Horticultorul.ro

Sep 17 2016

Recoltarea merelor

Recoltarea merelor_150Sezonul de recoltare al merelor tine de vara pana toamna, el variaza intre lunile iulie-octombrie, inainte de venirea primului inghet, in functie de soiul de mar si intrebuintarea acestuia.

Merele de vara se culeg incepand din luna iulie, inainte de a ajunge la maturitate deplina (in parga – cu o saptamana inainte de a ajunge la maturitate),  ele urmand a se matura pe durata pastrarii si vanzarii. Merele culese in parga au pulpa ferma, crocanta (nu fainoasa – malaiata), cu rezistenta mare la transport.

Intarzierea recoltarii merelor de vara conduce la alterarea pulpei, facand-o fainoasa-malaiata.

Merele de toamna/iarna se culeg toamna (septembrie-octombrie), inainte de a ajunge la maturitatea fiziologica (cu 6-10 zile inainte), merele “in parga” la maturitate tehnica acestea fiind soiurile de iarna care se preteaza cel mai bine la pastrare o perioada mai indelungata (6-7 luni) in depozite.

In functie de soiul/varietatea cultivata, merele ajung la maturitate dupa 100-180 zile de la inflorire.

Primele mere coapte sunt cele care cresc pe exteriorul coroanei, pe partea sudica (insorita) a acesteia, cele din centru ajung mai tarziu la maturitate (1-2 saptamani).

Maturitatea merelor difera in functie de soiul cultivat dar si de conditiile meteorologice.

Identificarea /notarea perioadei de inflorire (primavara) si cunoasterea perioadei de maturare a soiului  cultivat, ne ajuta la o recoltarea intr-o perioada optima.

In cazul in care nu este notata perioada de inflorire, nu se cunosc detalii despre soiul/varietarea de mar cultivat si merele sunt culese pentru  pentru consumul curent, nu pentru pastrare, recoltarea se poate realiza tinand cont de mai multi factori:

dimensiunea fructului – dimensiunile specifice varietatii cultivate indica momentul optim de recoltare;

culoarea fructului – o culoare uniforma, speficica soiului, indica perioada optiam de recoltare;

culoarea semintelor – semintele de culoare maro indica fructe coapte, cele necoapte su semintele albe;

desprinderea usoara de ramura – cand marul se desprinde usor de pe ramura prin simpla rasucire a coditei, suntem siguri ca este perioada buna de recoltare;

degustarea fructului – cand pulpa fructului este crocanta dulce si zemoasa putem incepe recoltarea.

Pentru recoltarea merelor trebuie sa tinem cont de:

momentul din zi – dimineata si dupa amiaza, cand temperaturile nu sunt foarte ridicate sunt considerate momentele optime pentru recoltarea merelor;

conditiile meteo trebuie sa fie favorabile (fara risc de precipitatii), merele culese cu apa pe ele prezinta risc de imbolnavire;

recoltarea manuala a merelor se impune pentru a preveni deteriorarea acestora;

– recoltarea de la exteriorul spre interiorul coroanei.

Recoltarea merelor_1

Fig. 1 Recoltarea merelor

Recoltarea merelor_2

Fig. 2 Recoltarea merelor

Recoltarea merelor_3

Fig. 3 Recoltarea merelor

Recoltarea merelor_4

Fig. 4 Recoltarea merelor

Fig. 1 Recoltarea merelor

Fig. 5 Recoltarea merelor

Fig. 1 Recoltarea merelor

Fig. 6 Recoltarea merelor

Fig. 1 Recoltarea merelor

Fig. 7 Recoltarea merelor

Fig. 1 Recoltarea merelor

Fig. 8 Recoltarea merelor

Fig. 1 Recoltarea merelor

Fig. 9 Recoltarea merelor

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (10 votes, average: 4,70 out of 5)
Se încarcă...

Categorie: Pomi fructiferi

De la: Dan

No responses yet

Comments RSS

Leave a Reply

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.