Get Adobe Flash player

Horticultorul.ro

Apr 05 2010

Lamaiul de apartament (Citrus limon): ingrijire

lamai-citrus limonLamaiul (Citrus limon L.)

Face  parte din Familia Rutaceae, specie originara din Sud-Estul Asiei (Sudul Chinei si NV Indiei).
Lamaiul (Citrus limon-lemon) este o specie subtropicala. La noi in tara se cultiva ca planta de apartament. In lunile calduroase (15  mai – septembrie), lamaiul poate fi scos in balcon, curti, gradini (Vezi fig.). Florile de lamai sunt puternic si placut mirositoare “”aroma de lamaie.
Un lamai (Citrus limon-lemon) aduce bucurie maxima intrucat are in permanenta si in acelasi timp  “flori si fructe verzi si fructe coapte”. Pentru ca un lamai sa fructifice, trebuie sa aiba ca provenienta (un soi de lamai care fructifica). Pentru aceasta de va folosi una din metodele de inmultire vegetativa (butasire sau altoire). Lamaiul este o specie cu frunze persistente. Lamaiul isi depoziteaza substantele de rezeva in frunze, diferit de celelalte specii de pomi care depoziteaza substantele de rezerva in ramuri. Asadar pierderea frunzelor va afecta grav echilibrul plantei.

  • Lamaiul de apartament sau gradina (Citrus limon-lemon) o specie iubitoare de lumina, dar nu suporta lumina directa mai ales in zilele toride de vara, de aceea cand este scos afara, trebuie protejat de radiatia directa.
  • Lamaiul de apartament (Citrus limon-lemon) incepe sa creasca incepand cu temperaturi de 12-13°C, dar temperatura optima pentru cresteri este 23-30°C.  La temperaturi peste 35°C, lamaiul   nu mai creste intrucat  este stresat de temperaturile mult prea mari.
  • Lamaiul are o durata de viata de:   50-60 ani.

Substratul “pamantul” pentru lamaiul de apartament (Citrus limon-lemon):

Preferabil a se folosi un amestec format din: 2 parti pamant de padure (humus de padure) si o parte turba. O alta varianta ar fi substartul pe baza de turba din comert. Pe fundul ghiveciului se recomanda a aseza un start de doua degete de nisip – pentru un  drenaj corespunzator.

Udatul lamaiului  de apartament (Citrus limon-lemon):

Substratul “pamantul” trebuie mentinut in permanenta reavan. Udatul se va face cu apa la temperatura camerei – preferabil cu apa de ploaie. Daca nu dispunem de apa de ploaie si folosim apa de la robinet,  aceasta in general este tratata cu clor, iar clorul poate afecta lamaiul, pentru eliminarea clorului din apa – lasati sticla cu apa de la robinet 24 ore fara capac.

Fertilizarea lamaiului  de apartament (Citrus limon-lemon):

Fertilizarea se face cu ingrasaminte speciale pentru citrice.  Se poate folosi la fertilizare Substral pentru citrice. Daca nu aveti ingrasamant special pemntru citrice folositi in primii 3 ani un ingrasamant pentru plante decorative prin frunze sau unul universal iar in anul 4 traceti la un ingrasamant pentru plante cu flori – acesta ii va stimula inflorirea.

Fertilizarea se va face saptamanal in intervalul mai-octombrie si lunar in rest.

Insectele daunatoare pentru lamai (Citrus limon-lemon):

  • Afidele (paduchi mici de diverse culori) a caror prezenta se poate observa prin existenta unor pete lucioase si lipicioase aflate pe frunze sau flori). Afidele se combat cu succes cu insecticide ca Actara sau Mospilan.
  • Paduchele testos (cititi articolul specific);
  • Paduchele lanos (cititi articolul specific).
  • Acarieni (paianjeni minusculi) care se pot observa cu ajutorul unei lupe (acarienii tes o plasa fina de paianjen).  Se combat cu ajutorul lui MILBEKNOCK EC (0,6 ml intr-un litru de apa) sau Vertimec.

