Horticultorul.ro

iul. 29 2014

Coacaz rosu (Ribes rubrum)

Coacaz rosu-Ribes rubrumFamilia: GROSSULARIACEAE

Denumire populara: Coacaz rosu, Rozinchin

Denumire populara in alte limbi: engleza (Red current, Currant, Redcurrant, Garnet berry, Common redcurrant, Northern redcurrant, Raisin tree, etc.); germana (Garten-Johannisbeere, Johannisbeere, Ribisel, rote Johannisbeere, Rote Ribisel).

Denumire stiintifica: Ribes rubrum

Origine, raspandire:

Arbust fructifer originar din Europa Centrala si Nordica si Asia de Est. Datorita plasticitatii ecologice mari se cultiva din zona de campie si pana in zonele montane.

Utilizare

Pomicola si medicinala

Conditii de crestere:

Coacazul rosu prefera solurile cu un pH de 6,5-7,5 dar suporta un pH in intervalul 6-8. Planta prefera solurile cu un continut ridicat de materie organica, reavene, afanate si bine drenate. Coacazul rosu vegeteaza bine soluri mijlocii: lutoase, luto-argiloase, nisipo-lutoase dar le suporta greu si pe cele grele (argiloase);

In perioada de crestere si maturare a fructelor, lipsa apei afecteaza grav cantitatea si calitatea fructelor. Seceta prelungita si temperaturile de peste 30 ºC provoaca defolierea plantelor. Astfel la coacaz se impune obligatoriu irigarea prin picurare in perioadele de seceta prelungita;

Coacazul rosu prefera temperaturi in intervalul 10…22ºC. Temperatura minima absoluta in vegetatie este de 5ºC iar cea maxima absoluta de 30ºC. In perioada de repaus coacazul suporta temperaturi negative pana la -29 … -31 ºC (in functie de buna maturarea a lemnului). Florile sunt afectate de temperaturile < -4 ºC.

Cultura de coacaz se amplaseaza in locuri adapostite, ferite de vanturi puternice.

Taierea la coacaz se face primavara devreme.

Lumina – coacazul rosu este o specie iubitoare de lumina, dar vegeteaza si in conditii de semiumbra. In conditii de umbra cresterile vegetative sunt puternice (cu internoduri lungi) iar fructificarea este afectata.

Plantarea la coacaz se face in perioada de repaus vegetativ (toamna-primavara) daca solul nu este inghetat si in aer avem temperaturi peste 5°C.

Proprietati pomicole:

Coacazul rosu va intra pe rod la 2-3 ani de la plantare. Capacitatea de rodire se mentine 6-8 ani dupa care ramurile de schelet intra in declin si trebuiesc inlocuite cu unele noi, prin taieri.

Fructele (coacaze rosii, rozinchină) sunt de tip baca, de 0.7-1.1 cm, greutate 0,5-0.9 g/fruct, cu forma sferica, culoarea este rosu-aprins grupate in ciorchini lungi (Vezi fig.). O planta matura de coacaz rosu poate da circa 2-5 kg de fructe in functie de varietate.

La coacazul rosu se recolteaza ciorchinii, esalonat la maturitatea de consum in iunie-iulie.

Coacazele rosii se consuma in stare proaspata sau conservate in preparate ca: gem, dulceata, sirop, bauturi racoritoare, lichior, ceai de fructe de padure (fructe uscate-deshidratate), fructe deshidratate, fructe congelate, etc.

Coacazele rosii contin la 100g: Antioxidanti: (3.387 μ mol,  Sursa USDA Database for  ORAC- Oxygen Radical Absorption Capacity Value); valoare energetica: 237 kJ (57 kcal); carbohidrati 7.5g; proteine 1.4g; vitamina C 30 mg; etc.

Descriere:

Coacazul rosu este o specie arbustiva;

Florile coacazului rosu sunt grupate in inflorescente – raceme lungi (5-10 cm), pendente. Floarea are caliciul scurt-campanulat; sepalele sunt glabre, verzi, spatulate, de 2-3 ori mai lungi decat petalele (Vezi fig.). Coacazul rosu infloreste in aprilie-mai.

Frunzele sunt caduce (cazatoare), forma subrotunda, lung petiolate, au baza trunchiata sau cordata; 3-5 lobi dublu serati, glabre dar in tinerete pot fi pe partea inferioara pubescente (Vezi fig.);

Radacinile fibroase si bine dezvoltate sunt colonizate de ciuperci formand micorize (simbioza intre ciuperci si radacinile plantei de coacaz). Planta de coacaz rosu are o inradacinare superficiala – marea majoritate a radacinilor se concentreaza in primii 30-45 cm adancime.

Dimensiuni, soiuri:

Coacazul rosu este un arbust a carui inaltime poate ajunge la 1 metru, in functie de soi.

Soiuri de coacaz rosu:  Rosu timpuriu, Jonkheer Van Tets, Red Lake, Rondom, Stantza, Houghton Castle, Jonkheer van Tets, Abundent, Rondom, etc.

Inmultirea coacazului rosu:

  • Prin butasire – primavara cu butasi de 1 an lemnificati sau butasirea in verde cu lastari semilemnificati. Pentru o mai buna inradacinare se poate utililiza un stimulator de inradacinare Radistim sau Atonik;
  • Prin marcotaj – se va aplica tehnica marcotajului prin musuroire;
  • Prin altoire – pe portaltoi de coacaz auriu ”cuisoare” (Ribes aureum).

Fertilizarea se face utilizand tehnologii si produse de la:  YARA.

Boli la coacaz:

Daunatori la coacaz:

Coacazul rosu-Ribes rubrum

Fig. 1 Coacazul rosu  (Ribes rubrum), coacaze

Coacazul rosu-Ribes rubrum

Fig. 2 Coacazul rosu (Ribes rubrum)

Coacazul rosu-Ribes rubrum

Fig. 3 Coacazul rosu (Ribes rubrum)

Coacazul rosu-Ribes rubrum

Fig. 4 Coacazul rosu (Ribes rubrum)

Coacazul rosu-Ribes rubrum

Fig. 5 Coacazul rosu (Ribes rubrum)

Coacazul rosu-Ribes rubrum

Fig. 6 Coacazul rosu (Ribes rubrum), planta obtinuta prin altoire si  condusa pe tulpina

Coacazul rosu-Ribes rubrum

Fig. 7 Coacazul rosu (Ribes rubrum)

Coacazul rosu-Ribes rubrum

Fig. 8 Coacazul rosu (Ribes rubrum)

Coacazul rosu-Ribes rubrum

Fig. 9 Coacazul rosu (Ribes rubrum), flori

Coacazul rosu-Ribes rubrum

Fig. 10 Coacazul rosu (Ribes rubrum), inflorescenta

Categorie: Pomi fructiferi

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Coacaz rosu (Ribes rubrum)

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii