Get Adobe Flash player

Horticultorul.ro

Apr 15 2010

Altoirea pomilor fructiferi primavara

Altoirea pomilor se face in doua perioade pe parcursul unui an: primavara (15 martie – mai) si vara-toamna (15.iulie-15.septembrie), in functie de perioada de altoire  difera si metoda de altoire – cu procentul cel mai pun de prindere.

Altoirea  pomilor

Altoirea este una din metodele de inmultire vegetativa a plantelor.

Altoirea este posibila datorita “calusului” (tesutul care conduce la vindecarea ranilor plantei).  Calusul apare prin punerea in contact a  zonelor  generative ale plantei si este determinat de catre celulele cambiale  “cambiu” (vezi Fig.).

In pomicultura altoitul se aplica atat pentru  inmultirea pomilor fructiferi cat si pentru schimbarea sortimentului (trecerea rapida de la un soi de pom la alt soi de pom, Vezi Fig.).  Altoirea se aplica din necesitatea de a avea in sol „pamant” un portaltoi:  viguros, care suporta diverse tipuri de sol, rezistent la seceta, in portaltoi vom aplica un altoi dintr-un soi cunoscut,  pe care ni-l dorim in gradina noastra (Jonathan, Golden, etc.).

Atat portaltoiul cat si altoiul trebuie sa provina din plante sanatoase (plante libere de viroze sau de cancer bacterian).

Portaltoii sunt diversi, exista si portaltoi obtinuti prin selectie (acestia se folosesc in pepiniere). Cele mai la indemana specii de portaltoi sunt cele care cresc fie spontan din samanta (franc) sau drajoneaza: corcodus, prun, visin, mar paduret, par paduret, etc. Este bine sa alegem portaltoi cu grosimi ce variaza intre 1.5-5 cm, daca portaltoiul este mai gros reusita poate fi mai mica (creste riscul expunerii la boli si imposibilitatea calusarii “vindecarii integrale” 1:1.)

Principalele specii de pomi si portaltoi lor

Pentru ca altoirea sa reuseasca in general trebuiesc folosite specii de altoi si portaltoi din aceiasi specie sau acelasi gen, ex.  (Malus-genul silvestris-specia), dar pentru mai multa sigurata folositi datele din tabelul de mai jos.

La fiecare specie de pomi corespunde un anumit tip de portaltoi, in tabelul de mai jos vom surprinde acest aspect:

Nr. crt. Specia (altoiul) Portaltoiul
1. Marul Marul franc (din samanta),  Marul paduret (Malus silvestris)
2. Parul Parul franc (din samanta), Parul paduret (Pyrus piraster), unele soiuri de gutui – nu orice gutui su afinitate cu parul
3. Gutuiul Gutuiul franc (din samanta), Soiuri de gutui utilizate si la par, Paducelul (imprima rezistenta la seceta)
4. Prunul Prunul franc (din samanta), Corcodusul, Piersic, Porumbarul, Zarzar
5. Caisul Cais franc (din samanta),  Prunul franc, Corcodus, Zarzar, Piersicul franc, Migdal, Porumbarul
6. Piersicul Migdal, Piersic franc (din samanta),  Corcodusul, Prun franc
7. Ciresul Ciresul franc (din samanta),  Ciresul salbatic-paduret (Cerasus avium), Visinul
8. Visinul Ciresul franc (din samanta),  Ciresul salbatic (Cerasus avium), Visinul

Atentie !!! In general pentru ca aceasta metoda sa aiba succes (pe anumite specii care se prind mai greu, ex. cires),  este bine ca portaltoiul sa fie  cat mai tanar (2-4 ani), cum a ajuns la grosimea de altoit (1,5-2,5 cm), facem altoirea.

Materiale si unelte necesare in altoire

-unelte: foarfeca horticola, foarfeca pentru ramuri groase, fierastrau horticol, briceag de altoit universal;

-materiale: portaltoiul, ramuri altoi, banda de altoit sau (banda izolatoare “banda pentru izolatii electrice”),  Mastic de altoit (Arborrin sau Potaben) sau Mastic preparat de noi dupa o reteta sau Ceara de altoit;

Reteta de mastic- ce se aplica la rece (nu trebuie incalzit la foc): 1 kg smoala, 200 g seu de vita; se topesc separat –fiecare in vasul sau, apoi calde se amesteca intr-un vas mare. In final va rezulta un mastic foarte bun ce nu carpa la temperaturi scazute.

