Get Adobe Flash player

Horticultorul.ro

Mai 02 2010

Altoirea pomilor fructiferi Vara-Toamna

 

Altoirea pomilor se face in doua perioade pe parcursul unui an: primavara (15 martie – mai) si vara-toamna (15.iulie-15.septembrie), in functie de perioada difera si metoda de altoire cea mai utilizata.

Altoirea  pomilor

Altoirea este una din metodele de inmultire vegetativa a plantelor.

Altoirea este posibila datorita “calusului” (tesut care conduce la vindecarea ranilor plantei).  Calusul apare prin punerea in contact a  zonelor  generative ale plantei si este determinat de catre celulele cambiale  “cambiu” (vezi Fig.).

In pomicultura altoitul se aplica atat pentru  inmultirea pomilor fructiferi cat si pentru schimbarea sortimentului (trecerea rapida de la un soi de pom la alt soi de pom).  Altoirea se aplica din necesitatea de a avea in sol „pamant” un portaltoi:  viguros, care suporta diverse tipuri de sol, rezistent la seceta, in portaltoi vom aplica un altoi dintr-un soi cunoscut,  pe care ni-l dorim in gradina noastra (Jonathan, Golden, etc.).

Atat portaltoiul cat si altoiul trebuie sa provina din plante sanatoase (plante libere de viroze sau de cancer bacterian).

Portaltoii sunt diversi, exista si portaltoi obtinuti prin selectie (acestia se folosesc in pepiniere). Cele mai la indemana specii de portaltoi sunt cele care cresc fie spontan din samanta (franc) sau drajoneaza: corcodus, prun, visin, mar paduret, par paduret, etc.

 

Principalele specii de pomi si portaltoi lor

Pentru ca altoirea sa reuseasca in general trebuiesc folosite specii de altoi si portaltoi din aceiasi specie sau acelasi gen, ex.  (Malus-genul silvestris-specia), dar pentru mai multa sigurata folositi datele din tabelul de mai jos.

La fiecare specie de pomi corespunde un anumit tip de portaltoi, in tabelul de mai jos vom surprinde acest aspect:

Nr. crt. Specia (altoiul) Portaltoiul
1. Marul Marul franc (din samanta),  Marul paduret (Malus silvestris)
2. Parul Parul franc (din samanta), Parul paduret (Pyrus piraster), unele soiuri de gutui – nu orice gutui su afinitate cu parul
3. Gutuiul Gutuiul franc (din samanta), Soiuri de gutui utilizate si la par, Paducelul (imprima rezistenta la seceta)
4. Prunul Prunul franc (din samanta), Corcodusul, Piersic, Porumbarul, Zarzar
5. Caisul Cais franc (din samanta),  Prunul franc, Corcodus, Zarzar, Piersicul franc, Migdal, Porumbarul
6. Piersicul Migdal, Piersic franc (din samanta),  Corcodusul, Prun franc
7. Ciresul Ciresul franc (din samanta),  Ciresul salbatic-pasaresc (Cerasus avium), Visinul
8. Visinul Ciresul franc (din samanta),  Ciresul salbatic (Cerasus avium), Visinul

Altoirea in T (altoirea in ochi dormind)

Numele de altoirea in T vine de la taietura ce se face in scoarta portaltoiului, sub forma literei T.

Altoirea in T “altoirea prin oculatie”, este o metoda rapida, eficienta si foarte des utilizata. Altoirea in T si altoirea sub scoarta in cap de altoire sunt metodele de altoire cele mai utilizate in pomicultura.

Altoirea in T  “altoirea prin oculatie”, se aplica in pomicultura sub mai multe forme, una din ele este altoirea in ochi dormind.

Pregatirea portaltoiului “portaltoaiele”:

Se pot folosii si portaltoi cu diametre foarte mici 1 cm (puieti ce au doar 1 an).

Altoirea in T se face in plin seson de vegetatie “crestere activa a plantelor”, teoretic daca portaltoi sunt irigati nu exista impedimentul ca coaja portaltoiului sa nu se desprinada cu usurinta.

Cu doua saptanami inainte de altoire vom verifica daca coaja portaltoiului se desprinde cu usurinta, daca nu se desprinde, vom lua masuri ce presupun: udarea portaltoiului si ciupirea varfului portaltoiului “se rup cu unghiile (ciupesc) cresterile din varf”.

Inainte de altoire suprafata portaltoiului se va curata de praf cu ajutandu-ne de o carpa uscata.

Altoirea in ochi dormind (perioada de altoire “momentul altoirii”):

Perioada de altoire in ochi dormind este in intervalul: 15.iulie-15.septembrie, astfel in prima parte a intervalului vom altoi soiuri de (par, prun gutui si piersic), iar in ultima parte a intervalului se vor altoi soiuri de (visin si cires), aceasta tehnica se aplica cu succes si la lamai, liliac, trandafir (folosim ca portaltoi macesul Rosa canina).

