Horticultorul.ro

iul. 24 2019

CORAGEN și AVAUNT 150 EC – Soluția ideală pentru combaterea dăunătorilor Ostrinia nubilalis și Helycoverpa armigera la porumb

Ce pagube provoacă acești dăunători și de ce este importantă combaterea lor?

Ostrinia nubilalis și Helycoverpa armigera sunt 2 dăunători polifagi, fluturi noctuizi și care provoacă pagube directe însemnate, de până la 40% din producția de porumb boabe. Atacul acestor dăunători pot provoca și pagube indirecte și de cele mai multe ori, pagubele indirecte sunt cele mai importante, putând chiar să compromită producția în cazul unui atac foarte puternic. În cazul ambilor dăunători, pagubele directe sunt produse de către larve.

Ostrinia nubilalis (Sfredelitorul porumbului) – prezintă 2 generații pe an în zonele sudice și centrale ale României. Prima generație apare în lunile iunie – iulie și cea de-a doua în luna august, iar larvele atacă tulpina și știuleții.

La prima generație, ouăle sunt depuse pe partea inferioară a primelor 8-10 frunze, iar după eclozare, larvele se deplasează spre teaca frunzei, perforează tulpina, sapă galerii în tulpină și se hrănesc cu măduva plantei. Tulpinile atacate se frâng, iar acest lucru impiedică recoltarea mecanizată.

Generația a doua manifestă atac la știulete, în zona bracteelor și a peduncului, știuleții atacați rămânând mai mici. Atacul larvelor pe știuleți favorizează instalarea agenților patogeni, în special ciuperci din genul Fusarium și Aspergillus, iar în anii cu precipitații însemnate intensitatea atacului este sporită. Aceste ciuperci produc micotoxine ca aflatoxină sau fumonizină, ce pot afecta atât sănătatea omului cât și a animalelor.

Helycoverpa armigera (Omida fructificațiilor) – este o specie polifagă care atacă peste 120 specii de plante cultivate și spontane, printre care și porumbul. Adulții sunt migratori și pot parcurge distanțe mari de peste 100 km, prezintă 2-3 generații pe an, iar larvele invadează știuleții și consumă boabele și mătasea, de la vârf spre bază. De asemenea, în urma atacului apar frecvent infecții cu agenții patogeni amintiți mai sus, care produc micotoxine ți pot face imposibilă vânzarea producției.

 

COMBATEREA DĂUNĂTORILOR ȘI IMPORTANȚA EI

În ultimii ani, o mare parte din fermierii care cultivă suprafețe importante cu porumb au introdus tehnologia de lucrări minimum tillage, fapt ce a favorizat creșterea populațiilor de dăunători, deoarece aceștia iernează în primii 25 cm din sol sau în resturile vegetale. Practicarea monoculturii este de asemenea o alta verigă tehnologică care a favorizat înmulțirea populațiilor de dăunători. Pentru a evita pierderile cantitative și calitative provocate de acești dăunători, sunt necesare atât măsuri agrotehnice preventive cât și măsuri curative, de combatere în vegetație a dăunătorilor.

Compania FMC este lider de piață în segmentul de insecticide pentru cultura de porumb, cu o cotă de piață de 67% conform datelor Kleffmann și va pune la dispoziție 2 insecticide revoluționare: Coragen și Avaunt, care combat excelent dăunătorii, încă de la prima aplicare.

Insecticidul Coragen este omologat în România la cultura de porumb pentru combaterea dăunătorilor Ostrinia nubilalis și Helycoverpa armigera și are un mod de acțiune diferit de cel al celorlalte insecticide cunoscute, iar insecticidul Avaunt este omologat în mai multe țări din Uniunea Europeană pentru combaterea acestor dăunători la porumb, în România procedura de extindere a etichetei și pentru acești dăunători fiind în curs de desfășurare.

Coragen actionează prin contact, ingestie și absorbție cuticulară și combate eficient dăunătorii în toate stadiile de dezvoltare: ouă, larve și adulti.

Inhibarea hrănirii insectei survine rapid, chiar de la câteva minute după ingerare și este urmată apoi de paralizia mușchilor, letargie generală și în final moartea dăunătorului.

Prin modul său specific de acțiune, Coragen oferă o protecție excelentă a culturii și de lungă durată, pentru un interval de până la 21 de zile, în funcție de momentul aplicării.

Insecticidul Avaunt acționează prin contact și ingestie, iar după ce pătrunde în organismul dăunătorului produce un  efect neurotoxic ireversibil. După bioactivarea substanței active, dăunătorul își întrerupe rapid hrănirea, paralizează și în scurt timp moare.

Insecticidul Avaunt asigură o protecție excelentă a culturii tratate și are un efect puternic asupra ouălor și larvelor de lepidoptere în toate stadiile de dezvoltare.

Luând în calcul faptul că acești dăunători își fac apariția în perioadele călduroase de vară, insecticidele Coragen și Avaunt prezintă un mare avantaj și se diferentiază de piretroizii de sinteză prin faptul că pot fi aplicate cu eficacitate maximă și la temperaturi ridicate, de peste 25°C, acestea fiind eficiente până la temperaturi de 33-34°C.

Prin faptul că insecticidele Coragen și Avaunt combat dăunătorii în toate stadiile de dezvoltare: ouă, larve și adulți și oferă o perioadă lungă de protecție, un singur tratament cu Avaunt sau Coragen pot înlocui 2 sau chiar 3 tratamente cu alte insecticide.

Datorită faptului că insecticidele Avaunt și Coragen au moduri de acțiune diferite și protejează polenizatorii și paraziții naturali ai dăunătorilor, acestea sunt alegerea ideală pentru utilizarea în programele de combatere integrată a dăunătorilor.

Utilizarea sistematică a insecticidului Coragen în alternanță cu insecticidul Avaunt evită riscul apariției insectelor rezistente și diminuează drastic populațiile de dăunători și presiunea atacurilor pe viitor.

 

Cătalin Viziru – manager distributie nationala FMC Agro Romania

Categorie: Agricultura

De la: Parteneri

Comentariile sunt închise pentru CORAGEN și AVAUNT 150 EC – Soluția ideală pentru combaterea dăunătorilor Ostrinia nubilalis și Helycoverpa armigera la porumb

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii