Horticultorul.ro

Sep 20 2016

Recoltarea gutuilor – momentul optim

Recoltarea gutuilor_150Gutuile sunt printre ultimele fructe care se coc din livada sau gradina noastra, acestea fiind rezistente la temperaturile apropiate inghetului. Temperaturile scazute imbunatatesc gustul, savoarea si parfumul gutuilor.

Fructul de gutuie este diform, acoperit cu puf, colorat in verde in perioada de dezvoltare si galben la maturitate.

Recoltarea gutuilor se face manual, este de preferat ca fructele culese sa se aseze direct in laditele in care se doreste pastrarea, evitand astfel lovirea si deteriorarea lor.

Recoltarea gutuilor se face diferit in functie de soiul cultivat, perioada recoltarii poate incepe in luna septembrie si dureaza pana  la inceput de noiembrie.

Pentru a indentifica momentul optim de recoltare ne putem orienta in functie de:

culoarea fructelor este primul semn care indica un moment optim pentru  recoltarea gutuilor;

puful existent pe fructe se poate sterge cu usurinta cand gutuia a ajuns la maturitate. Recoltarea fructelor mai devreme face ca puful sa ramana aderent la coaja, acesta putand fi indepartat doar impreuna cu aceasta, pierzand astfel o parte din vitaminele existente in fruct si concentrate in coaja;

mirosul fructelor este foarte puternic cand acestea sunt maturate;

– desprinderea fructelor de gutuie de ramura se face cu mare usurinta cand acestea sunt coapte. Desprinderea fructelor de ramurile de rod se face cu atentie sporita, astfel incat acestea sa nu fie afectate, diminuand astfel capacitatea de rodire din anul urmator;

– gutuile sunt fructe climacterice (se coc si dupa ce sunt culese), astfel recoltarea lor se poate face si cand acestea nu sunt ajunse la maturitatea deplina.

Se recomanda recoltarea fructelor de gutui cand sunt coapte deplin, intrucat gustul si aroma maxima se obtin cand ajung la maturitate  in pom.

Pastrarea gutuilor se poate realiza 2-3 luni in ladite sau cosuri, amplasate in spatii racoroase.

Recoltele de gutui pot fi influentate negativ de doua boli foarte agresive cu pomul: Focul bacterian care este o boala grava cauzata de bacteria Erwinia amylovora si Patarea bruna a frunzelor de gutui (Diplocarpon maculatum).

Recoltarea gutuilor

Fig. 1 Recoltarea gutuilor

Recoltarea gutuilor

Fig. 2 Recoltarea gutuilor

Recoltarea gutuilor

Fig. 3 Recoltarea gutuilor

Recoltarea gutuilor

Fig. 4 Recoltarea gutuilor

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (8 votes, average: 4,13 out of 5)
Se încarcă...

Categorie: Pomi fructiferi

De la: Dan

No responses yet

Comments RSS

Leave a Reply

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.