Horticultorul.ro

ian. 28 2012

Sa producem mult dar … ce facem cu productia?

Sa producem mult dar … ce facem cu productia?

Economia nu isi poate reveni fara consum. Este o afirmatie pe care a sustinut-o si Karl Marx, intemeietorul socialismului stiintific.

In Romania unul din pilonii cresterii economice de dupa anul 2000 a fost cresterea consumului intern. Astazi insa se constata o diminuare a acestuia, datorita scaderii puterii de cumparare a consumatorilor.

In procesul de productie o parte a valorii create merge catre forta de munca ca salarii, o parte catre stat si o parte catre angajator formand capitalul. Atat salariul angajatului cat si profitul angajatorului au deopotriva importanta in dezvoltarea economica. Capitalul reinvestit produce mai mult, insa daca nu exitsta putere de cumparare si consum, productia sta pe stoc. Automat se declansaza procesul invers, firmele nu mai produc, forta de munca este concediata, puterea de cumparare scade si mai mult.

Acesta este starea actuala din care econimia noastra nu poate iesi.

Ar spune unii ca alternativa este exportul? Insa exportul catre cine? Toata tarile din Europa vor sa exporte cat mai mult pentru a avea o balanta comerciala pozitiva.

Referindu-ne in mod concret la agricultura, cum putem rezolva problema stocurilor de produse. Daca luam ca exemplu cartoful, riscul producerii pe stoc a devenit din ce in ce mai mare. In primul rand producatorii s-au capitalizat, au facut investitii considerabile, reusind prin asta sa-si dubleze productiile pe hectar. Astfel productia ce o pot scoate pe piata este mai mare. Dar valorificarea a devenit o problema majora deoarece:

–        consumul intern a scazut: datorita scaderii puterii de cumparare a populatiei; datorita faptului ca multi romani nu mai sunt in tara si se hranesc din ce produc altii,; datorita pietii abundente in produse substitute

–        exportul acestui produs este ca si inexistent si aceasta datorita a cel putin doi factori esentiali: un cost de productie mare, cu subventii mai mici decat ale altor state; lipsa unei infrastructuri de asociatii puternice care sa creeze si sa impuna branduri comerciale in afara tarii si care sa aiba persoane dedicate explorarii pietelor internationale.

Ca argument am putea sa luam lanturile de supermarketuri si sa vedem cate din ele cumpara marfa romanesaca sa o vanda in prin reteaua lor din tarile vest europene. Cel mult cumpara ca sa o vanda tot in Romania.

Asadar sa revenim si sa cugetam, incotro ne duce capitalismul astazi? Catre o piata abundente de produse dar cu o putere de cumparare a populatiei din ce in ce mai scazuta? Catre o Europa sufocata de probleme, cu guverne care se imprumuta de ani de zile ca sa isi plateasca lipsa de performanta?

Deocamdata in calitate de intreprinzatori, ne bucuram sa acumulam ceva capital pe care sa il investim. Dar ce se va intampla cand vom ajunge la supracapacitati de productie? Cum le vom folosi eficient, pentru cine vom produce? Dupa ce atingem pragul intern al puterii de cumparare, ce facem cu restul?

Avem nevoie de crestere demografica pentru a ne asigura viitorii consumatori. Insa astazi acest indicator este pe minus. Peste aceasta sa socotim si apetitul Romanilor de a lucra in strainatate, care creaza de asemenea un minus in consumul intern.

Ca sa nu inchei sec aceasta dizertatie, v-asi face cunoacut ca Summit Agro a inceput un proiect pentru exportul unor produse agricole. In ultimi doi ani am exportat rapita dar vor urma si altele.

Dr ing. Anastase IORGU

Categorie: Agricultura

De la: Parteneri

Comentariile sunt închise pentru Sa producem mult dar … ce facem cu productia?

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii