Horticultorul.ro

aug. 21 2017

Tomatele Romanesti: soiuri, caracteristici

Producerea in Romania de soiuri si hibrizi (F1) de tomate are o lunga traditie. Cercetatorii romani au obtinut rezultate notabile cu soiurile/hibrizii de tomate adaptate la contitiile pedo-climatice din tara noastra, care au sustinut o perioada lunga de timp (inainte de 1989) exporturile de tomate-rosii romanesti si sunt cunoscute ca fiind ”rosii cu gust”.

In gradinile familiale, se cultiva in general soiuri (doar de la acestea putem recolta semintele), de la care fermierii recolteaza semintele, pentru a le putea cultiva si anul viitor. Totuși recoltarea de seminte din propriile soiuri de tomate cultivate in gradina, poate prezenta riscul ca semintele sa fie infectate cu diversi agenti patogeni periculosi ca: bacterioze, alternarioza, etc.

Pentru infiintarea culturii de tomate-rosii atat in gradina, camp cat si in spatii protejate (solarii, sere), recomandam dezinfectia (chimica sau termica) semintelor recoltate de noi sau solutia ideala, ar fi sa cumparam seminte de tomate certificate (libere de boli).

Dintre soiurile/hibrizii de tomate-Romanesti inregistrate amintim:

Tomate Buzău 4 – este un soi de tomate introdus in anul 2008, cu crestere determinata, timpuriu (105-110 zile), fructele sunt rotunde, ferme, cu greutatea medie de 100-150 g/fruct, culoare rosie, rezistente la transport si pastrare, utilizate adesea la industrializare;

Tomate Buzău 47  – este un soi de tomate introdus in anul 1980, semitimpuriu (120-125 zile), cu crestere determinata, fructele au forma sferica-putin turtite, ferme, greutatea medie de 100 g/fruct, culoarea rosie, utilizate adesea la industrializare;

Tomate Darsirius – soi de tomate introdus in anul 2009, cu crestere determinata, semitimpuriu (120-125 zile), fructele au forma alungita (prunisoara), greutatea medie de 60-80 g/fruct, culoarea rosie, utilizate adesea la industrializare;

Tomate Kristinica – soi de tomate introdus in anul 2006, semitimpuriu (120-125 zile), cu fructe mari (80-120g/fruct),  ferme, de culoare rosie, ce se preteaza bine la transport, utilizate adesea la industrializare;

Tomate Vipon – soi de tomate introdus in anul 2001, cu crestere determinata, semitimpuriu (120-125 zile), fructele au forma asemanatoare unui ou, greutatea de 70-90g/fruct, fermitate buna si culoarea rosie, utilizate adesea la industrializare;

Tomate Pontica 102– este un soi de tomate introdus in anul 2013, semitardiv, cu crestere determinata, cu fructul de forma sferica-turtit, greutatea de 90-150g/fruct, ferm si culoare rosu intens, utilizate adesea la industrializare;

Tomate Viorica – soi de tomate introdus in anul 2001, tarziu (130 zile), cu crestere determinata, fructele au forma ovoida, greutate de 55-75g/fruct, culoare rosie, rezistenta la crapare, utilizat adesea la industrializare;

Tomate Padureanca – soi de tomate introdus in anul 2010, utilizat adesea pentru industrializare;

Tomate Ruxandra – soi de tomate introdus in anul 2012, cu crestere nedeterminata, timpuriu (105-110 zile), fructele de forma rotunda, greutatea intre 180-200g/fruct, culoarea rosie, utilizate adesea la industrializare;

Tomate Raluca– soi de tomate introdus in anul 2010, cu crestere determinata, semitardiv, fructele au forma rotunda, greutatea intre 150-200g/fruct, culoarea rosie, rezistente la crapare, utilizate adesea la industrializare;

Tomate Nectaria – este un soi de tomate introdus in anul 2016, cu crestere nedeterminata, fructul este aplatizat, cu fermitate medie si culoare portocalie;

Tomate Mariuca – este un soi de tomate introdus in anul 2016, cu crestere determinata, fructul are forma alungita, cu pulpa ferma si culoarea rosie;

Tomate Buzău 1600 –este un soi de tomate introdus in anul 1977, cu crestere viguroasa si nedeterminata, semitardiv,  cu fructul de forma sferica,  mare (200g), pulpa ferma si culoare rosie;

Tomate  Buzău 22 – soi de tomate introdus in anul 1980, cu crestere determinata, semitimpuriu (120-125 zile), fructul cu forma turtita, greutate de circa 180g/fruct, pulpa ferma si culoarea rosie;

Tomate Chihlimbar – soi de tomate introdus in anul 2014, timpuriu (105-110 zile), cu crestere determinata, fructul rotund, cu greutatea de circa 180g/fruct, de portocalie;

Tomate Roxirom – este un soi de tomate introdus in anul 1993, cu crestere determinata, semitardiv, cu fructul sferic-turtit, greutatea de 100-150g/fruct, de culoare rosie;

Tomate Carisma  – este un soi de tomate introdus in anul 2007, cu crestere nedeterminata, fructele tip cireasa (rosii cherry), forma sferica, greutate de circa 25g/fruct si culoare rosie;

Tomate Coralina  – este un soi de tomate introdus in anul 2009, cu crestere nedeterminata, fructele tip cireasa (rosii cherry), forma sferica-alungita, greutate de circa 25g/fruct si culoare rosie;

Tomate Ema de Buzău – soi de tomate introdus in anul 2014,  timpuriu (105-110 zile), cu crestere nedeterminata, fructele tip cireasa (rosii cherry), greutate intre 6-10 g/fruct si culoare rosie;

Tomatele Siriana F1 – este un hibrid introdus in anul 2006, timpuriu (100-115 zile), cu crestere nedeterminata, fructe sunt sferice, ajung la 120-180 g/fruct, de culoare rosie.

Fertilizarea se poate face utilizand tehnologii si produse de la: YARA,  Sumi Agro, Nufarm.

Fig. 1 Tomatele Romanesti

Fig. 2 Tomatele Romanesti

Fig. 3 Tomatele Romanesti

Fig. 4 Tomatele Romanesti

Fig. 5 Tomatele Romanesti

Fig. 6 Tomatele Romanesti

Fig. 7 Tomatele Romanesti

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (5 votes, average: 4,80 out of 5)
Încarc...

Categorie: Legume

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Tomatele Romanesti: soiuri, caracteristici

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.