Horticultorul.ro

mai 02 2010

Altoirea pomilor fructiferi Vara-Toamna

Altoirea pomilor se face in doua perioade pe parcursul unui an: primavara (15 martie – mai) si vara-toamna (15.iulie-15.septembrie), in functie de perioada difera si metoda de altoire cea mai utilizata.

Altoirea  pomilor

Altoirea este una din metodele de inmultire vegetativa a plantelor.

Altoirea este posibila datorita „calusului” (tesut care conduce la vindecarea ranilor plantei).  Calusul apare prin punerea in contact a  zonelor  generative ale plantei si este determinat de catre celulele cambiale  „cambiu” (vezi Fig.).

In pomicultura altoitul se aplica atat pentru  inmultirea pomilor fructiferi cat si pentru schimbarea sortimentului (trecerea rapida de la un soi de pom la alt soi de pom).  Altoirea se aplica din necesitatea de a avea in sol „pamant” un portaltoi:  viguros, care suporta diverse tipuri de sol, rezistent la seceta, in portaltoi vom aplica un altoi dintr-un soi cunoscut,  pe care ni-l dorim in gradina noastra (Jonathan, Golden, etc.).

Atat portaltoiul cat si altoiul trebuie sa provina din plante sanatoase (plante libere de viroze sau de cancer bacterian).

Portaltoii sunt diversi, exista si portaltoi obtinuti prin selectie (acestia se folosesc in pepiniere). Cele mai la indemana specii de portaltoi sunt cele care cresc fie spontan din samanta (franc) sau drajoneaza: corcodus, prun, visin, mar paduret, par paduret, etc.

 

Principalele specii de pomi si portaltoi lor

Pentru ca altoirea sa reuseasca in general trebuiesc folosite specii de altoi si portaltoi din aceiasi specie sau acelasi gen, ex.  (Malusgenul silvestrisspecia), dar pentru mai multa sigurata folositi datele din tabelul de mai jos.

La fiecare specie de pomi corespunde un anumit tip de portaltoi, in tabelul de mai jos vom surprinde acest aspect:

Nr. crt. Specia (altoiul) Portaltoiul
1. Marul Marul franc (din samanta),  Marul paduret (Malus silvestris)
2. Parul Parul franc (din samanta), Parul paduret (Pyrus piraster), unele soiuri de gutui – nu orice gutui su afinitate cu parul
3. Gutuiul Gutuiul franc (din samanta), Soiuri de gutui utilizate si la par, Paducelul (imprima rezistenta la seceta)
4. Prunul Prunul franc (din samanta), Corcodusul, Piersic, Porumbarul, Zarzar
5. Caisul Cais franc (din samanta),  Prunul franc, Corcodus, Zarzar, Piersicul franc, Migdal, Porumbarul
6. Piersicul Migdal, Piersic franc (din samanta),  Corcodusul, Prun franc
7. Ciresul Ciresul franc (din samanta),  Ciresul salbatic-pasaresc (Cerasus avium), Visinul
8. Visinul Ciresul franc (din samanta),  Ciresul salbatic (Cerasus avium), Visinul

Altoirea in T (altoirea in ochi dormind)

Numele de altoirea in T vine de la taietura ce se face in scoarta portaltoiului, sub forma literei T.

Altoirea in T “altoirea prin oculatie”, este o metoda rapida, eficienta si foarte des utilizata. Altoirea in T si altoirea sub scoarta in cap de altoire sunt metodele de altoire cele mai utilizate in pomicultura.

Altoirea in T  “altoirea prin oculatie”, se aplica in pomicultura sub mai multe forme, una din ele este altoirea in ochi dormind.

Pregatirea portaltoiului „portaltoaiele”:

Se pot folosii si portaltoi cu diametre foarte mici 1 cm (puieti ce au doar 1 an).

Altoirea in T se face in plin seson de vegetatie “crestere activa a plantelor”, teoretic daca portaltoi sunt irigati nu exista impedimentul ca coaja portaltoiului sa nu se desprinada cu usurinta.

Cu doua saptanami inainte de altoire vom verifica daca coaja portaltoiului se desprinde cu usurinta, daca nu se desprinde, vom lua masuri ce presupun: udarea portaltoiului si ciupirea varfului portaltoiului “se rup cu unghiile (ciupesc) cresterile din varf”.

Inainte de altoire suprafata portaltoiului se va curata de praf cu ajutandu-ne de o carpa uscata.

