Horticultorul.ro

sept. 26 2010

Soiuri de mar „Ionathan sau Jonathan”

Denumire populara: Mar

Denumire stiintifica: Malus domestica

Denumire  soi: Ionathan „Jonathan”

Origine: soi originar din USA

Vigoarea pomului: soi cu vigoare mijlocie

Ramurile de rod: in mare poarte de tip „ramuri lungi”

Perioada maturarii fructelor: soi de iarna, dupa 25 septembrie

Marimea fructului: este mijlocie, fructe de peste 170 grame (Vezi Fig. 7)

Culoarea fructului “pielitei”: de un galben-auriu, acoperit partial sau in totalitate cu rosu

Forma fructului: sferica spre tronconica

Gustul: dulce, usor acidulat, intens aromat

Pulpa: alba, crocanta, suculenta, fina

Pastrarea fructelor: fructele pot fi pastrate circa 6 luni de la recoltare

Utilizare: consum in stare proaspata

Fertilizarea pomilor fructiferi: se va face utilizand tehnologiile de fertilizare dezvoltate de: YARA,  Sumi Agro, Nufarm.

Boli si daunatori: soi de mar sensibil la fainarea marului (Podosphaera leucotricha)

Varietati:

–        Ionared (o veriatie mugurala a soiului Ionathan), cu fructe colorate intr-un rosu mai intens

–        Ionathan 26: soi obtinut la SCPP Baia Mare, este un pom cu vigoare mijlocie spre mica, iar fructele sunt de un rosu intens si stralucitor. Soi mai rezistent la fainare, comparativ cu Ionathan „Jonathan”.

Siul de mar Ionathan 'Jonathan' varietatea Ionared

Fig. 1 Soiul de mar Ionathan ‘Jonathan’ varietatea Ionared

Fig. 2 Soiul de mar Ionathan ‘Jonathan’

Fig. 3 Soiul de mar Ionathan ‘Jonathan’ (zona coditei)

Fig. 4 Soiul de mar Ionathan ‘Jonathan‘ -zona caliciala (botul marului)

Fig. 5 Soiul de mar Ionathan ‘Jonathan’ (in sectiune)

Soiuri de mar_Ionathan_Jonathan_sectiune

Fig. 6  Soiul de mar Ionathan ‘Jonathan’ (in sectiune)

Soiuri de mar_Ionathan_Jonathan_greutate

Fig. 7  Soiul de mar Ionathan ‘Jonathan‘, greutate

Categorie: Pomi fructiferi

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Soiuri de mar „Ionathan sau Jonathan”

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.