Horticultorul.ro

mart. 31 2010

Taierea la Zmeur (Rubus idaeus)

Taierea la zmeur (Rubus idaeus L.)

Este o lucrare sezoniera care se face primavara ( martie-aprilie).

Zmeurul are cresteri anuale (tulpinile anuale) care pornesc din niste muguri aflati pe radacina numiti muguri adventivi (muguri care se dezvolta in alta parte a plantei decat zona aeriana).  Aceste tulpini anuale prezinta muguri micsti (mugure din care vor lua nastere atat flori cat si lastari) in cazul zmeurului se vor dezvolta lastari pe care se vor gasii flori atat la subsuoara frunzelor cat si in varf.

Particularitatile taierii:

  • se taie de la sol tulpinile uscate complet  (in varsta de doi ani care au avut fructe in anul anterior, Vezi fig.). Acestea ies in evidenta dupa faptul ca au pe ele micii lastari pe care au fructificat anul anterior.
  • se suprima de la baza tulpinile anuale (tulpini inca verzi) cu diametru < 0,4 cm si  cele cu  o inaltime < 0,7 m. Acestea sunt tulpini ce pot da rod putin sau deloc si nu fac decat sa consume si sa indeseasca plantatia
  • pentru tulpinile anuale ramase se asigura o densitate de 20 cm intre acestea (Vezi fig.), astfel se procedeaza la taieri pentru a ajunge la densitatea optima
  • daca iarna trecuta a fost grea (cu temperaturi scazute) partea superioara a tulpinilor anuale (tulpini ce urmeaza sa rodeasca) s-a uscat astfel se procedeaza la taierea zonei uscate.
  • daca se doreste esalonarea productiei de fructe de zmeur pe o perioada mai lunga, o parte din tulpinile alese pentru fructificare se vor scurta la 40 cm, astfel tulpinile scurtate vor fructifica mai tarziu.
taierea la zmeur-tulpini uscate complet

Fig. 1 Taierea de primavara  la zmeur, tulpini care au fructificat si sunt complet uscat

taierea la zmeur-tulpini uscate complet

Fig. 2 Taierea de primavara  la zmeur, distanta intre tulpinile ramase

taierea la zmeur-tulpini uscate complet

Fig. 3 Taierea de primavara  la zmeur, cultura

Categorie: Pomi fructiferi

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Taierea la Zmeur (Rubus idaeus)

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.