Get Adobe Flash player

Horticultorul.ro

Oct 07 2012

Afinul de cultura (Vaccinium corymbosum), Unde il cultivam?

Familia: ERICACEAE

Denumire populara: Afinul de cultura

Denumire populara in alte limbi: engleza (highbush blueberry), germana (kulturheidelbeere).

Denumire stiintifica: Vaccinium corymbosum.

Origine, raspandire:

Arbust exotic originar din America de Nord.  In Romania  afinul de cultura american a fost introdus pentru prima data in anul 1968 la Bilcesti (comuna Valea Mare Pravăţ, la circa 10 km de Câmpulung Muscel). Cercetarile referitoare la afinul de cultura au fost si sunt efectuate de specialistii de la Bilcesti. Specialistii de la Bilcesti au o vasta experienta formata in cei (45 ani de cercetare si productie in afin de cultuta) si se pot lauda cu numeroase realizari si aprecieri in cultura afinului si nu numai.

Utilizare

Pomicola (afinele) si decorativa (decorativ prin frunze, port, fructe si flori).

Conditii de crestere:

-        Solul – afinul se cultura prefera solurile cu un pH acid (4,5-5,5), un continut ridicat in materie organica, reavene si bine drenate (nu suporta excesul de umiditate – baltirea apei). pH-ul  substratului sau solului (pentru afin de cultura) se poate determina usor cu ajutorul hartiei de pH, (Vezi fig. 4);

-        Afinul de cultura nu suporta seceta, solul este bine sa fie in permanenta reavan – se recomanda irigarea prin picurare;

-        Specie rezistenta la ger;

-        Lumina – afinul de cultura este o specie iubitoare de lumina.

Atentie !!! Afinul de cultura nu se poate cultiva decat in conditiile unui sol sau substrat cu pH acid (4,5-5,5). Verificati-va pH-ul inainte de a planta un afin de cultura.

Proprietati pomicole:

Afinul de cultura va intra pe rod la cativa ani de la plantare (in functie de varsta plantelor utilizate la infiintarea culturii).

Plantarea afinului de cultura se face utilizand numai plante cu pamant pe radacina (balot).

Fructele (afinele de cultura) sunt fructe de tip baca, mari de 1-2,5 cm, greutate 0,5-1g/fruct, cu forma sferica sau sferic-turtita. Culoarea afinelor de cultura este albastra acoperite cu pruina. Afinele de cultura sunt suculente si au un gust ce variaza in functie de soi, cu aroma specifica (gust si aroma excelente, intr-un echilibru perfect). Afinele de cultura se recolteaza la maturitate pe toata perioada verii.

Afinele de cultura se consuma in stare proaspata sau conservate in preparate ca: gem, dulceata, sirop, bauturi racoritoare, lichior, ceai de fructe de padure (fructe uscate-deshidratate), fructe deshidratate, fructe congelate, etc.

Afinele de cultura sunt bogate in: Antioxidanti: (2.400-5.200 μ mol TE /100g,  ORAC- Oxygen Radical Absorption Capacity Value); Antociani (208 mg /100g), resveratrol, vitamine (A, C, B6) si saruri minerale (continutul elementelor poate varia in sunctie de soi).

Proprietati ornamentale:

-        Afinul de cultura este o specie arbustiva decorativa prin flori, fructe, frunze (Vezi Fig. 1, 2, 5);

-        Florile afinului de cultura sunt grupate in inflorescente (tip racem) de culoare alba, roz deschis, placut mirositoare, frecventate si polenizate de albine si bondari (Vezi fig. 2). Afinul de cultura infloreste in luna mai.

-        Frunze sunt caduce (cazatoare), forma (eliptic-alungita sau lanceolata), lungi de 5-7 cm, codita scurta, pe fata verzi-inchis lucitoare pe dos verde mai deschis, fara perisori. Toamna frunzele sunt superbe intrucat se coloreaza in rosu, datorita cantitatii mari de antociani prezente si in frunza.

-        Se utilizeaza ornamental plantat solitar pe peluze sau in grupuri in zonele unde pH-ul o permite. Se poate cultiva preferabil la container (ghiveci) (vezi Fig. 3);

Dimensiuni, soiuri:

Afinul de cultura este un arbust a carui inaltime variaza intre 1-4 metri in functie de soi.

In prezent se cultiva numeroase soiuri de afin de cultura. Aceste soiuri actuale de afin de cultura au fost obtinute si prin incrucisari intre diferite varietati si specii de afin. Parintele afinului de cultura este considerat Dr. Frederick Vernon Coville, caruia i s-au atribuit un numar de peste 30 varietati de afin, varietati care au stat la baza afinului de cultura in lume.

Soiurile de afin de cultura sunt autofertile, iar polenizarea preferata este cea entomofila (albine, bondari).

Soiuri:

-        ‚Coville’ – fructe de culoare albastru-inchis acoperite cu pruina, de o calitate excelenta, foarte mari. Maturarea fructelor este mijlociu-tarzie. Soiul de afin de cultura Coville’ este viguros si productiv (Vezi fig. 1);

-        ‘BlueRay’- fructele au culoarea albastra si o calitate excelenta, dulci-usor acidulate, mari. Soiul de afin de cultura ‚BlueRay’ este viguros si foarte productiv;

-        ‚Duke’ – fructele au culoarea albastru-deschis, marimea fructelor este medie spre mare, infloreste mai tarziu (fapt ce ajuta la evitarea ingheturilor de revenire), dar maturarea fructelor este timpurie, productivitate mare (Vezi fig. 5).

Inmultirea:

-        Prin butasire  (in uscat sau in verde);

-        Prin marcotaj.

Afin de cultura_Coville_poze_inmultire_soiuri_2

Fig. 1 Afinul de cultura, soiul  ‘Coville’

Afin de cultura_poze_polenizare_entomofila_inmultire_soiuri

Fig. 2 Polenizare entomofila la afinul de cultura, soiul  ‘Coville’

Afin-de-cultura_poze_inmultire_soiuri.jpg

Fig. 3 Afinul de cultura, soiul  ‘Coville’

Afin-de-cultura_floare_poze_inmultire_soiuri.jpg

Fig. 4 Afinul de cultura, flori si inflorescenta

Afin de cultura_determinarea_pH-ului

Fig. 4 Hartie pentru determinarea pH-ului (solului sau substratului)  la Afinul de cultura

Afin-de-cultura-Duke_poze_inmultire_soiuri.jpg

Fig. 5 Afinul de cultura, soiul ‘Duke’

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading ... Loading ...

Categorie: Arbori & Peisagistica

De la: Dan

No responses yet

Comments RSS

Leave a Reply

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.