Exista mai multe metode de altoite, dar doar cateva s-au impus pe scara larga.

Fig. I  Briceag de altoit universal

I. ALTOIREA SUB SCOARTA IN CAP DE ALOIRE (Vezi Filmul)

Este o metoda des folosita, intrucat este o metoda relativ usor de aplicat, rezultatele se vad repede 3-4 saptamani, asigura un procent mare de prindere „peste 90%”.

Atentie !!! Pentru o intelegere usoara a procedurii de altoire vizionati filmul de mai jos

Metoda se poate aplica in perioada: 15 martie-15 aprilie cu conditia ca afara sa fi fost cateva zile temperaturi de peste 10-15°C (pentru a pune seva in miscare) si a face coaja portaltoiului sa se dezlipeasca mai usor. Momentul cand facem altoirea – este preferabil sa fie intr-o zi cu temperaturi in jurul valoriilor de 10-15°C „zi calduroasa -insorita”. Cu cat altoirea se face mai devreme (luna martie), cu atat sansele de prindere sunt mai mari.

-        pentru aceasta metoda se vor folosi portaltoi cu ramuri ce au un diametru intre 1,5-5 cm;

-        ramurile altoi se  recolteaza inainte de pornirea in vegetatie, acestea se pot pastra la frigider  prin mai multe metode. Se recolteaza si se fasoneaza la 30-40 cm, se infasoara intr-o punga cat mai etans, iar baza se introduce intr-o sticla cu apa (sau in rumegus umed), se pot pastra astfel 3-4 saptamani. Ramurile altoi este bine sa fie recoltate de la pomi sanatori si de la soiuri valoroase ale caror fructe va plac. Ideal  este sa faceti altoirea imediat dupa recoltarea ramurilor altoi.

Fig. II  Sectiune prin portaltoi sau altoi

Etapele altoirii sub scoarta in cap de altoire

Fig. III   Etapele altoirii sub scoarta in cap de altoire (Vezi Filmul)

  1. Prima operatiune este acea de retezare la cep a portaltoiului (daca este o varga-faceti aceasta la 20-30 cm de la sol). Atentie ca ramura portaltoiului (poarta altoiul) sa aiba diametrul intre 1,5 si 5 cm. Retezarea se face perpendicular pe ramura cu ajutorul foarfecilor in functie de diametru sau cu fierastraul. Dupa retezare se face netezirea capului cu ajutorul briceagului de altoit – mai ales in zona de contracutit a foarfecii, unde coaja se rupe usor, Fig. 1;
  2. Relizarea in portaltoi a unei sectiuni longitudinale de circa 5 cm. Sectiunea se face cu ajutorul briceagului de altoit, pe care se apasa si se trage astfel incat sectiunea sa se faca pana la lemn. Fig. 1.;
  3. Se face dezlipirea coajei de o parte si de alta a sectiunii prin introducerea spatulei briceagului 2-3 mm sub coaja. Fig. 1;
  4. Altoiul (gros de  0,3-0,4 cm) se confectioneaza sub forma de pana ce are o sectiune oblica de aproximativ 4 cm. Sectiunea se face pe partea opusa a mugurelui bazal. Se mai poate indeparta coaja de o parte si de alta a sectiunii pana la cambiu (zona verde deschis), acest procedeu nu este obligatoriu dar ajuta la o mai buna prindere. Pe centru ramane totusi o portiune de coaja neatinsa, Fig. 2;
  5. Se face introducerea ramurii altoi in sectiunea longitudinala de pe portaltoi. Altoiul se introduce de sus in jos (ca intr-o teaca), ajutandu-ne si de spatula briceagului daca este cazul. Fig. 3;
  6. Legarea cu banda de altoit sau (banda izolatoare “banda pentru izolatii electrice”) a zonei de altoire  – de pe portaltoi, Fig. 4.
  7. Scurtarea ramurii altoi la 3-4 muguri, cu ajutorul foarfecii horticole. Fig. 4, si aplicarea masticului de altoit  Arborrin sau Potaben sau a unui mastic preparat de noi;
  8. Aplicarea pe capul de altoire  a masticului de altoit  Arborrin sau Potaben, sau a unui mastic preparat de noi sau ceara de altoit, daca totusi nu avem mastic sau ceara de altoit putem folosii ceara de la o lumanare bine incinsa  „topita” Fig. 4.

