Get Adobe Flash player

Horticultorul.ro

Mar 05 2011

Castan bun, Castanul comestibil (Castanea sativa)

Familia: FAGACEAE

Denumire populara: Castan bun sau Castanul comestibil

Denumire stiintifica: Castanea sativa sin. Castanea vesca

Origine, raspandire:

Specie mediteraneana, raspandita in Peninsula Balcanica. In tara noastra apare in zonele cu climat mai bland cu influenta mediteraneana: Baia de Arama, Tismana.

Exista plantatii stravechi de castan comestibil in Oltenia (Tismana) si in Transilvania (Baia Mare).

Conditii de crestere:

-        Prefera solurile reavene, permeabile, afanate, aerisite. Nu suporta solurile cu continut ridicat de carbonati (calcifug), argiloase, compacte;

-        Specie rezistenta la  seceta si inghet;

-        Specie de lumina dar suporta si semiumbra;

-        Fructifica la varsta de 10-20 ani (plantele obtinute din samanta) si mai devreme plantele altoite;

-        Specie rezistenta la poluare industriala;

-        Specie a carei longevitate ajunge la 1000 ani.

Proprietati ornamentale si pomicole:

  • Specie arborescenta decorativa prin flori, fructe, forma si aspectul frunzisului, port;
  • Florile sunt sub forma de amenti (matisori) masculi si femeli, (Vezi fig. 3);
  • Perioada inflorire este in intervalul iunie-iulie;
  • Fructul de castan comestibil (Castanea sativa) „castana comestibila”este o achena globuloasa, poarta la farf un rest de stigmata, cu un diametru de 2-3 cm. Castanele stau inchise cate 1-3 intr-o cupa fructifera, ghimpata ce se desface in 4 valve, Vezi fig. 2);
  • Frunze sunt caduce (cazatoare), verzi, prezinta pe margini numerosi dinti ascutiti, lungimea frunzei este de 8-12 cm;

A. Se utilizeaza ca arbore decorativ-ornamental  plantat:   solitar sau in grupuri.

B. Utilizare pomicola - fructele „castanele comestibile” au un continut ridicat in: amidon, glucoza, zaharoza, vitamine si dextrina. Fructele se folosesc in alimentatie umana prelucrate prin coacere, prajire, fierbere intrand in compozitia a numeroase preparate culinare (tort, budinca, inghetata, etc). Fructele se folosesc si in industria alimentara pentru extragerea de: alcool, faina de castane, ulei sau zahar.

Dimensiuni, soiuri (varietati):

Dimensiuni : arbore a carui inaltime ajunge la 15-30  m, iar diametrul plantei de 10-20 m.

Soiuri: in tara noastra s-au obtinut numeroase soiuri cu importanta pomicola: Polovraci (cu fruct foarte mare si bogat in zahar), Tismana (cu fructe usor turtite si intens aromate).

Inmultirea castanului comestibil Castanea sativa):

  • Prin seminte semanate toamna imediat dupa recoltare. Daca semanatul se face primavara semintele trebuiesc stratificate;
  • Prin marcotaj – se aplica cu bune rezultate marcotajul prin musuroire;
  • Prin altoire (varietatile „soiurile”), pe portaltoi de: cer (Quercus cerris) sau stejar, tufan (Quercus robur).
Castan bun

Fig. 1  Castanul  comestibil  (Castanea sativa),  flori mascule si femele

Castan bun (Castanea sativa)  - Fruct

Fig. 2  Castanul  comestibil  (Castanea sativa), fructe (castane) si fructe in capsula

Castan comestibil_inflorescente-flori-Castanea sativa

Fig. 3 Castan comestibil (Castanea sativa),  Inflorescente

Castan comestibil_castanea sativa-albina

Fig. 4  Castan comestibil (Castanea sativa), inflorescente frecventate de albine

Fig. 5  Castan comestibil (Castanea sativa), toamna

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...Loading...

Categorie: Arbori & Peisagistica

De la: Dan

No responses yet

Comments RSS

Leave a Reply

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.