Altoirea in ochi dormind (perioada de altoire „momentul altoirii”):

Perioada de altoire in ochi dormind este in intervalul: 15.iulie-15.septembrie, astfel in prima parte a intervalului vom altoi soiuri de (par, prun gutui si piersic), iar in ultima parte a intervalului se vor altoi soiuri de (visin si cires), aceasta tehnica se aplica cu succes si la lamai, liliac, trandafir (folosim ca portaltoi macesul Rosa canina).

Pregatirea ramurilor altoi „altoaie”:

–        se aleg ramuri altoi bine dezvoltate cu dimensiuni intre 40 si 70 cm;

–        ramurile altoi trebuie sa fie lemnificate (se folosesc ramuri din anul in curs)  iar mugurii de pe acestea bine dezvoltati;

–        ramurile altoi in sectiune transversala vor avea forma rotunda;

–        ramurile altoi nu trebuie sa prezinte lastari anticiparti (lastari ce apar in acelasi sezon de vegetatie – pe ramurile din acel sezon);

–        ramurile altoi ideale au o grosime intre 6-9 mm;

–        frinzele de pe ramurile altoi se fasoneaza (scurteaza) – la petiol (codita), de circa 0,5-1 cm, Fig. 1;

–        pastrarea ramurilor altoi de la recoltare la altoire (cateva ore) se face intr-o galeata cu apa.

Altoirea (Vezi FILMUL):

Incepem altoirea cu portaltoiul:

–        se alege locul de pe portaltoi unde vom face altoirea,  preferabil la 10-15  cm de la sol;

–        se executa intai, incizia transversala pe portaltoi, aceasta poate avea si o forma usor curbata (ajuta la introducerea mai usoara a scutisorului altoi) Fig. 3a.  Incizia se face pana la lemn, cu ajutorul varfului briceagului de altoit universal;

–        incizia longitudinala se face sub cea transversala, se pleaca de sub aceasta la 3-4 cm, si se taie pana o intalneste pe cea transversala, Fig 3b;

–        se foloseste spatula briceagului de altoit pentru desprinderea scoartei pe ambele parti ale inciziei longitudinale – de sus pana jos Fig. 4b.

Atentie!!! Procedeul este exemplificat in filmul de mai jos

Realizarea scutisorului altoi:

–        se ia ramura altoi (se folosesc ramuri din anul in curs)  si se face taietura de desprindere pornind de la 1,5 cm sub mugure si ne oprim dupa ce trecem de centrul mugurelui Fig. 2a. Taietura se face astfel incat sa avem o suprafata mare de cambiu si o mica suprafata de lemn (sub mugure) Fig. 4a.

–        Taietura finala presupune desprinderea efectiva a scutisorului. Se incepe de deasupra mugurelui si merge pana ce o intalneste pe prima, Fig. 2b. Scutisorul detasat trebuie sa aiba forma din Fig. 4.a. Se lasa pe scutisor o parte din petiol (codita frunzei) lunga de 1 cm  (aceasta va indica daca s-a prins sau nu altoiul vostru), Vezi Fig. 1.

Introducerea scutisorului in incizia facuta pe portaltoi se face cu ajutorul spatulei briceagului de altoit, Fig. 5. Dupa introducere se preseaza  laturile inciziei pentru a realiza un contact cat mai bun intre altoi si portaltoi.

Legarea se face cu banda de altoit sau cu banda izolatoare (preferabil o banda de izolatii electrice taiata pe jumatate) cu latimea de 10 mm sau cu folie de ambatat  „folie stretch”  (taiata dintr-o rola la latimea de 1,5 cm). Se incepe legarea cu zona de deasupra mugurelui si se finalizeaza cu zona de sub mugure, Fig. 6.

Verificarea prinderii altoiului se face la 2-3 saptamani de la altoire – apasand usor cu degetul pe petiol (codita), daca aceasta cade usor – altoiul s-a prins. Daca codita nu se desprinde si este uscata – altoiul nu s-a prins si reluam altoirea.

!!! Atentie – Primavara urmatoare se va reteza pomul atoit  deasupa ochiului altoi. Acest lucru va stimula pornirea in vegetatie a mugurelui altoi.

!!! Atentie – Metoda nu garanteaza o prindere de 100 %  si exista riscul ca planta altoita (portaltoiul) sa fie grav afectata sau se usuce.

CITESTE SI ALTOIREA POMILOR PRIMAVARA

Fig. 1 Altoirea pomilor fructiferi Vara-Toamna

Fig. 2 Altoirea pomilor fructiferi Vara-Toamna

Banda altoit

Fig. 3 Banda pentru altoit

Procedeul de altoire, exemplificat video

Categorie: Pomi fructiferi

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Altoirea pomilor fructiferi Vara-Toamna

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.