9. Odata cu pornirea in vegetatie se va observa daca mugurii altoiului pornesc si ei Fig. 5. Se poate intampla ca pomii care au grefati pe ei altoi sa porneasca cu 1-3 saptamani intarziere in vegetatie.

10. Odata cu cresterea ramurilor altoi, acestea se vor lega si fixa cu ajutorul unor tutori, pentru a prevenii ruperea acestora de catre vant.

11. Legatura (banda adeziva care asigura contactul intim) se va inlatura dupa cateva luni, atunci cand altoiul si portaltoiul au calusat (s-au unit) si zona altoita are tendinta de a creste peste banda.

Dezavantajele altoirii

- reusita altoirii nu este sigura (altoi se pot prinde sau nu), asa ca pentru situatiile cu nereusita vom face o noua altoire in vara  (daca este posibil) sau in primavara viitoare;

- ramurile altoi cresc repede si mai ales in situatia altoirilor din coronament (de schimbare de sortiment), exista riscul ca acestea sa se rupa usor datorita vanului. Cu cat se altoieste mai aproape de sol, cu atat riscul ruperii este mai mic;

- unii pomi se pot usca in urma unei altoirii nereusite.

!!! Atentie – Metoda nu garanteaza o prindere de 100 %  si exista riscul ca planta altoita (portaltoiul) sa fie grav afectata sau se usuce.

CITESTE SI ALTOIREA POMILOR VARA-TOAMNA

Fig. IV La o luna dupa altoire

Fig.  V  Zona punctului de altoire la 4 ani dupa altoire: A- altoire Par pe Par franc, B-altoire Prun pe Prun franc

Fig. VI Altoirea primavara in cap de altoire pentru schimbare de sortiment (procent de prindere 100%)

Ceara altoit

Fig. VII  Ceara pentru altoit

Banda altoit

Fig. VIII   Banda pentru altoit

Fig. IX Mastic de altoit si taiat “Arborrinn”

Procedeul de altoire, exemplificat video

CITESTE SI ALTOIREA POMILOR (VARA-TOAMNA)

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (15 votes, average: 4,67 out of 5)
Loading...Loading...

Categorie: Pomi fructiferi

De la: Dan

24 responses so far

24 Responses to “Altoirea pomilor fructiferi primavara”

  1. http://Soryy73.sunphoto.roon 06 Feb 2011 at 21:03

    superba postare….felicitari pt initiativa !!!

  2. nicu silvestruon 25 Feb 2011 at 22:58

    Sper sa fie de ajutor acest cleste pentru altoit : http://youtu.be/Ev-1bu3cTHk

  3. leonghoticuson 31 Mar 2011 at 6:30

    SOIURILE DE POMI ADUSE DIN IMPORT NU SANT BUNE DESI SANT ALTOITE PENTRU CA NU SANT ADAPTATE ZONEI SI TIPURILOR SE SOL DIN ROMANIA ALTOITUL AR FI MULT MAI EFICIENT DECAT RISIPA PE ACEI POMI FRUCTIFERI CE AU INVADAT PIETZELE DAR NU REZISTA LA VANT SI INTEMPERII DE IARNA

  4. Anaon 01 Mai 2011 at 19:44

    Cat costa altoirea? Pentru o ramurica?

  5. Anaon 01 Mai 2011 at 19:45

    Am pomi fructiferi si as dori sa sti cat costa altoirea. Stie cineva care este pretul pentru altoirea unei ramuri?

  6. vctorasulon 03 Mai 2011 at 13:05

    Ana,
    Sa altoiesti un pom nu este atat de greu, doar trebuie sa incerci conform indicatiilor de mai sus si in mod sigur vei reusi, daca nu tu atunci cineva apropiat. Probabil pentru tine nu conteaza costul altoirii dar gandeste-te la satisfactia pe care o vei avea.

  7. giorgelon 24 Mai 2011 at 19:31

    Am incercat iarna aceasta sa altoesc un prasad si sa primit!!
    Acuma sunt pasionat de altoire ,experimentez pe unde am posibilitate.Chiar azi am incercat sa altoesc un trandafir simplu cu unu Olandez.Super

  8. flaviuson 31 Iul 2011 at 0:28

    excelente informatii!! ma pun pe treaba. cred ca o sa ma prinda patima pe activitatea asta!
    succes celor care mai au astfel de preocupari!