Pregatirea ramurilor altoi “altoaie”:

-        se aleg ramuri altoi bine dezvoltate cu dimensiuni intre 40 si 70 cm;

-        ramurile altoi trebuie sa fie lemnificate (se folosesc ramuri din anul in curs)  iar mugurii de pe acestea bine dezvoltati;

-        ramurile altoi in sectiune transversala vor avea forma rotunda;

-        ramurile altoi nu trebuie sa prezinte lastari anticiparti (lastari ce apar in acelasi sezon de vegetatie – pe ramurile din acel sezon);

-        ramurile altoi ideale au o grosime intre 6-9 mm;

-        frinzele de pe ramurile altoi se fasoneaza (scurteaza) – la petiol (codita), de circa 0,5-1 cm, Fig. 1;

-        pastrarea ramurilor altoi de la recoltare la altoire (cateva ore) se face intr-o galeata cu apa.

Altoirea (Vezi FILMUL):

Incepem altoirea cu portaltoiul:

-        se alege locul de pe portaltoi unde vom face altoirea,  preferabil la 10-15  cm de la sol;

-        se executa intai, incizia transversala pe portaltoi, aceasta poate avea si o forma usor curbata (ajuta la introducerea mai usoara a scutisorului altoi) Fig. 3a.  Incizia se face pana la lemn, cu ajutorul varfului briceagului de altoit universal;

-        incizia longitudinala se face sub cea transversala, se pleaca de sub aceasta la 3-4 cm, si se taie pana o intalneste pe cea transversala, Fig 3b;

-        se foloseste spatula briceagului de altoit pentru desprinderea scoartei pe ambele parti ale inciziei longitudinale – de sus pana jos Fig. 4b.

Atentie!!! Procedeul este exemplificat in filmul de mai jos

Realizarea scutisorului altoi:

-        se ia ramura altoi (se folosesc ramuri din anul in curs)  si se face taietura de desprindere pornind de la 1,5 cm sub mugure si ne oprim dupa ce trecem de centrul mugurelui Fig. 2a. Taietura se face astfel incat sa avem o suprafata mare de cambiu si o mica suprafata de lemn (sub mugure) Fig. 4a.

-        Taietura finala presupune desprinderea efectiva a scutisorului. Se incepe de deasupra mugurelui si merge pana ce o intalneste pe prima, Fig. 2b. Scutisorul detasat trebuie sa aiba forma din Fig. 4.a. Se lasa pe scutisor o parte din petiol (codita frunzei) lunga de 1 cm  (aceasta va indica daca s-a prins sau nu altoiul vostru), Vezi Fig. 1.

Introducerea scutisorului in incizia facuta pe portaltoi se face cu ajutorul spatulei briceagului de altoit, Fig. 5. Dupa introducere se preseaza  laturile inciziei pentru a realiza un contact cat mai bun intre altoi si portaltoi.

Legarea se face cu banda de altoit sau cu banda izolatoare (preferabil o banda de izolatii electrice taiata pe jumatate) cu latimea de 10 mm sau cu folie de ambatat  “folie stretch”  (taiata dintr-o rola la latimea de 1,5 cm). Se incepe legarea cu zona de deasupra mugurelui si se finalizeaza cu zona de sub mugure, Fig. 6.

Verificarea prinderii altoiului se face la 2-3 saptamani de la altoire – apasand usor cu degetul pe petiol (codita), daca aceasta cade usor – altoiul s-a prins. Daca codita nu se desprinde si este uscata – altoiul nu s-a prins si reluam altoirea.

!!! Atentie – Primavara urmatoare se va reteza pomul atoit  deasupa ochiului altoi. Acest lucru va stimula pornirea in vegetatie a mugurelui altoi.

!!! Atentie – Metoda nu garanteaza o prindere de 100 %  si exista riscul ca planta altoita (portaltoiul) sa fie grav afectata sau se usuce.

CITESTE SI ALTOIREA POMILOR PRIMAVARA

Fig. 1 Altoirea pomilor fructiferi Vara-Toamna

Fig. 2 Altoirea pomilor fructiferi Vara-Toamna

Banda altoit

Fig. 3 Banda pentru altoit

Procedeul de altoire, exemplificat video

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (13 votes, average: 4,31 out of 5)
Loading...Loading...

Categorie: Pomi fructiferi

De la: Dan

17 responses so far

17 Responses to “Altoirea pomilor fructiferi Vara-Toamna”

  1. rubenon 12 Iul 2010 at 14:44

    superb articol, merita incercat, altoirea este o arta :) Flicitarile mele inca o data pentru claritatea articolului si in special a imaginilor.

