridicat in vitamine si saruri minerale, stevia concureaza cu succes spanacul.

Originea si raspandirea:

Stevia este o leguma originara, cultivata si consumata cu precadere in Europa de Est, in perioada de primavara-devreme (imediat dupa topirea zapezilor) in tari ca: Romania, Bulgaria si Serbia. In Europa stevia se intalneste  spontan (creste fara a fi cultivata).

Desi in trecut a fost putin utilizata in alimentatie, in ultima perioada interesul fata de aceasta specie de leguma a crescut intrucat se poate cultiva usor ca si cultura bio.

Conditii de crestere:

– Stevia este o planta perena putin pretentioasa fata de sol si mediu, aceasta suporta temperaturile scazute din timpul iernii si porneste in vegetatie odata cu topirea zapezilor;

– Inradacinarea profunda o ajuta sa nu sufere de seceta, totusi nu suporta seceta prelungita si nici excesul de umiditate;

–  Prefera solurile: profunde, bogate in humus, argilo-nisipoase si bine  structurate.

Soiuri de stevie:

Primina (2012) – soi creat la SC Unisem SA (Romania).

Fertilizarea se poate face utilizand tehnologii si produse de la: YARA,   Sumi Agro, Nufarm.

Conservarea frunzelor de stevie:

1. Frunzele se oparesc si usuca la soare, se pastreaza insirate pe o ata  agatate in podul casei;

2. Frunzele se oparesc in apa timp de 15 minute, apoi frunzele se iau de pe foc si se pun intr-un borcan sau o sticla cu gura larga, care se leaga bine la gura.

Din frunzele conservate se pot face preparate culinare in anotimpul rece (iarna).

Daunatori:

Paduchele verde al castravetilor (Aphis gossypii); etc.

Fig. 1 Stevie (Rumex patientia)

Categorie: Legume

De la: Horticultorul

No responses yet

Comments RSS

Leave a Reply

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.