Fig. 1 Taierea si formarea coroanei la lamai

Taierea la lamai (formarea si intretinerea coroanei)

Cand lamaiul va atinge inaltimea de de 40 cm, ii vom ciupi sau “taia varful”, aceasta operatiune va stimula ramificarea. Din urmatoarele ramuri se vor alege 4 mai viguroase (restul se suprima), acestea se vor ciupi la cresteri de 25-30 cm, vor urma ciupiri ale ramurilor practic cam de doua ori pe vara (in functie de cresteri). Primele fructe apar pe ramificatiile de ordin 4-5 (in circa 3-4 ani de la inradacinare sau altoire).

Fructele “lamaile” se recolteaza cand culoarea acestora vireaza usor spre galben sau la culoarea galben complet – daca nu sunt recoltate cand sunt galbene (sau cand vireaza galben spre verde), fructele vor capata din nou culoarea verde si apoi iar se vor ingalbenii dupa o anumata perioada.

Atentie!!!

  • lamaiul va fi mutat (transvazat) primavara  “in functie de crestere” dintr-un ghiveci din ce in ce mai mare, pana va ajunde la un hardau din care nu se va mai muta. In hardau (ghiveciul cel mai mare) i se va schimba doar pamantul de la suprafata (primavara). Mutarea dintr-un ghiveci in altul se va face cu tot cu pamantul de pe radacini “cu balot”, la mutare nu se dejanjeaza pamantul de pe radacini si nici radacinile (nu suporta! risc de uscare);
  • primavara nu expuneti lamaiul direct la soare si la temperaturi mari, lamaiul are nevoie de acomodare-atunci cand apar schimbari de temperatura sau lumina, altfel isi va pierde frunzele;
  • nu udati lamaiul cu apa rece, exista riscul sa isi piarda frunzele;
  • lamaiul nu suporta curentul din camera, exista riscul sa isi piarda frunzele – nu amplasati lamaiul in usa sau in geam.

Iernarea lamaiului de apartament (Citrus limon-lemon):

Daca nu avem un loc in casa care sa satisfaca cerintele lamaiului fata de caldura si lumina pentru perioada rece “sfarsitul toamnei-inceputul primaveri”, vom duce lamaiul in casa inainte de caderea brumelor. Il putem depozita pe timp de iarna intr-un loc intunecos la temperatura de +10ºC. Cand lamaiul va inflorii trebuie sa ii asiguram o temperatura minima de +16ºC. Nu pastrati multe fructe pe lamai – intrucat este posibil ca frunzele acestuia sa nu poata hranii toate fructele.

Inmultirea lamaiului de apartament (Citrus limon-lemon):

Lamaiul_Lamaia_Citrus limon_1

Fig. 2  Lamaiul (Citrus limon)

Lamaiul_Lamaia_Citrus limon_ 'Meyer Lemon'_1

Fig. 3  Lamaiul (Citrus limon  ‘Meyer Lemon‘), la container

Lamaiul_Lamaia_Citrus limon_ 'Meyer Lemon'_2

Fig. 4  Lamaiul (Citrus limon  ‘Meyer Lemon‘)

lamaiul-floare

Fig. 5  Lamaiul (Citrus limon), flori

lamaiul-floare

Fig. 6  Lamaiul (Citrus limon), floare

lamaiul la container-ghiveci

Fig. 7  Lamaiul (Citrus limon), la ghiveci

lamaiul la container-ghiveci

Fig. 8  Lamaiul (Citrus limon), fructe verzi

lamaiul la container-ghiveci

Fig. 9  Lamaiul (Citrus limon), fructe coapte

lamaiul la container-ghiveci

Fig. 10  Lamaiul (Citrus limon), fruct  “lamaia”

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (6 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading ... Loading ...

Categorie: Arbori & Peisagistica

De la: Dan

2 responses so far

2 Responses to “Lamaiul de apartament (Citrus limon): ingrijire”

  1. lazalucon 20 Ian 2012 at 10:50

    foarte bune explicatiile, multumesc!

  2. Mihaion 30 Dec 2012 at 9:15

    Buna Dimineata!
    Am un lamai de cateva zile altoit de la magazin,
    nu stiu nimic despre ingrirea lui.
    Multumesc ptr. informatii.
    Cu stima!
    Mihai

Comments RSS

Leave a Reply

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.