Horticultorul.ro

feb. 02 2019

Orezul comun (Oryza sativa): descriere, poze, utilizare

Familia: POACEAE, GRAMINEAE

Denumire populara: Orezul comun, Orez asiatic

Denumire populara in alte limbi: engleza – Rice, Paddy;  germana – reis.

Utilizare: cereale, aliment de baza, dulciuri, bauturi alcoolice, faina de orez, Sushi, etc.

Denumire stiintifica: Oryza sativa

Origine

Originea orezului se pare ca ar fi specia spontana ‚salbatica de orez’ Oryza rufipogon care se regaseste in Sudul si Sud-Estul Asiei. Cele mai vechi inregistrari privind domesticirea orezului dateaza din anii 5.000-6.000 i.Hr din sudul Chinei.

Orezul este cea mai raspandita si cultivata cereala in zonele tropicale. In India orezul este cunoscut sub numele de ‚ dhanya’ in traducere „sustinatorul rasei umane”. Orezul este aliment de baza in Asia unde este consumat de o populatie de miliarde de oameni..

Orezul se cultiva si in zona temperata inclusiv in Romania unde suprafetele cultivate au crescut dupa 1945.

Sortimentul de soiuri de orez conform I.S.T.I.S: Insubria,  Emma, Cammeo, Catullo, Cleopatra, Calliope , Rotund, Keope,  etc.

Zone in care se cultiva orezul

Arealul de cultura este Sudul Campiei Romane – Lunca Dunarii.

Factori Ecologici Limitativi:

Temperatura (caldura) – orezul se incadreaza la plante pretentioase fata de caldura.

Orezul  (Oryza sativa) germineaza incepand cu 10 ºC. Temperaturile optime pentru germinare sunt situate in intervalul 22-24 ºC (germineaza in  7 zile).

Orezul  (Oryza sativa) prefera temperaturi in intervalul 20 …  30ºC. Temperatura minima suportata este de 10ºC iar cea maxima 35ºC.

In perioada infloritului sunt necesare temperaturi de 20-30 ºC.

Lumina: Orezul  (Oryza sativa) este o specie cu temperament de lumina (prefera locurile insorite). Este o planta de zi neutra (12-14 ore/zi).

Umiditatea (apa):

Irigarea este obligatorie la cultura de orez deoarece planta are necesitati forte mari de apa intrucat orezul se cultiva in submersiune (acoperirea solului cu un strat de apa care stagneaza o perioada limitata).

Solul – orezul se cultiva inclusiv pe soluri saraturate. Planta prefera solurile lutoase cu drenaj deficitar.

Reactia solului: orezul prefera un pH intre 5.5-6.8 dar vegeteaza in valori mai largi de pH intre 5-8;

Descriere:

Porumbul este o specie erbacee anuala monocotiledonata.

  • Boabele de orez sunt utilizate decorticate si albite prin șlefuire – polizare. Fructul este o cariopsa elipsoidala care prezinta invelisul exterior ‚paleele’, prezinta ariste (formatiune alungita ‚teapa’ cu care se termina spicele) Vezi fig. Cariopsa are pericarpul (invelisul exterior) de culoare maronie, motiv pentru care se efectueaza procesarea prin slefuire,  albind astfel boabele;
  • Tulpina la orez este un pai (goala pe dinauntru) prezinta canale aerifere (ajuta la respiratie pe perioada cat terenul este inundat),  cilindric, cu 6-7 internoduri, inalta de 0,5-1,3 m (Vezi fig.).
  • Frunzele de orez sunt liniare, au tecile lungi si prezinta canale aerifere (ajuta la respiratie pe perioada cat terenul este inundat), Vezi fig.;
  • Florile de orez sunt grupate intr-o inflorescenta de tip panicul cu spiculete ce au o singura floare, au 6 stamine, glume 2 (frunzisoare ‚bractee’ membranoase care stau la baza spiculetului), dureaza 1-2 saptamani,  infloreste in iulie-august in functie de soi.
  • Orezul dezvolta: o radacina fasciculata care prezinta canale aerifere (ajuta la respiratie pe perioada cat terenul este inundat).
  • Orezul infrateste (3-6 frati) la 2 saptamani de la rasarire.

Fertilizarea se poate face utilizand tehnologii si produse de la: YARA.

Recoltarea orezului se face in  Septembrie-Octombrie cu combina pentru cereale paioase.

Inmultirea si infiintarea culturii de orez (intreg ciclul de cultura are o perioada de vegetatie de 100-140 zile):

  • Semanat in Mai. Orezul germineaza si in apa.
  • Rasad plantat dupa 15 Mai.

Boli la orez: Arsura bacteriana a orezului (Xanthomonas oryzae pv. oryzae), Arsura orezului (Pyricularia oryzae), Fuzarioza orezului (Fusarium roseum f. sp. cerealis), Patarea bruna a orezului (Helminthosporium oryzae), Patarea frunzelor (Cercospora oryzae), etc.

Daunatori la orez: Musculita orezului (Hydrellia griseola), Tantarul orezului (Chironomus plumosus), Melcul de iaz (Lymnaea stagnalis), etc.

Fig. 1 Orezul comun (Oryza sativa)

Fig. 2 Orezul comun (Oryza sativa)

Fig. 3 Orezul comun (Oryza sativa)

Fig. 4 Orezul comun (Oryza sativa)

Fig. 5 Orezul comun (Oryza sativa)

Fig. 6 Orezul comun (Oryza sativa)

Fig. 7 Orezul comun (Oryza sativa)

Fig. 8 Orezul comun (Oryza sativa)

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, average: 5,00 out of 5)
Se încarcă...

Categorie: Agricultura

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Orezul comun (Oryza sativa): descriere, poze, utilizare

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.