Horticultorul.ro

Sep 25 2012

Migdalul (Amygdalus communis)

Familia: ROSACEAE

Denumire populara: Migdal

Denumire populara in alte limbi: engleza (Almond, Sweet almond), germana (Mandel), spaniola (Almendro), franceza (Amandier)

Denumire stiintifica: Amygdalus communis sin. Prunus amygdalus, Prunus dulcis

Origine, raspandire:

La origine migdalul provine din Asia Mica (Iran), Africa de Nord. Migdalul a fost cunoscut inca din antichitate de catre greci si romani.

Migdalul este o specie adaptata unui climat mai bland (Mediteranean).

Este raspandit la noi in tara in zonele: Tulcea, Ostrov, Constanta, Arad, Salaj, Bihor, Buzau, Prahova (Pietroasele). Se poate cultiva in zone mai calde Bucuresti, Oradea, Arad, Timisoara, Statiunile de pe Litoral, etc.

Cel mai mare producator de migdale este SUA.

Utilizare

Specie pomicola:

–        se consuma samburii. O suta de grame de samburi are o valoare energetica de 570 kcal. Samburii de migdale contin: 15-36% proteine, grasimi 30-60%; carbohidrati 7-20%, vitamine (A, B-urile), saruri minerale (Fe, K, P, Mg) si amigdalina 3%.

–        se utilizeaza ca portaltoi pentru piersic si cais.

Conditii de crestere:

–        Nu este pretentios fata de sol.

–        Specie rezistenta la seceta datorita  sistemului radicular dezvoltat pe orizontala;

–        Planta iubitoare se soare.

Particularitati pomicole:

–        Florile provin din muguri floriferi si sunt hermafrodite. Soiurile de migdal sunt in general autosterile (nu polenizeaza cu propriul polen) de aceea este necesara cultivarea mai multor soiuri asociate;

–        Polenizare entomofila – are nevoie de insecte (albine) pentru polenizare;

–        Fructifica la circa 3 ani dupa plantare ;

Fructul este o drupa de 3-4 cm lungime si un diametru de 2 cm. Fructul are un sambure mare, iar miezul samburelui este comestibil (Vezi Fig. 1);

Soiuri de migdal:

YXL, Texas, Lovrin, Printesa, Mercur, Meteor, etc.

Fertilizarea se face utilizand tehnologii si produse de la:  YARA,   Sumi Agro, Nufarm.

Boli si daunatori

Boli: Mumificarea fructelor (Monilinia fructigena), Basicarea frunzelor  (Taphrina deformans)Ciuruirea bacteriana a frunzelor (Xanthomonas campestris pv. pruni; Pseudomonas syringae pv. morsprunorum; Xanthomonas arboricola pv. Pruni), Rapanul piersicului (Venturia carpophila); etc.;

Daunatori: Afide; Paduchi testosi; Molia orientala a fructelor (Cydia molesta sin. Grapholita molesta); Molia vargata a piersicului (Anarsia lineatella), Cariul scoartei (Scolytus rugulosus), etc.

Inmultirea:

–        Prin altoire – pe portaltoi de migdal franc (obtinut din samanta), piersic franc,  mirobolan, prun franc.

–     Pentru o prindere buna a puietilor de migdal (sau a pomilor altoiti pe portaltoi de migdal franc) este bine sa se faca plantarea acestora de toamna.

Recoltarea fructelor de migdal:

Recoltarea fructelor se face cand mezocarpul (partea carnoasa-verde) crapa iar migdala se desprinde usor (Vezi Fig. 1).

La 1-2 zile dupa recoltare este obligatorie separarea migdalelor (a samburelui de partea carnoasa) si uscarea timp de 2-3 zile.

Migdalele se vor sulfita cu (fum de sulf) si se vor ambala in saci.

Pastrarea se face in camere  intunecoase, cu aerisire permanenta, racoroase si uscate.

Migdalul_Almond_Amygdalus communis_migdal_migdale_2

Fig. 1 Migdalul (Amygdalus communis)

Migdalul_Almond_Amygdalus communis_migdal_migdale_3

Fig. 2 Migdalul (Amygdalus communis)

Migdalul_Almond_Amygdalus communis_migdal_migdale_4

Fig. 3  Migdalul (Amygdalus communis)

Migdalul_Almond_Amygdalus communis_migdal_5

Fig. 4  Migdalul (Amygdalus communis)

Migdale_migdala_inmultire migdal_portaltoi

Fig. 5  Migdale

Categorie: Pomi fructiferi

De la: Horticultorul

No responses yet

Comments RSS

Leave a Reply

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.