Horticultorul.ro

apr. 08 2019

Pachet tehnologic pentru combaterea  rapănului și făinării  în livada de măr

Fungicide de top, pentru o protecție de excepție a livezii

În ultimii ani, făinarea și rapănul mărului au produs numeroase probleme în livezile românești. Lăsate netratate sau aplicând tratamente ineficiente, aceste boli pot duce chiar la pierderi totale. Pentru aceasta, compania BASF vine în sprijinul pomicultorilor cu un nou pachet tehnologic promoțional, destinat combaterii eficiente a rapănului și făinării la măr.


Pachetul este compus din fungicidele Delan® Pro (10 litri) și Sercadis® (1 litru). Este suficient pentru tratamentul unei suprafețe de 4 hectare și oferă beneficiul unul discount suplimentare de 5%, comparativ cu achiziția individuală a produselor.

Care sunt simptomele rapănul mărului

Rapănul este cauzat de ciuperca Venturia inaequalis. Poate apărea chiar de la începutul primăverii, iar dezvoltarea sa este favorizată de umiditate. Este probabil cea mai răspândită boală a mărului. Infecțiile apar pe toată perioada de vegetație.

Rapănul mărului poate ataca foarte rapid toate organele tinere ale unui pom. Culturile netratate pot fi compromise rapid. Simptomele se manifestă sub formă de pete mici, de culoare cenușie-măslinie ce apar mai întâi la baza frunzelor, pe latura dorsală. Odată ce petele cresc în dimensiune, frunzele capătă nuanțe maronii și cad înainte de vreme.

Și florile de măr sunt atacate în același fel. Petele apăr mai întâi pe sepalele acestora. Fructele pot căpăta și ele pete cenușii-măslinii. Acestea inițial au o textură catifelată și mai târziu capătă o crustă. Petele se extind, deformând, uscând și crăpând fructele, iar pulpa acestora va avea în ultimă instanță un gust fad.

Care sunt simptomele atacului de făinare la măr

Făinarea mărului este produsă de ciuperca Podosphaera leucotricha. Aceasta poate ierna sub formă de miceliu de rezistență, pentru ca primăvara devreme să producă noi infecții, dacă are parte de condiții favorabile. Făinarea poate apărea pe toată durata perioadei de vegetație, iar primele tratamente pentru prevenirea ei se vor face în faza de dezmugurit.

Frunzele și lăstarii tineri sunt organele atacate în special de făinare. Însă pot fi afectate atât acestea, cât și florile sau fructele tinere. Odată infectate, organele atacate vor fi acoperite de o pulbere albicioasă. Aceasta își schimbă treptat culoarea în gălbui.

 

Frunzele cu făinare își îndoaie vârfurile și marginile spre partea superioară și se usucă înainte de vreme. Lăstarii atacați de făinare capătă o nuanță maronie, iar vârfurile lor se îndoaie ca un cârlig. Dacă făinarea atacă florile, acestea se deformează și se usucă. Merele sunt atacate de făinare când soiul respectiv este sensibil și infecția este puternică; în acest caz, creșterea lor este oprită. După un timp, merele atacate vor cădea din pom.

Caracteristicile fungicidelor din pachetul promoțional BASF

Fiind vorba de boli foarte păgubitoare, cel mai bun mod de combatere este tratamentul cu produse fungicide. Printre fungicidele de top în combaterea rapănului și făinării se numără produsele BASF, care fac parte acum dintr-un nou pachet promoțional pentru cultura de măr și oferă o protecție eficientă și un cost avantajos

Sercadis® este un fungicid inovator, lansat anul trecut în România. Conține fluxapiroxad, o substanță activă inovatoare, ce oprește producția de energie a agenților patogeni, dezvoltarea miceliului și germinarea sporilor. Sercadis® are o mobilitate unică în plantă și acționează atât translaminar, cât și acropetal. După aplicare, produsul formează depozite la suprafață. Acestea se redistribuie în timp și ajută și la protecția noilor creșteri. Astfel, protecția împotriva rapănului și a făinării este una de încredere.

Produsul se poate aplica într-o fereastră largă, având o bună compatibilitate cu alte fungicide și fiind rezistent la spălare. Se pot face maxim 3 tratamente la măr cu Sercadis®, păstrând un interval de cel puțin 7 zile de de pauză între ele, de la deschiderea mugurilor și până la începutul coacerii fructelor. Doza omologată de aplicare este de 0,25 – 0,3 l/ha.

Delan® Pro este un fungicid cu tehnologie proactivă, deosebit de eficient în combaterea rapănului la păr. Produsul conține 125 g/l ditianon și 561 g/l fosfonați de potasiu. Cele două substanțe active au moduri diferite de acțiune. Ditianon are efect preventiv, inhibând germinarea sporilor. Fosfonații de potasiu au un efect sistemic și mod dual de acțiune, ce implică atât efecte de neutralizare a fungilor, cât și o stimulare a sistemului de apărare a plantelor.

Acest fungicid rezistă chiar și în cazul ploilor abundente, oferind o protecție de încredere livezii de măr. Mai mult, efectele sinergice ale celor două substanțe active asigură o performanță proactivă pentru o protecție sporită împotriva rapănului. Produsul poate fi aplicat preventiv la plantațiile de măr şi păr pentru combaterea rapănului pe perioada de vegetație cuprinsă între BBCH 53 – 81, respectiv de la faza de înmugurire: frunzele verzi care acoperă petalele vizibile, până la faza de început a coacerii fructelor: apariția nuanței deschise a culorii de bază specifice soiurilor. Se pot face maxim 6 tratamente pe an cu Delan® Pro, păstrând un interval de pauză de 5-10 zile între ele.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (6 votes, average: 4,67 out of 5)
Încarc...

Categorie: Pomi fructiferi

De la: Parteneri

Comentariile sunt închise pentru Pachet tehnologic pentru combaterea  rapănului și făinării  în livada de măr

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.