  2. Ionelon 01 Apr 2011 at 12:27

    felicitari pt.articol ,ma intereseaza si alte tipuri de altoire, cu perioada de executie

  3. norisssionon 29 Apr 2011 at 11:46

    un articol cat se poate de explicit, felicitari. ce bine ar fi daca multi din cei ce au posibilitatea sa experimenteze aceste lucruri, ce pomi am avea prin gradini.

  4. Valeriuon 04 Iun 2011 at 9:07

    Excelent articol! Cel mai bun gasit de mine pe tema altoirii.
    Felicitari!

  5. johnon 07 Iun 2011 at 12:59

    foarte bine a explicat detaliile, impreuna cu pozele m-am lamurit, eu altoiam doar primavara, dar acum o sa incerc si in august.

  6. ghita49on 05 Noi 2011 at 15:58

    Articol f. explicit, cu specificatia ca este mai bine pentru incepatori sa faca altoirea sub coaja deoarece in cazul esecului nu este afectat portaltoiul.

  7. Marin Constantinon 21 Apr 2012 at 20:18

    Nu pot decat sa multumesc realizatorului acestui articol,deoarece chiar sunt un horticultor in devenire sau mai bine spus m a cam prins microbul de curand.
    Sper ca multa lume sa se indrume spre aceasta latura care ne leaga de natura.
    Multumesc inca odata .

  8. dragos iftimion 04 Mai 2012 at 9:32

    minunat ! mai explicit nu se poate.numai sa-ti doresti ,chiar daca n-ai mai altoit niciodata, vei reus

  9. Balacenoiu Ionon 03 Iun 2012 at 18:49

    Foarte multumit de acest articol. Sunt student la Facultatea de Horticultura si chiar ma interesa sa aflu cat mai multe despre aceasta arta as zice eu, a altoitului. Sper sa mai apara si alte metode de altoire. Va multumesc.

  10. George Pricopon 27 Iun 2012 at 12:57

    Multumesc din suflet tuturor celor care au contribuit la realizarea acestui website, pentru daruirea lor de a invata si pe alti, un gest nobil si frumos. Va doresc multa sanatate, succes si Dumnezeu sa va binecuvinteze!.

  11. Voicuon 03 Iul 2012 at 10:43

    Felicitari ! pentru aceasta pagina . Tin sa va spun ca m-am inspirat din acest art. si am realizat si eu o altoire la mar anul trecut si am reusit .
    Va multumesc ,

    Maria

  12. makeon 28 Mar 2013 at 9:25

    Foarte bine prezentat ,abia astept sa aplic si eu metoda sa vad daca am sanse de reusita.Nu am folosito niciodata,sper sa fac o livada cu productie.Va multumesc din suflet ca impartasiti din experienta dvs.Minunat lucru.Mult succes in continuare.

  13. mihaela somorayon 30 Iun 2013 at 21:44

    Va multumesc pentru aceste lectii cu imagini despre altoiri. Sunt pasionata, chiar fascinata de aceasta arta. Am incercat sa altoiesc si eu in aceasta primavara, am reusit in proportie de 60%, unii s-au prins, altii nu,dar sunt foarte multumita. Acum in vara vreau sa incerc in contiinuaresi sper sa-mi reuseasca. Chiar de maine cred ca incerc. Felicitari pentru gestul de a0i invata si pe altii. Multa sanatate va doresc !

  14. neluon 18 Iul 2013 at 22:14

    Super articol!!!Am o obiectie,in film se taie putin din frunza atasata mugurelui pe cand in teorie se lasa o codita de 1cm atasata de mugure si consider ca a fost omis aceste lucru destul de important.

  15. nelu tomaon 22 Iul 2013 at 23:54

    Teoria ca teoria dar practica ne omoara. Nu sa omis nimic , ci sa lasat in plus o portiune de frunza .Nimic din film nu este obligatoriu,de exemplu daca esti stangaci vei face totul invers si tot va merge.Cu stima cel ce a prestat in film

  16. geluon 03 Iun 2014 at 10:43

    Felicitari,
    Este de mare ajutor pentru incepatori.Oare ce este mai frumos decat sa mananci o fructa din gradina ta !

  17. Marcelon 12 Sep 2014 at 22:22

    Nu am aflat, sau poate nu am vazut unde scrie ceva care as vrea sa stiu: punem cazul ca totul e ok, am facut altoirea, altoiul s-a prins, etc. Ce se intampla cu partea de sus a portaltoilui, de deasupra altoiului?
    Taiem lemnul acela care sigur pastreaza caracteristicile portaltoiului? Sper ca m-am exprimat “la obiect”. Pot spune ca aici, in cuvinte foarte simple si putine, am inteles nu numai cum se face altoirea, ci si cum se alege altoiul. Asta a fost ce trebuia sa aflu in primul rand. Felicitari pentru expunere, si mii de multumiri!

Comments RSS

Leave a Reply

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.