  9. codoban denison 07 Dec 2011 at 14:16

    am inceput de un an sa altoiesc fara a sti prea multe si fara a ma documenta doar l am vazut si eu pe unu si m am apucat si eu am vreeo 10 reusite din 15 satisfactia e super nu exista zi sa nu i ating chiar si acum. vreau sa precizez ca niste notiuni elementare conteaza si pe urma multa practica fara graba si stres se reuseste , succes

  10. SAVUon 01 Ian 2012 at 16:52

    In primavara lui 2011 am altoit 7 pruni prin metoda de mai sus . Sau prins 5 care erau mai subtiri ,cam de 5-6cm, iar ceilalti 2 care erau mult mai grosi nu sau prins. Ce ma invata-ti sa altoiesc in ramurile mai subtiri din coroana sau sa renunt?

  11. SAVUon 01 Ian 2012 at 16:57

    In loc de pasta pentru altoit am folosit ceara de albine.

  12. adminon 03 Ian 2012 at 11:49

    Se poate si asa … exista ceara de altoit f buna

  13. adminon 03 Ian 2012 at 11:50

    Altoiti in ramurile mai subtiri 2-4 cm

  14. Rusan Vistianon 11 Mar 2012 at 14:23

    As vre sa va multumesc pentru detaliile date.Am altoit cind eram copil si meri sau prins.Acum osa incerc dupa metoda d-voastra.Va multumesc.

  15. Mariaon 25 Mar 2012 at 22:19

    Felicitari si multumesc! Ati redat foarte bine aceasta tehnica! Am inteles perfect! Multa sanatate si succes in tot ce intreprindeti!

  16. Chiracon 01 Apr 2012 at 20:16

    Foarte clara explicatia si filmuletele1 Sa va dea domnul sanatate!

  17. Adrianon 19 Sep 2012 at 17:55

    Mulțumim pentru tot.

  18. teodoron 25 Ian 2013 at 21:58

    altoiesc de vreo 4 ani prin metoda din figurile de mai sus.totul a inceput din curozitate.am desfacut un altoi care nu se prinse,fusese facut in urma cu un an de un nene care se pricepea.am incercat sa imit ceea ce am vazut acolo.surprinzator ciresul s-a prins ceea ce mi-a dat incredere si am incercat sa altoiesc din ce in ce mai mult disunand de multi portaltoi(terenuri lasate parloaga pe care au crescut meri,ciresi,peri toti salbatici ,bineinteles pintre maracini) .ulterior m-am documentat si reusitele au crescut la 90%.merita incercat !satisfactia incepe cu primele frunze crescute din altoi si nu mai zic de fructe;)

  19. makeon 28 Mar 2013 at 9:15

    foarte bine prezentat,drept pentru care va multumesc,am incercat si eu inainte de a ma documenta si nu am avut reusite decit sporadice.acuma abia astept sa se faca vremea buna ca sa folosesc cea ce am studiat .

  20. Igoron 08 Apr 2013 at 14:45

    Multumesc pentru informatie !!!

  21. linaon 14 Apr 2013 at 19:30

    multumesc mult pentru sfaturile foarte utile.voi incerca si eu.iubesc fructele,imi plce sa-mi ingrijesc sigura cei 100 de pomi pe care i-am plantat,chiar daca am serviciu,am animale plantez 15 ari de legume.

  22. stelicaon 15 Apr 2013 at 17:26

    FELICITARI PT ILUSTRATIA VIDEO CARE FCE CAT 1000 DE CUVINTE!

  23. Cristion 19 Apr 2013 at 14:12

    ma numesc Cristi si am 28 ani. Foarte pe intelesul tuturor acesti pasi! sunt pasionat si dupa ce am citit articolul acesta mi-am achizitionat cele necesare si am altoit un mar si un prun, si mi-a reusit la ambii :X cand am vazut primele frunzulite, satisfactia a fost foarte mare !

  24. constantinD Con 24 Feb 2014 at 10:26

    altoirea este usoara . daca respecti toate regulile osa ai satisfactia maxima .

Comments RSS

Leave a Reply

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.